Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Udruženje umjetnika Mostara
MOSTAR: AUTOKRATE DEVASTACIJU SPOMEN OBILJEŽJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. October 2020. 13:10:35
Zlatko Serdarević, predsjednik Udruženja umjetnika Mostara

Redizajn parka na pomenutoj lokaciji, baš sad pred izbore, kada je oficijelna vlast svjesna promjene, morao je proći sve faze predviđene zakonskom regulativom, ali nažalost to ne važi za autokrate. Pored devastacije spomen obilježja ovom se dodaje i u posljednje vrijeme evidentno prisutne pojave enormnog trošenja budžetskog novca poreskih obveznika.


Povodom skrnavljenja postamenta u parku na Glavnoj ulici U Mostaru, vizavi Radničkog doma, na kojem se nalazila spomen bista antifašiste NH Jusufa Čevre, članovi Udruženja umjetnika Mostara, koji imaju posebnu senzibilnost prema kulturno istorijskim spomenicima i kiparskim uradcima u javnim prostorima, izražavaju najoštriji protest i ogorčenje.

Sasvim je jasno čija je to ruka doprla do srca grada da na očigled široke javnosti svirepo, neljudski i bahato ruši postament plašeći se imena koje je na njemu uklesano, a svjedoči o vremenu koda je mladost Mostara zajedno sa saveznicima, Sjedinjenim amerilčkim državama, Velikom Britanijom, Francuskom, Sovjetskim savezom i drugim slobodoljubivim i demokratskim evropskim zemljama, branila ove prostore od povampirenog fašizma i u konačnici ga pobijedila.

Još jedna odluka Grada Mostara bez odluke Gradskog vijeća što je znak da su potpuno sve ingerecije preuzela dva čovjeka a to miriše na autokratsko društvo više blisko srednjevjekovnoj carevini ili kraljevini.

Redizajn parka na pomenutoj lokaciji, baš sad pred izbore, kada je oficijelna vlast svjesna promjene, morao je proći sve faze predviđene zakonskom regulativom, ali nažalost to ne važi za autokrate. Pored devastacije spomen obilježja ovom se dodaje i u posljednje vrijeme evidentno prisutne pojave enormnog trošenja budžetskog novca poreskih obveznika.

Začuđuje šutnja kao znak odobravanja institucija i ustanova kao što su Univerzitet Džemal Bijedić, Sveučilište u Mostaru, Udruženje Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca- Podružnica Mostar, BZK Preporod, HKD Napredak, SPKD Prosvjeta GO Mostar, Matica hrvatska, Muzej Hercegovine, Arhiv Hercegovine, Centar za kulturu, Narodnio kazalište, Udruga književnika, Narodno pozorište Mostar, Narodna biblioteka, ili pak pojedinci iz tih ustanova i asocijacija kao što su: glumci, pisci, likovni umjetnici muzičari i time se uzdići iz obruča kolektiviteta ... Mogu li svi oni reagovati i poslušati savjest ako im se javi, ne pitajuči svoje mentore za reakcije. Šta ako i do njih sutra dođe ta produžena opasna prozirna ruka.
Pitamo da li smo svjesni šta znači prevrnuti postament sa uklesanim imenom čovjeka koji je kao mladić poginuo ne učestvujuči u kreiranju postratne vlasti. Znači bio je samo i isključivo antifašita, pridružujući se evropskim zemljama koje su pružile zajednički otpor fašizmu. Šutnja je znak odobravanja. Samo jedna riječ dovoljna je da pokažete svoj stav a time i ličnost. Mi je izgovaramo glasno, piše u saopćenju Zlatko Serdarević, predsjednik Udruženja umjetnika Mostara.Ostali prilozi:
» DF: PRIPREMLJEN JE ANTI-TEGELTIJA ZAKON
Bošnjaci.Net | 04. December 2020 19:18
» 55 GODINA JU CKM: AKO NEMA UMJETNOSTI – NEMA LJUDI
Bošnjaci.Net | 03. December 2020 14:44
» KLANJANA DŽENAZA I OBAVLJEN UKOP NANE NIMETE JAHIĆ
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2020 14:40
» NA ČELU OVE OPĆINE SREBRENICA TREBA BITI BOŠNJAK
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2020 14:33
» NAKON STOCA I BRČKOG, VELEIZDAJA SDP-A U SREBRENICI
Vijesti.ba | 01. December 2020 13:49
» KOMŠIĆ: ORUŽANE SNAGE BIH BILJEŽE KONSTANTAN NAPREDAK
Anadolu Agency (AA) | 01. December 2020 13:14
Ostali prilozi istog autora: