Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

IPF ZENICA: ODRŽANA KONFERENCIJA "PSIHOLOŠKA I DUHOVNA ZAŠTITA I PODRŠKA U KRIZNIM SITUACIJAMA".
Autor: MINA
Objavljeno: 24. February 2021. 15:02:56


Pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića i Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, danas je u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) Univerziteta u Zenici održana Naučno-stručna konferencija s međunarodnim učešćem o temi "Psihološka i duhovna zaštita i podrška u kriznim situacijama".

Kao izaslanik reisu-l-uleme, muftija zenički doc. dr. sc. hfz. Mevludin ef. Dizdarević kazao je da je današnja konferencija imala zadaću da propita psihološke i duhovne potencijale u suočavanju sa kriznim situacijama.

- U BiH i na Blakanu općenito ne fali kriznih situacija. S obzirom na to da smo svi suočeni, u većoj ili manjoj mjeri, sa vrlo teškim iskušenjima koja proizvode značajne traume na svakog pojedinca, u tom pogledu zadaća nauke jeste da se suoči sa tim fenomenima i da pokuša dati naučno relevantne odgovore kako se nositi sa tim. Duhovnost i vjera jeste jedan od bitnijih faktora koji omogućavaju pojedincu da se na jedan adekvatan način sačuva integritet ličnosti i da iznese teret života na najbolji mogući način, - poručio je muftija Dizdarević.Na današnjoj konferenciji, koja je okupila učesnike iz naše zemlje, Hrvatske, Slovenije i Švicarske, muftija zenički i dekan Fakulteta prof. dr. Muharem Adilović govorili su o temi "Empirijska evaluacija kvaliteta reakcije Islamske zajednice na kriznu situaciju izazvane virusom Covid-19".

Dekan Fakulteta prof. dr. Muharem Adilović istakao je da je savremeni kontekst života okarakteriziran izuzetnim dinamičnostima promjena, pri čemu te promjene i takav kontekst ostavljaju izuzetnog traga na čovjeka.

- Sve to djeluje na ličnost, na mentalno zdravlje. Postavlja se pitanje koliko nam religija, religijska praksa i religijske zajednice sa svojim aktivnosti mogu pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja u zajednici. Ovo je tema koja je jako aktuelna i interesantna u naučno-istraživačkom kontekstu i mi smo je danas pokušali prezentirati kroz rezultate istraživanja do kojih smo došli i utvrditi u kojoj mjeri vjera i religijska praksa danas utječu pozitivno na mentalno zdravlje osoba u savremenom kontekstu, - poručio je profesor Adilović.Prof. dr. Anela Hasanagić ocijenila je Konfernciju veoma značajnom, jer su njeni učesnici, svako iz svoje oblasiti, predstavili viđenja o problemu koji nas sve mori već godinu dana.

- Suočavamo se sa nekakvim novim izazovima koje do sada nismo imali priliku iskusiti. Imali smo iskustvo rata i preživjeli smo i to što nas je tada okupiralo, i naravno iscrpilo. Mnogi ljudi kada je nastupila ova vanredna situacija izazvana virusom Covid-19 imaju upravo to sjećanje rata. Danas smo govorili o mentalnom zdravlju i o tome koliko je važnao pružiti ljudima psihološku podršku i koliko je važno jačati tu duhovnu stranu čovjeka kako bi se mogao oduprijeti ovome što trenutačno svi preživljavamo, - istakla je prof. dr. Hasanagić.Tokom današnje konferencije dr. Halil Mehtić je govorio o duhovnoj snazi kao prevencijskom faktoru u suočavanju sa kriznim situacijama, dok su doktori Josip Bošnjaković i Drago Jarebic govorili o temi "Vjerovati u Boga ljude čini otpornijim". O temi "Utjecaj vjerovanja na psihičku stabilnost" govorio je dr. Zuhdija Adilović, dok je dr. Sedad Dizdarević na primjeru Mesnevije govorio o tesavuffu kao ishodištu različitih psihoterapijskih tehnika.

Cilj ovog konferencijskog projekta bio je ukazati na prevencijski aspekt psihološkog i duhovnog osnaživanja društva i pojedinca za adekvatno suočavanje sa kriznim situacijama, te istaknuti ulogu psihoterapijskih tehnika i duhovnosti u zaštiti i podršci osobama u kriznim životnim situacijama.
Snaga vjere i duhovna snaga pojedinca imaju preventivnu ulogu i osnažujući su faktor u kriznim situacijama i izazovima života s kojima se pojedinac suočava. Također, psihologija je iznjedrila niz prevencijskih programa i psihoterapijskih tehnika koji su u funkciji jačanja protektivnih faktora pojedinca u suočavanju s izazovima, te podrške i tretmana osoba koje u stresnim životnim situacijama imaju teškoće u svom ukupnom funkcioniranju.

Konferencija je održana u prostorijama IPF-a uz poštivanje svih epidemioloških mjera.
Ostali prilozi:
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
» POSTOJE LI U DŽENNETU I MUŠKE HURIJE?
B.net | 15. June 2021 18:20
» VJERA U BOGA JE NEPRESUŠNO VRELO SNAGE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 13. May 2021 21:03
» QADERSKA DOVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 18:09
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
Ostali prilozi istog autora: