Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbejdžan
AZERBEJDŽAN: ORUŽANE SNAGE JERMENIJE U GRANATIRANJU GRADA BARDA UBILI 21 CIVILA, VIŠE OD 70 TEŠKO RANJENIH, METE SU IM I DJECA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. October 2020. 18:10:56


U srijedu, 28. oktobra 2020. Oružane snage Jermenije granatirale su grad Bardu u Azerbejdžanu sistemom višestrukih raketnih bacača „Smerč“, uzrokujući ozbiljne posljedice po civile. Kao rezultat izdajničkog raketnog napada na grad Bardu ubijen je 21 civil, uključujući djecu, više od 70 ljudi teško je ranjeno.

Novo granatiranje naseljenog grada Barde, koji se nalazi van zone konflikta, koji nema znakova vojnih ciljeva, ponovo otkriva terorističku prirodu Jermenije.

Namjerno ubijanje mirnog stanovništva u gradu Barda od strane oružanih snaga Jermenije predstavlja čin genocida, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.To je flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Jermenije i rukovodstva Jermenije, uključujući premijera i ministra odbrane zemlje koji snose punu odgovornost za ovaj zločin.

Napadajući azerbejdžanska rezidencijalna područja i civile tokom formalno proglašenog humanitarnog prekida vatre i uoči Ženevskog sastanka ministara vanjskih poslova obje države sa kopredsjedavajućima OEBS-ove Minsk grupe, Jermenija očigledno želi da potkopa pregovore, poveća napetost i uključi treće države u sukob.Prećutavanje varvarskih djela Jermenije i nekažnjavanje ovih zločina nad azerbejdžanskim mirnim stanovništvom jednako je podsticanju počinilaca na dalja zvjerstva. Međunarodna zajednica treba da preduzme neophodne korake da spriječi Jermeniju da krši međunarodno pravo, ciljano ubijajući civile, i zahtijeva povlačenje njenih oružanih snaga sa okupiranih teritorija Azerbejdžana.

Azerbejdžan će učiniti sve da odgovorni za ova neljudska djela ne pobjegnu od lica pravde i da odgovaraju, piše u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbejdžan.Foto credit: MIP Republike AzerbejdžanOstali prilozi:
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: