Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MR. ZEKOVIĆ: ČELNICI VLADE IMAJU PRILIKU DA OSNAŽE SVOJU POLITIČKU VJERODOSTOJNOST
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. April 2021. 14:04:15

Pokretanje ovog pitanja i samo razrješenje ministra u Skupštini je jedinstvena prilika da predsjednik i potpredsjednik Vlade, Krivokapić i Dritan Abazović, potvrde ljudskopravašku vjerodostojnost i demokratski kredibilitet novih vlasti, što vjerujem da je interes svih u crnogorskom društvu.


Odluka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da pokrene postupak razrješenja ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića mogla bi da predstavlja prvo ozbiljno distanciranje novih vlasti od nacionalističkih struktura i daljeg podilaženja i činjenja ustupaka onima koji zbog ideoloških i kompromitovanih vjerskih uvjerenja negiraju ratne zločine i spremni su da uruše regionalne odnose, posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, i tako nanesu štetu ugledu zemlje. Na ovaj način aktuelna Vlada se odriče prethodne zamjene teza i konstatacije, bez činjeničnog uporišta, da "ne može da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim” jer je svim presudama Haškog tribunala dokazana individualna krivična odgovornost.

Pokretanje ovog pitanja i samo razrješenje ministra u Skupštini je jedinstvena prilika da predsjednik i potpredsjednik Vlade, Krivokapić i Dritan Abazović, potvrde ljudskopravašku vjerodostojnost i demokratski kredibilitet novih vlasti, što vjerujem da je interes svih u crnogorskom društvu.

Inicijativa sama po sebi i predstojeća parlamentarna diskusija, uz nastavak vladinih jasnih stavovova, mogu pomoći da se prestane sa obmanjivanjem javnosti a građanima Crne Gore pomogne da razumiju i prihvate presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Današnja objava premijera predstavlja zajednički uspjeh društva u cjelini: Vlade, opozicije, intelektualaca, medija, nezavisnih građanskih grupa, nevladinih organizacija. Ponovo se pokazuje vitalnost demokratije i po prvi put u istoriji moderne Crne Gore visoki vladin zvaničnik se razrješava tj. kažnjava zbog neprihvatljivog i moralno nedopustivog odnosa prema međunarodnom humanitarnom pravu, piše u izjavi u javnost mr Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore.Ostali prilozi:
» APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA UMJESTO GRAD SVETOG RATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. May 2021 18:34
» VELIKI LIDERI HEJDAR ALIJEV UZ 98. GODIŠNJICU ROĐENJA
Božidar Proročić | 10. May 2021 16:22
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
Ostali prilozi istog autora: