Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SUTRA POČINJE MANIFESTACIJA "DANI O ALLAHOVOM POSLANIKU - SELAM, YA RESULALLAH"
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. October 2020. 15:10:24


U Sarajevu je danas predstavljen program i aktivnosti koje će biti održane u okviru 16. kulturno-vjerske manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" koja počinje u petak, 23. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine će biti jedna od centralnih aktivnosti koja će obilježiti manifestaciju koju po 16. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić istakao je da bosanski muslimani sa posebnom pažnjom i poštivanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

"Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu a.s. u Bosni su se u mjesecu rebiul-evvelu stoljećima organizirale brojne aktivnosti i različiti sadržaji. Jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz te ljubavi i poštivanja jeste mevlud. Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda a.s. Želimo istaći da je mevlud bosanskohercegovačkih muslimana proistekao iz čiste ljubavi. Naš koncept vjerovanja, života i tradicije je ljubav. Naš Stvoritelj je ljubav i naša vjera je ljubav", kazao je Velić.

Istakao je kako je moto i glavna poruka ovogodišnje manifestacije lijepa riječ.

"Lijepa riječ je važna i dominantna kur'anska poruka. Nedostaje nam i željni smo u javnom diskursu lijepe riječi. Stoga kroz ovu manifestaciju želimo reći da je naša najveća snaga u lijepoj riječi, da je tih govor prodoran, da je lijepo popravljanje i mudrost dokaz Božijeg dara i da je to put posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.", rekao je Velić.

Glavni koordinator projekta Malik ef. Šljivo istakao je da je u okviru ovogodišnje manifestacije "Selam, ya Resulallah" pripremljeno ukupno 29 različitih programskih sadržaja koji će biti realizovani u 23 dana.

"U programu učestvuje 150 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske, a bit će angažovani i ljudi iz Medžlica te oko 80 volontera. Zbog pandemije koronavirusa i mjera kojima je ograničen broj posjetilaca, primorani smo da na ovogodišnjoj manifestaciji izravno u dvoranama, džamijama i drugim prostorima prisustvuje manji broj posjetilaca", kazao je Šljivo.

Dodao je da će svi zainteresovani u BiH i dijaspori programske sadržaje moći pratiti i putem TV Bir i facebook stranice Medžlisa uživo, a u drugim medijima u repriznom izdanju.

"Želimo da skoro čitav rebiul-evvel, mjesec rođenja Allahovog poslanika, odnosno mjesec mevluda, obilježimo raznovrsnim sadržajima kako bi u gradu podstakli mevludsku atmosferu", rekao je Šljivo.

Manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" počinje 23. oktobra, u petak, svečanim otvaranjem u Hanikahu Gazi Husrev - begove medrese, a trajat će do 16. novembra.

U okviru ovogodišnje manifestacije bit će održane brojne aktivnosti, uključujući mevlude, predavanja, koncert ilahija i kasida, promocije knjiga, izložbe, druženja mektebske djece, druženja omladine, humanitarne aktivnosti, ekološke aktivnosti i brojne druge socijalne aktivnosti.

Centralna mevludska svečanost bit će održana 29. oktobra na podne-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. U okviru manifestacije održat će se mevludske svečanosti po općinama kao i mevludi za žene.

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.Ostali prilozi:
» POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Anadolu Agency (AA) | 23. November 2020 13:08
» MUFTIJA KUJEVIĆ: SANDŽAK JE SIMBOL PONOSA I DOSTOJANSTVA
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 19:37
» DR. CERIĆ: DRAGI SANDŽAKLIJE, VI STE PONOS NAŠE NACIJE!
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 15:05
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRAČKA MJESTA
15. November 2020 19:43