Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Humanost i solidarnost u vremenu pošasti Coronavirusa: Ostanite u domu
VLASNICI “BROTHER & SISTER“ BOŠNJAČKOJ KOMUNI U NEW YORKU PONUDILI PODRŠKU PREHRAMBENIM PROIZVODIMA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 08. April 2020. 22:04:06

HUMANOST I SOLIDARNOST: U teškim prilikama uvijek se istaknu humanisti, oni koji misle na svoje sunarodnike. Bošnjački biznismeni Aziz i Vedad Šahović, vlasnici su moderne fabrike suhomesnatih proizvoda “Brother & Sister“ iz Harrisburga (PA). Ovih dana pored vijesti iz domovine, redovno prate izvještavanja o teškom stanju u New Yorku, kako smo rekli, pored velikog broja zaraženih i umrlih, mnogi ostaju bez posla. A oni, Aziz i Vedad, bratski se ponude da bar u nečemu olakšaju bošnjačkoj komuni u New Yorku, New Jerseyu...


U predvečerju, mubarek Lejletu-l-berata, utorak na srijedu, 7. na 8. april, dok ovo pišem, broje se zaraženi, izliječeni i oni koji su izgubili bitku sa Coronavirusom. Zaduženi u SAD slažu statistiku, koja se brojčano mijenja uz dana u dan. Prije objave ovog teksta brojke su: 403,000 – zaraženih; 22,500 – izliječenih i 12,929 – umrlih. U New Yorku je posebno zabranjivajuće, a brojke potvrđuju: - 138,863– zaraženih; 13,000– izliječenih i 5,489 - umrlih. Znači, ovo su samo oni koji su prijavljeni, vjerovatno mimo ovih brojki ima još puno onih koji se sami na razne načine pokušavaju izliječiti, misleći da je gripa ili neka vrsta prehlade u pitanju. Zvaničnici države SAD, State i grada NY, kao da su pustili da se sve rasplamsa i bukne, pa se sada bave statistikom, bolnice ne mogu primiti sve pacijente, nabavljaju se kreveti, otvaraju se hale, brodovi, a sa svih strana stižu ventilatori, respiratori, zaštitne maske i druga medicinska oprema. Uz pomenute vlasti s vrha, mora se priznati da je bila, a i sada je, velika neodgovornost građana, koju su nezrelo postupili na upozorenja i prihvatili opasnost smrtonosnog virusa. I tako između sebe su pametovali o “zavjeri”, umjesto da ostanu doma sa svojom porodicom, zaštite sebe i druge, drže odstojanje na ulicima, parkovima, trgovinama i drugim javnim mjestima. U jeku širenja Coronavirusa njujorški parkovi su bili natrpani. Čekalo se nakon toga kada će buknuti i zaraza se raširiti. I dogodilo se! Buknulo je!
Nažalost, brojke potvrđuju da je New York postao svjetsko žarište Coronaviriusa – COVID – 19. Udarna vijest u svim medijima je New York, posebno što se zna da je velika gustina naseljenosti na tako malom prostoru, i kako zvaničnici najavljuju biće još puno zaraženih, vidjet će se koliko će se izliječiti sami ili uz pomoć doktora, ali nažalost odnijeće puno ljudskih žrtava. Neću da vjerujem predsjedniku Trumpu da će u SAD biti izmeđi 100,000 – 240,000 umrlih, ali da se to ne bi dogodilo, samo građani moraju se odgovornije ponašati i postupiti. OSTANIMO DOMA!!!
Nažalost uz ovu virusnu pošast raste broj nezaposlenih. To će biti dodatno iskušenje za mnoge u New Yorku i SAD. Baš težak vakat za mnoge, time i za nas Bošnjake!
Ne želim pisati o tome, niti je namjera da se dodatno širi panika, jer je već previše informacija u svim medijima. Najzad iz sahata u sahat informacije postaju “bajate”, jer Coronavirus uzima nove žrtve. Ali vjerujemo da će ubrzo sve prestati i da će se građani ovog velegrada, kao i u cijelom svijetu, vratiti u normalan život, red i rad.
Ukratko ću se osvrnuti na brigu i humanost onih koji misle na nas u New Yorku. Neće biti suvišno da ostane zapisano i neka se pamti.
Proteklih dana, dobio sam brojne telefonske pozive, poruke na email, viber, FB, WhatsApp, mobitel… možda bih poimenice nekoga izostavio odakle su sve interesiraju za zdravlje moje i porodice, mojih prijatelja, ali naravno i svih članova bošnjačke komune u New Yorku, i cjelokupnog našeg stanja. Pozivi i poruku stižu iz raznih gradova u SAD, Kanade, Australije, Njemačke, Danske, Švedske, Slovenije, Hrvatske, Bosne, Kosova, Sandžaka – s obje strane Mehovog krša… Svima neizmjerna hvala koji su iskazali brigu i interesovanje za sve nas. Uglavnom smo dobro. Ima onih među nama koji su ‘pokupili’ virus, disciplinovani su, bore se, oporavljaju se. Jaki su i pobjedit će, inša’Allah! Nažalost, Coronavirus uzima brojne žrtve, a među žrtvama ima i članova iz bošnjačke komune. Allah da im se smiluje i podari Džennet, porodicama veliki sabur.

Ali pored svih opasnosti, humanosti se istaknu djelom, kako bi u domaćem žargonu rekli, ‘na muci se poznaju junaci’.

HUMANA PONUDA “BROTHER & SISTER“ - AZIZA I VEDADA ŠAHOVIĆADio uposlenika ispred fabrike “Brother & Sister“ (Arhiva: Bošnjaci.Net)


U teškim prilikama uvijek se istaknu humanisti, oni koji misle na svoje sunarodnike.
Bošnjački biznismeni Aziz i Vedad Šahović, vlasnici su moderne fabrike suhomesnatih proizvoda “Brother & Sister“ iz Harrisburga (PA). Ovih dana pored vijesti iz domovine, redovno prate izvještavanja o teškom stanju u New Yorku, kako smo rekli, pored velikog broja zaraženih i umrlih, mnogi ostaju bez posla. A oni, Aziz i Vedad, bratski se ponude da bar u nečemu olakšaju bošnjačkoj komuni u New Yorku, New Jerseyu...
Prije nego je Coronavirus počeo uzimati žrtve, ispražnjene su se mnoge trgovine, bar sa onim osnovnim namirnicama. Vrijedni dobri Bošnjani, otac i sin, Aziz i Vedad, zašto ne reći da su potomci žrtava genocida u Šahovićima (1924), o čemu im predano besjedi otac i djed Hasan (96), ono što je čuo od svojeg oca i drugih starijih iz nekada čuvene Šahovićke kapetanije. Šahovići je mjesto koje više ne postoji a o kojem se priča i piše – potpuno je istrijebljeno i zatrt je trag bošnjačkog postojanja na tome komadu sandžačke zemlje. Hasan je među rijetkom djecom koja su spašena iz vrtloga šahovićkog pakla od pokolja te mirne 1924. koji su im bez ikakve krivice priredili vlasti tadašnje CG, Bijelog Polja, Berana, Kolašina... sa ratobornim Srbo-Crnogorcima.
Zatim je starina Hasan preživio Drugi svjetski rat (1941 - 45)... Potom, svi skupa porodično - posljednju srpsko-crnogorsku agresiju na RBiH (1992 – 95), kada su se Allahovom odredbom spasili da ih „dobre“ komšije velikosrbi ne samelju u nekom od silosa u Brčkom.


Četiri generacije Šahovića sa gl. urednikom Bošnjaci.Net (Foto: Arhiva)


Težak prognanički put sa kesom u ruci vodio ih je preko Hrvatske, Engleske do SAD, gdje nakon teških poslova i izvjesnog vremena, Aziz sa suprugom Safijom otvara trgovinu mješovite robe u New Yorku, zatim u New Jerseyu, gdje tada pokreću proizvodnju - ala bosanski način: suho meso, sudžuka, ćevapčići... Zatim sele u Harrisburg (PA), gdje već sada pod brand imenom „Brother & Sister“, vlasnici otac i sin, Aziz i Vedad, jedni su od većih i uspješnih proizviđača suhomesnatih proivoda, čije proizvode možete pronaći u trgovinama širom Amerike. Ljepši dio ovog biznisa, spojili su sa biznisom najukusnije i najbolje domaće i halal bosanske proizvode. Nedavnom posjetom pribilježio sam proizvode iz ove fabrike koja blista u bezprijekornoj čistoći, uz strogo nadgledanje raznih inspekcija za ovaj vid biznisa, tu su: Suho meso (halal), Goveđe pljeskavice beef and veal (halal), Goveđi gulaš 300 gr. (halal), Pileći parizer (Halal), Goveđe sudžukice - beef and veal (halal)...
Zatim regularna proizvodnja (odvojena linija):
Suho meso, Goveđe suho meso sa kostima (short ribs), Goveđa bosanska sudžuka, Albanska sudžuka, Balkanska sudžuka (ljuta - spisy), Goveđa suha salama (beef - čajna), Goveđi kulen, Goveđa kuhana extra salama, Goveđa kuhana roštilj kobasica (spisy), Teleća tirolska salama, Teleći parizer (Bologna), Teleća kranjska kobasica, Pileći parizer, Pileći parizer sa povrćem, Pileća prsa (salama), Pileća šunkarica, Pileća viršla, Ćevapi (beef and beal) regular, Ćevapi Halal (beef and veal),
Goveđe sudžukice (beef and veal), Goveđe pljeskavice (beef and veal), Goveđi narezak 200 gr., Goveđi narezak 150 gr, Pileći narezak 200 gr., Goveđi gulaš 300 gr., Pileća pašteta Argeta, Pileća pašteta Argeta - Spisy.
MUHABETI: Dedo Hasan (96) i gazija h. Ago Redžić
S obzirom na trenutnu situaciju u New Yorku, ali prije svega opasnost izlaska iz stambenog prostora, u telefonskom pozivu Aziz i Vedad Šahović su se ponudili da za bošnjačku komunu - članove naših džemata u New Yorku i New Jerseyu, čiji sastav jeste multietnički, da pošalju kamion brašna i drugih raznih konzerviranih proizvoda koji mogu stajati na duži period. Na ovaj human način žele olakšati porodicama da sa izlascima iz kuća / stanova ne izlažu riziku u ovoj borbi sa nevidljivim neprijateljom - COVID 19. Ovakav gest čine samo veliki ljudi koji vode brigu o drugima kada im je najteže. Oduševio me njihov gest zato nastaju ovih nekoliko redova, pa iako oni ne žele nikakvo javno eksponiranje. Veliki aferim i hvala im od srca!

Inače, Šahovići, vlasnici „Brother & Sister“, poznati su i kao vakifi koji su sa svojim sredstvima znatno učestvovali izgradnju prve džamije sa munarom u Harrisburgu. Ujedno donatori su svojih proizvoda za brojne bošnjačke manifestacije koje se održavaju na istočnoj obali. Svi koji im se jave sa namjerom okupljanja i druženja Bošnjaka, organizatorima su od velike pomoći.

Iz opširnijeg muhabeta sa Azizom putem telefona, izdvojio bih za čitatelje Bošnjaci.Net i našu komunu u New Yorku, da znaju i pamte dobro onih koji misle na njih i nude podršku:


Vedad i Aziz Šahović
- Žao mi je kroz šta prolaze svi građani New Yorka. Za taj grad sam posebno emotivno vezan. U tome gradu sam došao sa porodicom. Nakon teškog rada, pokrenuo sam biznis, i evo danas smo to što jesmo, ali apsolutno se ne zanosimo sa tim. Jer smo svjesni da je naše samo ono što udijelimo, doniramo, pomognemo. Posebno mi je žao moje Bošnjake. Niko ne može opisati šta su sve preživjeli u vremenu agresije i genocida u Bosni. Evo sada smrtonosan virus. Svakako da isto to naglasim i za Sandžak, naravno pored drugih mjesta uključujući Plav i Gusinje, potomci žrtava genocida koji su se naselili u ovom gradu. Došli su u New York sa mnogim dugovima, ali su sa svojim vrijednim radom ovdje stvarali i nikada svoj rodni zavičaj, Sandžak i Bosnu, nisu zaboravili. Mnoge akcije su pokrenute u New Yorku, mnoge projekte su pomogli u Sandžaku, Bosni, Kosovu, kao i drugim državama gdje žive Bošnjaci i drugi. Postigli su jako puno, baš ovdje u New Yorku, kupili su i sagradili džamije i moderne centre. Svi oni rodom iz Bosne i Sandžaka koji žive u New Yorku zaslužuju pažnju sviju nas, posebno kada im je sada teško.
Želim da istaknem, da ovaj moj čin niko ne shvati kao bilo kakav vid reklame biznisa sa kojim se bavim. To u ovome momentu niti je potrebno, niti je meni i mojem biznisu potreban bilo kakav vid reklamiranja među našim narodom koji je sada u novolji. Samo želim da učestvujem u očuvanju bošnjačke komune, da sada ostanu doma, a mi makar nekim važnim životnim namirnicama da ih obezbijedimo, ističe pored ostaloga Aziz Šahović.

Azizov sin Vedad, naglašava:
- Mi znamo da je naš narod vrijedan, i hvala Bogu da je tako, da imaju svega u svojim toplim domovina. Naša ponuda je isključivo ljudska, da im se sada izađe u susret da imaju osnovne namirnice dok se ova virusna pošast povuče i iskorijeni. Bitno je do tada, da ostanu u svojim domu, da se bar za osnovne namirnice ne izlažu rizicima zaraznog smrtonsnog virusa.

Ovako razmišljaju veliki ljudi i humanisti, i zato im Stvoritelj uvećava nafaku.

Potpisnik redova je u redovnom kontaktu sa vlasnicama „Brother & Sister“ kao i sa odgovornim iz odbora naših zajednica (IZ&KC Plav-Gusinje, BHICNY, NJ i BIKC), narednih dana ćemo skupa koordinirati da se do naših centara na Richmond Hillu i Astoriji, dostave predviđene namirnice, a način raspodjela će biti naknadno isplaniran, naravno poštujući mjere i sve propise zdravstvenih i gradskih institucija u New Yorku.

“UNCLE PAUL PIZZA” - DINO, NICK I PAULDino Redić i Neat Nick Krkuti prilikom dostave hrane za doktore i medicinsko osoblje u “Metropolitan hospital” u New Yorku


Ne mogu da zaključim ovaj tekst a da ne spomenem ljudski gest bošnjačkih i albanskih emigranata.
Prije nekoliko dana Bošnjaci.Net, kao i američka televizija FOX 5, radija, te brojni drugi mediji i portali na engleskom jeziku, objavili su informaciju, o humanosti Dina Redžića, Neata - Nicka Krkutija i Paula Nicaja, vlasnika “Uncle Paul Pizza” koja je smještena na atraktivnom Grand Centralu. Ovi vrijedni ljudi svoje besplatne restoranske usluge stavili su na raspolaganju njujorškim doktorima - herojima u bijelom, kompletnom medicinskom osoblju, Hitnoj pomoći, policiji, vatrogasnim službama. Kako saznajemo imaju pune ruke posla i narudžbi hrane , koje dostavljaju direktno na adrese bolnica u kojima se liječe oboljeli od COVID 19.
Zaista su za pohvalu, iako izložu riziku svoje zdravlje, ipak oni hrle da preumornim doktorima i medicinskom osoblju, sa svježom u ukusnom hranom i napicima, makar na trenutak uljepšaju dan. Veliki im aferim!Ostali prilozi:
» PROMJENA USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE JE IMPERATIV
Dragan Trogrančić, mr.ius. | 13. June 2021 01:28
» KONAČNI PORAZ SRPSKE POLITIKE U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2021 15:18
» DA TE NIJE (BILO), ALIJA…???
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. June 2021 03:20
» URGOŽENOST KAO PROMOCIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. June 2021 15:15
» ZIJOVA STAZA
Enver Ćorović, dip.ing. | 31. May 2021 17:20
» EUROPSKA UNIJA I NJEN UTJECAJ NA BUDUĆNOST BIH
Sead Hamzagić | 29. May 2021 14:42
» AZERBEJDŽAN SLAVI 103. GODINŠNJICU NEZAVISNOSTI
Božidar Proročić | 28. May 2021 13:18
» FATIMA MEHOVIĆ: BIJELO POLJE I PRIŠTINA ZAUVJEK SRCU
Božidar Proročić | 22. May 2021 16:38
» NEPRAVDA KOJA TEŠKO POGAĐA I BOLI
Ibrahim Husejnović | 09. May 2021 18:32
» PRVIH 100 DANA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOSEPHA BIDENA
Zijad Bećirević | 01. May 2021 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10