Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini Općine Prijedor
O ULICI DR. ESADA SADIKOVIĆA - ZAŠTO GRADONAČELNIK I SKUPŠTINSKA VEĆINA ODBIJAJU DA RASPRAVLJAJU O IMENIMA ULICA I TRGOVA U PRIJEDORU?
Autor: B.net
Objavljeno: 12. August 2020. 14:08:44


Za 35. redovnu sjednicu Skupštine grada Prijedor, 24.06.2020.godine, na dnevnom redu bila je i tačka „Nacrt Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o imenima ulica i trgova“. Na navedenu Odluku sam uložio dva amandmana sa prijedlogom za izmjenu imena devet ulica u Prijedoru i Kozarcu. Prijedlozi su došli kao zahtjevi građana sa terena. Jedan od prijedloga je bio i preimenovanje „Skopske ulice“ u ulicu „Dr Esad Sadiković“.

Tačku je gradonačelnik povukao sa dnevnog reda.

Za 36. redovnu sjednicu Skupštine grada Prijedor, 12.07.2020.godine, predložio sam dopunu dnevnog reda sjednice sa tačkom „Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o imenima ulica i trgova“ sa predloženim amandmanima. Skupštinska većina je sa 16 glasova PROTIV odbila da uvrsti ovu tačku u dnevni red sjednice.

Za 37. redovnu sjednicu Skupštine grada Prijedor, zakazanu za 12.08.2020.godine, opet predlažem da se u dnevni red uvrsti ova tačka sa mojim amandmanima.

Peticija građana Prijedora za promjenu naziva „Skopske“ ulice u ulicu „Dr Esad Sadiković“ predata je Gradskoj upravi još 2012.godine. Dana 30.01.2018. godine objavljen je Javni poziv za „dostavu prijedloga za određivanje naziva neimenovanim ulicama na području Grada.“ Rok za dostavu prijedloga je bio 28.02.2018.godine. Komisija za imenovanje ulica i trgova obradila je sve pristigle prijave i pripremila prijedlog odluke o nazivima ulica i trgova ali zahtjev građana za ulicu dr Esada Sadikovića nije uvrstila u prijedlog odluke.

Nazive ulica i trgova, u skladu sa zakonom, određuje Skupština grada na prijedlog Komisije za određivanje imena ulica i trgova i na prijedlog odbornika u Skupštini grada. Kao odbornik predložio sam zahtjeve građana. Skupština se glasanjem izjašnjava o prijedlozima, napisao je vijećnik Skupštine Prijedor Mirsad Duratović.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: