Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu uspostave savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde
RAMIĆ: IMPERATIV BOSANSKO-HERCEGOVAČKE DRŽAVNE I DRUŠTVENE EGZISTENCIJE JE UKIDANJE ENTITETA RS
Autor: B.net
Objavljeno: 13. August 2020. 15:08:26
EMIR RAMIĆ: Eliminacija zla, kakvo je entitet Rs, blagorodno je za sve narode i građane u BiH, posebno za bosanske Srbe.


Najbolji odgovor negatorima genocida i revizionistima sudskih i historijskih činjenica je savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nemogućnosti opstanka entiteta Republika srpska.

Savjetodavno mišljenje je opomena zaboravu da nije svemoćan, da se aktivno pamti, misli i djeluje. Ako je stigao dejtonski mir ne znači da je država BiH postigla svoju svrhu. Bez istine i pravde koja prije svega podrazumjeva ukidanje entiteta Rs, BiH ne može postići imperativ svoje državne i društvene egzistencije. Samo postojanje entiteta Republike srpske, nakon niza Presuda za genocid tvorcima ovog zločinačkog projekta, nagrada za izvršeni genocid.

Kontinuirano i sistematsko negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, kao dio smišljene politike rušenja države BiH, koju u dijaspori provode antibosanske diplomate plačene od države, a rade protiv nje, bitan je razlog za traženje savjetodavnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde.

Zato je važno da se dobije savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde: da li entitet Rs treba biti ukinut nakon presuda za genocid od strane Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog krivičnog tribunala? Dobijanje navedenog savjetodavnog mišljenja je ispit i iskušenje ličnog i kolektivnog aktivizma u koje moraju biti uključene akademski, naučno-istraživački i materijalni kapaciteti bosanskohercegovačke dijaspore. Eliminacija zla, kakvo je entitet Rs, blagorodno je za sve narode i građane u BiH, posebno za bosanske Srbe. Dijaspora treba imati akreditaciju od države BiH da plemenitu ideju dobivanja savjetodavnog mišljenja konkretizuje kako bi svi građani BiH na cijeloj njenoj teritoriji bili istinski slobodni, te otvorili novu priliku za zajedničko kreiranje bolje države BiH. Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde je zato univerzalna ideja i praksa čija realizacija treba ponuditi univerzalnu poruku da se genocid ne isplati, da tvorevina odgovorna za genocid ne može opstati, izjavio je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: