Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Uskoro nova knjiga Eseta Muračevića: I vi možete dati doprinos u izlasku knjige
SJAJNIJI OD ZLATA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. May 2020. 15:05:46


- Rijetki koji korčaju nekom ulicom, u sarajevskom naselju Vogošća, bilo da je ona makadamska, asfaltirana ili dobro uređena, znaju po kome ili čemu je ona dobila ime, - kaže Eset Muračević, autor knjige „Sjajniji od zlata“ koja će uskoro izaći na tržište u izdanju Izdavačko-štapmarske kuće „Planjax“ iz Tešnja. Da znaju, zasigurno bi njome koračali sa posebnim pijetetom ili bar na trenutak, u svojim mislima, odlutali u ne tako davnu i slavnu prošlost u kojoj su oni, čija su imena na tablama sa oznakama ulica, trgova, javnih i drugih institucija, hrabro i neustrašivo, ne žaleći svoj trud pa ni život, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, stali u odbranu naše domovine Bosne i Hercegovine i usprotivili se fašizmu koji je nad našom zemljom želio zakloniti sunce da nas ono, svojom toplinom, ne grije ovako kao što to danas čini. Saborci, institucije vlasti i oni koji cijene njihovu hrabrost, nazivima ulica, trgova, javnih ustanova i drugih institucija po njihovim imenima, od zaborava su željeli sačuvati uspomene na njih, uspomene na to ko su bili i šta su radili u vremenu kada su mračne sile imale namjeru da nas izbrišu sa lica zemlje. Pored podataka o onima po kojima ulice, Javne ustanove i Trgovi u Vogošći nose imena, u ovom projektu bit će objavljena imena i fotografije većine vogošćana koji su u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH 1992-1995. godine dali svoj život za suverenu i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i živih nosilaca najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“, „Zlatna policijska značka“, „Srebreni štit“...

U projektu će, također, biti naznačena imena i fotografije onih koji su se tokom Drugog svjetskog rata usprotivili fašizmu, a po njima neke od ulica u Vogošći nose imena. Kratki biografski i drugi podaci o tim herojima sačuvani su u ovoj publikaciji kao podsjetnik na jedno vrijeme u kojem se, bez obzira na vlastitu golgotu i vlastitu žrtvu, branilo ono najsvetije: svoja porodica, prijatelji poznanici, svoje ognjište, svoj dom, svoja Vogošća, Sarajevo i svoja domovina Bosna Hercegovina. Naravno, u ovom projektu, sem pominjanja njihovih imena, nedostaju širi podaci i o riječi drugih, isto tako zaslužnih Vogošćana, koji su se na sličan način usprotivili silama fašizma. Okvir ovog projekta to nije dopustio. No, u nekom drugom djelu i o njima će, zasigurno, biti više govora.

Oni koji svojim novčnim prilozima žele podržati ovaj projekat mogu do kraja maja ove godine svoje priloge uplatiti na sljedeće račune:

Za uplate unutar Bosne i Hercegovine:

Eset Muračević,
Vogošća, BiH, Transakcijski račun broj: 1613000004533253 otvoren kod „Raiffeisen“ Bank-Filijala Vogošća.

Za uplate izvan Bosne i Hercegovine:
Inače, Eset Muračević, pisac, pjesnik, novinar, publicist, karikaturist. Rođen je 3. januara 1955. godine u Peševićima kod Zenice. Od 1965. godine živi na području sarajevske općine Vogošća.

Od 1974. do 1981. godine radio je u UNIS-ovoj tvornici „Pretis“ OOUR „TDM“ u Vogošći na poslovima održavanja mašinskih kapaciteta, zatim poslovima informisanja radnika, a kasnije kao prvi sekretar Poslovodnog odbora „Pretis-a“. Od 1. avgusta 1981. godine (sem 1990. godine kada je obavljao dužnost sekretara Opštinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda BiH Vogošća) do agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godine radio je u vogošćanskoj Mjesnoj zajednici Svrake kao njen sekretar.

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu zatekla ga je u vogošćanskom naselju Svrake, gdje je 4. maja 1992. godine od strane velikosrpskog agresora i njegovih srpskih kolaboracionista iz Republike Bosne i Hercegovine uhapšen i prinudno ztočen u njihov logor „Kasarna JNA“ u Semizovcu, a potom prebačen u logor „Bunker“ kod pansiona „Kon-Tiki“ u Vogošći. U logor „Planjina kuća“ u Svrakama prebačen je 11. avgusta 1992. godine odakle je 5. decembra iste godne izveden na prisilni rad na brdo Žuč kod Sarajeva. Korišten je kao „živi štit“ iz kojeg je prebjegao na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine.


Od prvog dana u odbrani domovine - u redovima Patriotske lige i Armije RBiH: Eset Muračević


Bio je pripadnik “Patriotske lige Bosne i Hercegovine” od njeng osnivanja. Tokom rata, kao pripadnik “1. mehanizovane brigade” te “1. slavne motorizovane”, kasnije “111. viteške brigade” Armije Republike Bosne i Hercegovine, tri puta je teže ranjavan. Ratni vojni je invalid sa procentom invalidnosti od 50 posto.

Za doprinos u odbrani Republike Bosne i Hercegovine više puta je nagrađivan. Stekao je i čin Nadporučnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon reintegracije dijela Vogošće u prostor Federacije BiH, od 23. februara 1996. godine obavljao je niz izvršnih funkcija u Jedinstvenom općinskom organu, a u vremenu od oktobra 1997. do oktobra 2000. godine obavljao je i funkciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vogošća.


Eset Muračević (drugi s desna) sa kolegama iz komande 1. slavne viteske motorizovane brigade Armije RBiH


Pored aforizama piše i poeziju, bavi se fotografijom i slikarstvom. Saradnik je više dnevnih i sedmičnih listova u Bosni i Hercegvini i široj regiji. Poeziju, karikature, novinske tekstove, aforizme i humoreske objavljivao u više listova, časopisa, radio i TV emisija u zemlji i inozemstvu. Pored tekstova za brojne pjesme novokomponovane narodne muzike, autor je i recenzija za više knjiga poezije, humora, pripovjetki, dokumentarnih filmova i drugih djela.


Eset Muračević sa saborcima iz „1. slavne-viteške motorizovane brigade“ 1-3


Jedan je od koautora zbirki pjesama: „Plava svitanja“ te autor zbirke pjesama „Posljednji krug, zbirke aforizama „Peta lična“, knjige „Ubijene i nestale žrtve zločina u Vogošći 1992-1995.“, koautor dokumentarnog filma „Posljednji krug“ , autor knjige aforizama, karikatura, humoreski i novinskih tekstova „Bečka škola" i zbirke pjesama “Zapis o Bosni”. Zastupljen je u Antologiji sarajevske ratne poezije „I nakon svega Sarajevo“, Zbirci radova učesnika Trećih novosarajevskih književnik susreta-2009. „Balkansko pero“, „Antologiji Ex Yu aforizama“, Biografskom leksikonu „Ko je ko u Bosni i Hercegovini 2014.-2018.“ i „Leksikonu znamenitih Bošnjaka“. Pored knjige „Sjajniji od zlata“ uskoro iz štampe izlaze i njegove knjige „Nekad majka Muju klela“, „I pjesmom se branila Bosna“, „Sonja“, „Lica s naslovnca“ i slikovnca „Ekskurzija“.

Dobitnik je nagrade "Zlatna jabuka 2004" za "poseban doprinos promociji i razvoju muzičkog stvaralaštva na Balkanu i u Svijetu".


Eset Muračević sa saborcima iz 1. slavne viteske motorizovane brigade Armije RBiHOstali prilozi:
» KNJIGA POSVEĆENA MIDHADU HUJDURU HUJKI
Bošnjaci.Net | 26. December 2020 22:11
» SIHIRBAŠICA
Said Šteta | 20. December 2020 01:33
» OGLEDALO SUDBINE NARODA
Braho Adrović | 14. December 2020 03:35
» CESTA
Said Šteta | 29. November 2020 15:50
» DIJANA TIGANJ U POETSKOM PERFOMANSU POEZIJE
Božidar Proročić | 31. October 2020 13:27
» „MOŽDANE OPNE“ AUTORA HARISA ŠEHOVIĆA
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 16:28
» OMAŽ: JEDNOM SAM NAJAVIO ISNAMA
Preporod | 11. October 2020 15:30
» BRAHO ADROVIĆ - NOVINAR, HUMANISTA, PJESNIK, POETA, PROZNI PISAC
Božidar Proročić | 05. October 2020 19:01
» SALIM BABULLOGLU NASLJEDNIK HAGANIJA, I NIZAMIJA
Božidar Proročić | 29. September 2020 20:03
» SLIKOVNI RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA AUTORA HAZIMA FAZLIĆA
Bošnjaci.Net | 24. September 2020 14:04
» MAGIČNI SVJETOVI ALDEMARA IBRAHIMOVIĆA
Božidar Proročić | 16. September 2020 22:00
Ostali prilozi istog autora: