Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Stranke pravde i pomirenja u CG
SAMOUBILAČKI EKSPERIMENAT VLADE CG NE MOŽE DONIJETI NIŠTA DOBRO CRNOJ GORI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. February 2021. 14:02:05

Bošnjaci i Albanci politički gledano a suštinski shvaćeno nisu pozvani a ni priznati za ravnopravne partnere u kreiranju modernog crnogorskog društva.


Obzirom na to da je sve očiglednija loša pozicija bošnjačkog, ali i albanskog, romskog i hrvatskog naroda, koji čine više od trećine stanovništva u Crnoj Gori, ne možemo a da ne izrazimo svoju zabrinutost i strah od ovog, kako neki navode, jednonacionalnog ili jednovjerskog eksperimenta i ovakve percepcije države i ljudskih prava u njoj. Naime, imamo stanje da se ionako loša, krhka, i simbolična pozicija bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, sa čijom se brojnošću i ustavnim pravima na afirmativnost i srazmjernu zastupljenost, pravom na upotrebu jezika i pisma, i drugim ljudskim pravima, poigravalo i manipuliralo za vrijeme prethodne vlasti, u novim političkim okolnostima, od strane nove vlade, nastavlja se, pa čak i u evidentnom pokušaju svodi na historijski minimum.

U tom smislu, čudi lahkoća podrazumjevanja da Bošnjaci i Albanci politički gledano a suštinski shvaćeno nisu pozvani a ni priznati za ravnopravne partnere u kreiranju modernog crnogorskog društva. Naračito ako imamo u vidu činjenicu da ovakvo stanje nikako ne doprinosi stabilizaciji i prosperitetu društva u okolnostima očekivanih društvenih promjena. Ovakav pristup realizaciji građanskih prava, garantiranih i Ustavom ove države, slobodno se može reći, samoubilački je eksperimenat, i ako se ovako nastavi ne može donijeti ništa dobro Crnoj Gori niti se može opravdati bilo kakvim izgovorom a naročito ne silom prilika, vanrednošću ili bilo kakvom privremenošću.

Privremenost u smislu privremene suspendovanosti jednakopravnosti naroda, ovdje traje veoma dugo, i ne možemo je prihvatiti ni kao loš izgovor, jer iskustvo nas obavezuje da se u vanrednim i privremenim okolnostima utvrđuju pravila nejednskopravnosti i podrazumijevane diskriminacije, koje onda ispravljamo sve do nekih novih promjena i neke nove vanrednosti i privremenosti.

Od strane nosioca vlasti imamo retoričke, poprilično isprazne izjave kako je ovo građanska vlada, građanska skupština dok sa druge strane, neformalne ali opet vladajuće, imamo neskriven poziv na dodatnu degradaciju Bošnjaka, Albanaca pa i Crnogoraca tako što ih treba “po dubini razvlastiti” često aludirajući i na obična radna mjesta.
Ne pristajemo na gluhost i nijemost na probleme bošnjačkog naroda. Ne pristajemo niti na jedan dan bez jednakopravnosti. Ne pristajemo na ćutanje zbog evidentnog prikrivanja naručilaca i izvršilac sramnih fašističkih poruka ispisanih u vidu grafita na zidovima vjerskih objekata. Ne pristajemo na zamjenu teza u kojima se napadi, konstrukcije i manipulacije žrtvom i pokušaja zastrašivanja bošnjačkog naroda u konačnici pripišu upravo Bošnjacima, kao i 90-tih godina, što upravi kao reprizu gledamo ovih dana u Pljevljima, na suđenima za postizborne incidente. Ono što je više nego očigledno je da i novi ministri pravde i policije apsolutno ignorišu incidente u kojima su žrtve Bošnjaci ili imovina IZ što dodatno opravdava već navedene sumnje da je vladajuća struktura stava da bez ikakvih posljedica može nastaviti 30 godišnju praksu prisilnog nuđenja izbora tzv. “manjeg zla”. Naravno, mi na takav stav drugog odgovora nemamo osim da se ne mirimo, i da ćemo sve učiniti da se stanje mijenja i promijeni, da se takva podrazumijevana praksa i ustrajavanje na pogrešnoj i pogubnoj političkoj kalkulaciji nejednakopravnosti, konačno označi kao zlo za bošnjački ali i za sve narode kao i za samu državnu opstojnost.

Iako su se u javnosti, ali i u stavu prema međunarodnim partnerima iznosili stavovi da ovo nije jednonacionalna, ili jednovjerska vlada, da će Bošnjaci, Albanci, Hrvati i ostali narodi u Crnoj Gori imati svoje mjesto u izvršnoj vlasti i Skupštini Crne Gore, to se do danas nije desilo. Od strane nosioca vlasti imamo retoričke, poprilično isprazne izjave kako je ovo građanska vlada, građanska skupština dok sa druge strane, neformalne ali opet vladajuće, imamo neskriven poziv na dodatnu degradaciju Bošnjaka, Albanaca pa i Crnogoraca tako što ih treba “po dubini razvlastiti” često aludirajući i na obična radna mjesta.

Naravno, mi se zalažemo da se svako onaj koji se ogriješio o zakon smijeni i procesuira ali nikada nećemo pristati niti ćutati na ono protiv čega smo se borili svih ovih godina - šovinističku praksu tretiranja Bošnjaka kao građana drugog reda koji će poslužiti u protokolarne ili podmiriteljske svrhe. Osim što se ovih mjeseci kao i decenijama unazad krši ustav Crne Gore koji u članu 79. jasno definiše pravo na "srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave", mi danas svjedočimo da i prva demokratski izabrana vlast u Crnoj Gori nastavlja tu praksu i da nažalost u pravcu uskraćivanja ustavnih prava jednom narodu, čini i korak dalje.


Dok izvršna vlast mudro ćuti na ovu pojavu, vladajuća javnost konstruiše opravdanost takve prakse: “dosta su se režimski Bošnjaci zapošljavali i uzimali benifite od države”. Naravno da se pod “režimski” misli i djeluje prema svim Bošnjacima, Albancima, ili tzv. “Dukljanima”. Pojedinačna nestručnost, kriminal, nepotizam, i druga nepočinstva prethodne vlasti, skoro se podrazumijevano delegiraju cijelom narodu, dok se vlastitim “grešnicima” prelazi preko daleko težih i gnusnijih djela - percepcija je i običnog čovjeka. S obzirom da personalni sastav same Vlade Crne Gore i funkcija po tzv. dubini vlasti, kao i Skupštinskih tijela, skoro u potpunosti oslikavaju takvu percepciju, nama ostaje samo da se nevoljno složimo sa istom ili da činimo i učinimo sve da se to u najkraćem mogućem roku promijeni.

Ne pristajemo na zamjenu teza u kojima se napadi, konstrukcije i manipulacije žrtvom i pokušaja zastrašivanja bošnjačkog naroda u konačnici pripišu upravo Bošnjacima, kao i 90-tih godina, što upravi kao reprizu gledamo ovih dana u Pljevljima, na suđenima za postizborne incidente. Ono što je više nego očigledno je da i novi ministri pravde i policije apsolutno ignorišu incidente u kojima su žrtve Bošnjaci ili imovina IZ što dodatno opravdava već navedene sumnje da je vladajuća struktura stava da bez ikakvih posljedica može nastaviti 30 godišnju praksu prisilnog nuđenja izbora tzv. “manjeg zla”.
Posebno zabrinjava činjenica da se napadi na džamije i imovinu Islamske zajednice, sa strane nove parlamentarne većine po pravilu doživljavaju kao “podizanje međunacionalnih tenzija u političke svrhe” a da se istovremeno policija i tužilaštvo ne oglašavaju, ili što je još gore, uopšte ne bave tim slučajevima, ne rade uviđaje niti formiraju predmete za istragu, a predmeti koji su formirani zbog pritiska javnosti ostaju u početnoj fazi ili se odugovlače i relativiziraju.

Naravno da ne pristajemo da aktuelni politički frontovi Bošnjake kao narod koriste za postizanje jeftinih političkih poena niti pridobijanja naklonosti javnosti, kako domaće tako i inostrane.

Ono što je zajedničko za sve navedene incidente jeste politički imenitelj. Čak i samo imenovanje ovih pojava kao “incident” incidentno je. Riječ je o pojavama koje su svojevrsni nastavak politike devedesetih godina, koja je kao glavni cilj imala uništenje jednog cijelog naroda, te bilo kakvo ignorisanje ili minimiziranje je nedopustivo.

Guranje glave u pijesak, kada su naznačene pojave u pitanju, uz evidentno isključivanje Bošnjaka iz izvršne vlasti navodi nas na zaključak da politička odgovornost do imenovanja vinovnika aktuelnih pojava, isključivo leži na Vladi Crne Gore i naravno Skupštini Crne Gore kao najvišem zakonodavnom tjelu u državi. Bilo kakvo pravdanje nezaokruženošću izvršne vlasti i manipuliranjem iste od strane ostataka prethodne vlasti, kada su u pitanju gorući slučajevi skrnavljenje vjerskih objekata sa fašističkim porukama prijrtnji prema jednom narodu koji je koliko do juče od strane elemenata smijenjene vlasti bio objekat zločina progona, hapšenja i ubistava, samo je izgovor, jer vlast koja se poziva na vladavinu prava mora naći način da svakom građaninu obezbijedi punu ličnu i porodični bezbijednost i sigurnost, i svako ćutanje ili bilo kakvo isprazno pravdanje, čin je samo loše namjere koja se više ničim ne može opravdati.

Stranka pravde i pomirenja je u proteklom periodu pokušala da detektuje probleme sa kojima se suočavao bošnjački ali i svi narodi u Crnoj Gori, te u tom smislu smo naš program prilagodili tim uslovima i usmjerili se ka rješavanju nagomilanih problema, gdje je pravda čvrsta i stabilna osnova na kojoj se mogu graditi dobri međuljudski odnosi, mir, pomirenje i svaki vid napretka i prosperiteta države i svakog njenog odgovornog građanina, piše u saopćenju SPP u Crnoj Gori.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora:
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
12. April 2021 14:11