Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DŽAFEROVIĆ: NE IZNENAĐUJU ME TRANSKRIPTI, POTPUNO JE JASNO DA JE RUKOVODSTVO TADAŠNJE TZV. RS IZVRŠILO GENOCID
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 01. March 2021. 18:03:52


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u ponedjeljak kako ga nimalo ne iznenađuju objavljeni dokumenti "Transkripti genocida“, te kako je potpuno jasno da je i vojno i političko rukovodstvo tadašnje takozvane RS, u planiralo i izvelo genocid, javlja Anadolu Agency (AA).

Memorijalni centar Srebrenica objavio je danas sistematiziranu zbirku dokumenata pod naslovom "Transkripti genocida", koji dokazuju postojanje planova vlasti bosanskih Srba za podjelu BiH i počinjenje etničkog čišćenja i masovnih ratnih zločina.

Džaferović je rekao da poštuje rad Memorijalnog centra Potočari.

"To je jedna ozbiljna i odgovorna institucija koja se bori za pravdu i istinu i čuva uspomenu na žrtve genocida. Na najboljem je putu da postane jedna od najrespektabilnijih ustanova toga tipa u svijetu. To je također dug prema žrtvama genocida. Zahvaljujem se Memorijalnom centru, na čelu sa direktorom i menadžmentom, koji poduzima takve korake“, rekao je Džaferović.

Govoreći i o objavljenim dokumentima, Džaferović je kazao kako ga ne iznenađuje sadržaj tih transkripata.

"Detaljno sam pročitao presude Haškog tribunala, brojne presude. Potpuno je jasno da je i vojno i političko rukovodstvo tadašnje takozvane RS, u to vrijeme planiralo, to znalo i izvelo genocid. Za mene tu nema nikakve dileme i to me ne iznenađuje. Nije slučajno Međunarodni sud u Hagu donio odluku kojom je proglasio odgovornom za genocid vojsku RS. Nisu slučajno donesene brojne odluke Haškog tribunala. Nije slučajno presuda Mladiću i Karadžiću i ostalima koji su osmislili i izvršavali genocid“, poručio je Džaferović, te dodao:

"Mi ćemo se nastaviti boriti za istinu i pravdu i objava ovih transkripata je pokazatelj toga“.Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora: