Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A POZVALO NA OBUSTAVU SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU; REAKCIJE
Autor: AA
Objavljeno: 30. September 2020. 16:09:34


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija podržalo je raniji apel generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa za okončanje sukoba u Nagorno-Karabahu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi kako je Vijeće sigurnosti duboko zabrinuto izvještajima o velikim vojnim aktivnostima duž linije razganičenja u Nagorno-Karabahu.

"Vijeće strogo osuđuje upotrebu sile i žali zbog stradanja ljudi, uključujući i više civila. Članovi Vijeća sigurnosti izražavaju punu podršku čelnicima OSCE-ove Minsk grupe i pozivamo sve strane na saradnju s ciljem hitne i bezuvjetne uspostave dijaloga", navodi se u saopćenju iz UN-a.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Cavusoglu: Ukoliko Azerbejdžan želi problem armenske okupacije riješiti na terenu,
Turska ih podržava


Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da njegova zemlja podržava Azerbejdžan ukoliko ta država problem armenske okupacije želi riješiti na terenu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ukoliko Azerbejdžan želi problem armenske okupacije riješiti na terenu, podržavamo ih", rekao je Cavusoglu gostujući na uredničkom desku AA.

Armenija napadima na Azerbejdžan, kako je rekao, pokazuje da ne poštuje međunarodni sistem i pravo.

"To mora imati posljedice", poručio je šef turske diplomacije i dodao:

"Azerbejdžan vodi borbu na svom teritoriju. Gdje se to u svijetu mogu izjednačavati okupatori i oni čiji teritorij je okupiran".

Cavusoglu je ponovio prijedlog Turske o održavanju regionalne konferencije za rješavanje problema u istočnom Mediteranu.

Govoreći o posjeti Južnom Kipru američkog državnog sekretara Mikea Pompea, Cavuosoglu je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne bi trebale narušavati jednakost između Južnog Kipra i Turske Republike Sjeverni Kipar.

Cavusoglu je dodao i da nije ispravno čak ni ograničeno ukidanje embarga na oružje Južnom Kipru budući da takvo što remeti jednakost.

Macron poslao poruke solidarnosti s Armenijom


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron pozvao je Azerbejdžan i Armeniju na bezuslovni prekid sukoba u Nagorno-Karabahu te poslao poruke solidarnosti s Armenijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Macron je tokom zvanične posjete Rigi, održao pres-konferenciju kojoj je prisustvovao premijer Latvije Krisjanis Karins.

Francuski predsjednik je pozvao Azerbejdžan i Armeniju na bezuslovni prekid sukoba u Nagorno-Karabahu te kazao kako je o tome razgovarao s premijerom Armenije Nikolom Pashinyanom i predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim.

”Rečeno je da Azerbejdžan izvodi napade. Želio sam da se odmah okončaju ovi napadi. Iako se nešto dešava na granici, oštro sam osudio ove nesrazmjerne napade. Od jula se nešto dešava. Veoma sam oprezan o tom pitanju. Rečeno je da su napadi u nedjelju došli iz Azerbejdžana. Obje strane bi se trebale pridržavati primirja“, rekao je Macron.

Dodao je kako pomno prati dešavanja te da će o ovoj temi razgovarati s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom te Rusije Vladimirom Putinom.

”Zabilježio sam i političke izjave Turske. Ove izjave su nepromišljene i opasne. U posljednjim satima su stigle ratne poruke Turske i to su poruke o ponovnom osvajanju Nagorno-Karabaha od strane Azerbejdžana. To ne možemo prihvatiti“, rekao je Macron.

Emmanuel Macron je kazao kako je potrebno poštivati suverenitet Armenije i poštovati njen narod. Dodao je i kako neće prihvatiti nijednu izjavu koja će dovesti do podizanja tenzija.

Azerbejdžan: U odgovorima na napade neutralizirano 2.300 armenskih vojnika


Najmanje 2.300 armenskih vojnika neutralizirano je u kontranapadu koji su pokrenule azerbejdžanske snage kako bi zaštitili svoj okupirani teritorij, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je od 27. septembra ubijeno i ranjeno 2.300 armenskih vojnika.

Također, istovremeno je uništeno blizu 130 tenkova i oklopnih vozila, više od 200 artiljerijskih i raketnih sistema, oko 25 sistema protuzračne odbrane, šest komandnih i osmatračkih zona, pet skladišta municije, 50 protuoklopnih topova i 55 vojnih automobila.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.Ostali prilozi:
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41