Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje
IGK: PODRŠKA STAVOVIMA IZ DOKUMENTA "NON-PAPER", ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE ŽELJKA KOMŠIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. April 2021. 13:04:02


Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava dokument "non-paper" poslat iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, Ujedinjenim nacijama u Njujork i Evropskoj uniji u Brisel.

Međunarodna zajednica, a posebno Evropa su mirno posmatrali kako se urušavaju principi Ideje Bosne i bosanskog duha na kojima je utemeljena ideja Evropske unije, kako u agresiji, tako i danas. Zato je „non paper“ bio potreban jer se u Brisel, Vsšington, Otavu i druge bitne diplomatske destinacije šalje pogrešna slika o državi Bosni i Hercegovini sa ciljem negiranja i slabljenja državnih institucija. Tu pogrešnu sliku o Bosni i Hercegovin šalju kako strani diplomati i predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, ali isto i bosanskohercegovački diplomati koji predstavljaju interese svojih političkih vođa, a ne države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina se mora oduprijeti takvoj udruženoj antibosanskoj kampanji. Non paper je jedan od načina borbe protiv antibosanske koalicije. Posebno je važno da se Bosna i Hercegovina odupre antibosanskom djelovanju šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru i specijalnom predstavniku Evropske unije za regionalna pitanja na Balkanu Miroslavu Lajčaku.

Cilj antibosanske kampanje i politika koje kreiraju tu kampanju je guranje države Bosne i Hercegovine u naručje Rusije, što su najbitniji ciljevi Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, i Dragana Čovića i njegovog HDZ-a. Ostvarivanje toga antibosanskog cilja se vrši koordiniranom akcijom diplomata - predstavnika organizacija međunarodne zajednice iz Sarajeva i bosanskohercegovačkih diplomata u navedenim svijetskim diplomatskim destinacijama putem derogiranja bosanskohercegovačkih državnih institucija. Pravi se kompromis različlitih antibosanskih faktora sa ciljem uništavanja bosanskohercegovačkih hostorijskih, kulturnih i civilizacijskih vrijednosti koji su sa Idejom Bosne i bosanskim duhom puno prije Evropske unije bili Evropa u pravom smislu riječi. Končan cilj antibosanske kampanje je odvračanje Bosne i Hercegovine od evroatlanskih integracija.

Bilo je vrijeme da se upozori na navedenu antbosansku kampanju i na sve prisutniji direktni uticaj i miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na državu Bosnu i Hercegovinu prije svega kroz političke stranke HDZ i SNSD, koje sistematski urušavaju državne institucije.

Historijsko bitisanje bosanskohercegovačke zemlje, društva i države ne trpi etnički temeljenu bosansku politiku koja eskalira u populistički totalitarizam sa ciljem podjele države Bosne i Hercegovine.

Više puta je Internacionalni ekspertni tim IGK upozoravao na navedene opasne antibosanske kampanje, premijera Kanade i ministra vanjskih poslova u kojima je tražena snažnija uloga Kanade u evroatlasnkim integracijama Bosne i Hercegovine. Upozoravali smo političke lidere u Kanadi na anticivlizacijsko ponašanje subjekata antibosanske kampanje koji opasano ugrožavaju suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i politički subjektivite države Bosne i Hercegovine.

Od prošlogodišnje zvanične posjete Željka Komšića Kanadi i njegovim susretima sa najvažnijim političkim liderima Kanade, primjetan je aktivniji odnos Kanade prema Bosni i Hercegovini koji pored potencijalne mogućnosti da Kanadi predloži svoga kandidata za Visokog predstavnika, uključuje i snažnu potvrdu genocida u Srebrenici, snažnu osudu negiranja toga zločina i snažan podstrek za evroatalnaske integracije Bosne i Hercegovine.

O našoj podršci stavovima iz pisma Željka Komšića upoznačemo političke i akademske lidere u Kanadi, kao i organizacije, zajednice i institute sa kojima sarađujemo. Država Bosna i Hercegovina se brani i jača samo ako interes države stavimo ispred ličnih i stranačkih interesa, ako ne pitamo šta nama država može dati, već ako se svi zapitamo šta mi dajemo našoj državi, piše u pismu podrške Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA UMJESTO GRAD SVETOG RATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. May 2021 18:34
» VELIKI LIDERI HEJDAR ALIJEV UZ 98. GODIŠNJICU ROĐENJA
Božidar Proročić | 10. May 2021 16:22
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
Ostali prilozi istog autora: