Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KORONA KAO BUMERANG
Autor: Aziz Hurem
Objavljeno: 04. April 2020. 15:04:10


AZIZ HUREM: Svaki organizam – da li to bio onaj državni, privredni, politički, vojni, i bilo koji i u bilo kom obimu će se aktivirati na odgovarajući način zavisno od izazova i zadate situacije. Tako isto i ljudski organizam kada je u pitanju bolest će svoj odbrambeni sistem razviti i aktivirati onoliko koliko je sam sposoban i jak. Ukoliko preživi bez eksterne pomoći i intervencije – ne čekajući na cjepivo koje još nije ni na vidiku – u to bolje. Ali? Sve žrtve pandemije će biti evidentirane kao pozitivni poeni na računu onih koji su nas upozoravali. No istina je i to da: oni koji nam šalju poruke i koji nam daju uputstva i izvještaje preko svih mogućih medija su sam sredstvo u rukama ne dokučivih fantoma.
Namjeravao sam u ovom deveru i bojažljivosti prešutjeti i ne reagovati na novonastalu situaciju koju je proizvela „korona-virus“. Jer ionako smo zadeverani i zbunjeni u traženju najpametnije zaštite i rješenja.
Jedanput sam negdje zabilježio da se naspram kriminala odnosimo isto kao i naspram bolesti. Tek kada kriminalci djeluju i krenu u akciju sa svojim planovima i trikovima da ostvare cilj – i kada stvar bude gotova - onda se policija, krim-služba, i ostali pratioci sigurnosti i mira sjete, sjedu i vijećaju šta će i kako će.
Evo prije nekoliko dana kruže vijesti da je zemljotres u Zagrebu i šire, te da se osjetio u Prijedoru i ostalim bh. mjestima. A onda se bespomoćni građani sjete Boga, dove i molbi – svaki na svoj način prikladno njegovoj vjeroispovijesti. Ili, jučer nazovem jednog ahbaba da ga pitam kako se on i njegova čeljad nose sa Koronom, odnosno sa mjerama predostrožnosti i preventive koje su propisane od zdravstvenih i ostalih vlasti, a to je da se izlasci i fizički kontakti smanje na što je moguće manju mjeru. I, on mi veli na kraju razgovora: sada i samo treba moliti Boga da nas zaobiđe, kao da to nije trebalo i onda kada nam je sve bilo po tamam i kada nam ide sve u najboljem redu.
I takvih primjera ima beskonačno mnogo – pa se u našem narodu kaže da mi tovimo kurban tek uoči Bajrama. Kao i to da kada nekog uhvati prehlada ili gripa – savjetujemo mu da uzima C-vitamine i bijeli luk odnosno voće bogato tim vitaminom. Dakle, tek i onda kada bude već kasno, mi se sjetimo Boga kao i nekakvih iladža koji bi nam k’o biva mogli pomoći.
E sad, kada svi vidimo u kakvom smo halu, kako definisati i okarakterisati sve režime i vlasti, njihove mentore, ministre i ministarke, portparole i ostale glavne rolle, savjetnike, izvršioce i kompletnu javnu kliku, pa na kraju, i nas same koji se u normalnim okolnostima i sita trbuha bavimo trivijalnim stvarima nadmećući se ko će koga nadmudriti, ko je više ili manje u pravu, koliko da platimo najbolje i najstručnije ljude u određenom fahu, te njihovu borbu kako da dođu do velikog budžeta koji bi pokrio njihove želje a narodu prodali šarenu lažu , itd i td. – Ali, kada nas snađe nešto poput „korone“ ili bilo kojih društvenih, prirodnih ili vještačkih zala, onda tek vidimo gdje smo i dokle su nas doveli ti bajni politikanti, i sebe i nas. Da nemamo osnovna sredstva i opremu pomoću kojih bi ublažili ovakve i druge nevolje. I onda se ta ista vlast obraća na ljekare i zdravstveno osoblje kojima je još jučer određivala mizerne platice – kao da je biti ljekar čija je osnovna misija borba za život a protiv smrti jedna obična igrarija.
- Uzgred da napomenemo da: ista njihova priča kako do sada tako i sada bit će kada i ako se dese poplave – ne daj Bože – ili druge prirodne nesreće. O nasipima i protu poplavnim mjerama su nam prestali besjediti onog momenta kada se nakon poplave 2014. g., rijeke Bosna i Sava povukle u korito, a štete još nikada nisu niti namirene a ni sanirane, kako u Bosni tako i u Srbiji i Hrvatskoj.
S druge strane, svjedoci smo da se ta zdravstvena branša bavi, naučava sebe i nas kako da produži ljudski vijek. Decenijama i vijekovima se vrše studije i istraživanja kako da čovjek živi zdravije i duže. Dok istovremeno svjetski moćnici koji drže poluge ekonomije, politike, vojne moći, razvoja i napretka, u čijim rukama su sve najbitnije kompanije i koncerni na planeti i koji su duboko zakoračili u svemirska osvajanja, određuju smjerove kretanja. Oni su ti koji imaju želju i nastoje da odlučuju hoće li i koliko će se ljudi na Zemlji roditi, živjeti i koliko i kada će umirati.
Jedan primjer iz ne tako davne prošlosti: Poznato nam je da je bivša SFRJ imala ogromnu administraciju u Beogradu koju su hranili svi njeni stanovnici od Slovenije do Makedonije. I da se taj pisarski aparat bavio svim i svačim, dozvoljenim i ne dozvoljenim stvarima pa između ostalog i time kako da dođe glave upravo onima čiji hljeb jedu. Tada je neko je u toj službi izračunao – poslije Titove smrti 1980.g. da - Albanci na Kosovu imaju toliko djece da će za deset godina tj. 1990 g. u JNA svaki drugi vojnik biti Albanac. I naravno „bratija“ iz Beograda je odlučila i napravila scenario – kako izazvati demonstracije na Kosovu – da bi uništili i satrli tu mladost koja im tobože prijeti. Godine 1981. su se demonstracije desile i kosovska mladost je ugušena u krvi i pobijena. Očevici tvrde da su JNA - tenkovi gazili goloruke kosovske Albance. Nikada ni do danas nije pokrenuta istraga za te zločine počinjene od strane JNA niti je ko odgovarao za taj masakar, kao što nije poznato ni to koliko je života ugašeno u tom pokolju.
Danas u svijetu se dešavaju slične stvari samo malo elegantnije upakovane, i prekrivene drugim plaštom i obmanom.

*****


Prosječan životni vijek Rimljana bio je oko 25 g., početkom 18. stoljeća 35 g., početkom 19. 65 g. Prosječan vijek življenja 2025. bi trebao dosegnuti 73 g., dok rođeni osamdesetih godina prošlog vijeka bi trebali da žive 90 g u prosjeku.
E sad koga to zabrinjava? Pa naravno da je to ili da će to biti teret za državne socijalne kase i službe na čijem teretu bi bili ovi budući metuzalemi - starci i starice. Te dok se jedni bore, naučavaju i rade na tome kako da produže ljudski životni vijek, s druge strane moćnici iz sjene planiraju i čine sve kako da se kutarišu da očiste čovječanstvo od stare, beskorisne i ne proizvodne populacije kojoj je uveliko potrebna pažnja i medicinska njega. Ti vladari Svijeta u sjeni, su ne poznati i ne dokučivi i nama se čini da svi oni djeluju orkestrirano i sinhronizirano – što je manje vjerojatno. Ali ipak njihovi planovi, ciljevi strategija djelovanja se nadopunjuje između njih samih a protiv ogromne večine.
Farmaceutskoj industriji kao i vojnoj je potreban kupac i potrošać. A, da bi negdje pronašli kupce vojne opreme i naoružanja – najprije moramo proizvesti netrpeljivost, svađu, političke sukobe a na kraju i oružane kako bi ih motivisali i prisilili na kupovinu istih. Zar se tako nešto ne dešava i u Farmaciji.
Svaki organizam – da li to bio onaj državni, privredni, politički, vojni, i bilo koji i u bilo kom obimu će se aktivirati na odgovarajući način zavisno od izazova i zadate situacije. Tako isto i ljudski organizam kada je u pitanju bolest će svoj odbrambeni sistem razviti i aktivirati onoliko koliko je sam sposoban i jak. Ukoliko preživi bez eksterne pomoći i intervencije – ne čekajući na cjepivo koje još nije ni na vidiku – u to bolje. Ali? Sve žrtve pandemije će biti evidentirane kao pozitivni poeni na računu onih koji su nas upozoravali. No istina je i to da: oni koji nam šalju poruke i koji nam daju uputstva i izvještaje preko svih mogućih medija su sam sredstvo u rukama ne dokučivih fantoma.
Država i društvo koje bude ne spremno dočekalo ove i slične nedaće će se teško oporaviti i stati na noge. U ovom slučaju su mahom sve zemlje zahvaćene novim virusom >>COVID 19<< ne spremne i iznenađene, - samo što je razlika u tome što će tehnološki razvijenije zemlje aktivirati sva raspoloživa sredstva, pozornost, disciplinu i stručne službe za razliku od ne razvijenog i pasivnog dijela svijeta. I opet na kraju se od tih moćnih i jakih očekuje da oni iz njihovih farmaceutskih laboratorija izvuku keca (cjepivo) iz rukava. Ali tek onda kada oni fantomi iz sjene procijenu da je za to pravi momenat. No osim cjepiva koje je još uvijek u povoju ili u pukom pokušaju da se proizvede (ali ko će znat – možda to cjepivo već u lagerima čeka zeleni signal za distribuciju i upotrebu) potreban je čitav spektar opreme i sredstava medicinskom osoblju koji su u ne posrednom kontaktu sa pacijentima oboljelim od virusa Corona , a tako isto i pacijentima potrebnim da bi se mogli nositi sa svojom bolešću – počev od zaštitnih maski i rukavica do respiratora koji su za sada jedino pomagalo za olakšanje disanja do izolacijskih odjeljenja i cijelih bolničkih traktova namijenjenih isključivo za uvu tešku zaraznu bolest koja se prenosi putem zraka na svakoj udaljenosti manjoj od dva metra.
I, s obzirom da se ne naslućuje kraj niti najpozvaniji mogu to predvidjeti na potezu su naravno proizvođaći medicinske opreme i zaštitnih sredstava. Nije potrebno navoditi ko će to prvi proizvoditi i plasirati na tržište, kao ni to - ko će samo čekati ili već čeka da se ta oprema pojavi na tržištu i da ju kupe ili da im to isto neko pokloni, ali tek onda kada i ukoliko se pokaže da je tržište koje ima prioritet zasićeno.

Nakon višednevnog razmišljanja 12 Marta sam na fb na mojem profilu objavio sljedeće : ........... „moje lično - laičko - ubjeđenje je da je "Korona-virus" proizveden, odnosno da nije nastao slučajno ili tek tako - - - dakle neko je to uradio sa nekim ciljem.
Čovjek - mikrobiolog u Wuhanu koji je blagovremeno u početku upozoravao na opasnost istog - - - je nasilno uklonjen i nestao pod sumnjivim okolnostima.
Da bih potkrijepio moj stav i mišljenje navest ću sadržaj emisije objavljene 15. nov. 2015. g na RAI-TRE – „Prilog iz medicine“ da su Kinezi u laboratorijama proizveli jedan novi virus – no na to niko nije obraćao pažnju. Prilog u trajanju od 2,5 min je sljedećeg sadržaja: kineski naučnici stvorili su jedan novi supervirus preko proteina izvučenih iz slijepog miša ili šišmiša kako ga neki zovu stavljenih na jedan njima stari poznati virus. Naravno to je samo jedan naučni eksperiment ali ipak stvorio je mnogo polemika u naučnom medicinskom svijetu a samim tim i između država. Dakle izvući proteine iz šišmiša i staviti ga na već poznati virus SARS iz 2003. god. i na taj način probati ga na slijepim miševima. Efekti su bili zastrašujući i ubitačni, ali istovremeno je stigla i potvrda da bi virus bio ubitačan i za čovjeka. Dakle, da li vrijedi proizvesti jednu takvu prijetnju i imati tektako biološko oružje u svojim rukama samo da bi se igrali nauke i eksperimenata kojim bi mogli ugroziti čovječanstvo .
U istom prilogu je u nastavku i mit o letaču Dedalu Ikaru kako njegov sin nije mogao da leti a slijepi miševi mogu da lete.
Kinezi su sasvim svjesno i pored velike opreznosti znali kako i koliko je ovaj virus opasan ako se stavi na već poznati SARS koji se može proizvesti na bezbroj načina ostavili tada otvorenu formulu koja je čekala pogodan momenat i ne savjesnog laboranta. Osim toga došli su do saznanja da im više nije potreban šišmiš za prijenos na čovjeka nego kao takav – u vidu molekula CHO bi ušao u pluća i respiratorne organe i posljedice su naravno fatalne.
Nakon ovog monstrumnog otkrića Amerikanci su tražili da se to sve zaustavi i da je to opasna klasična zloupotreba te da će Kinu staviti pod kontrolu ako to ne uradi. Kinezi su odgovorili da je to samo eksperiment i da bi „korist bila velika“. Šta su Kinezi podrazumijevali pod tim da bi korist bila velika ostalo je ne dorječeno?!
Na to su Amerikanci kazali: kakva korist ako se igramo sa ljudskim životima, jednog dana bi neko mogao da ga izvuče iz laboratorije i šta onda? U ovo vrijeme pametnije je ne stavljati nikakve organizme i mikroorganizme koji napadaju čovjeka jer svijet je takav da je rizik enorman.
Sada kada je ovaj TV prilog iz 2015. pušten ponovo u eter – odgovorni tvrde da to nije taj isti virus – da je tobože vještački i za njega bi se mogao naći lijek no ovaj sada COVID 19 je prirodni i za njega nema lijeka. Sve u svemu neko je tu debelo pogriješio. Kako može biti prirodni ako je neko umiješ’o svoje prste. Da li sasvim slučajno ili sa ciljem i namjerom – ostaje da se vidi a najvjerojatnije mi obični ljudi nećemo nikada saznati.
Bilo kako bilo, izvjesno je da će se u velikom dijelu Svijeta privreda i ekonomija urušiti i pasti na koljena, mnoge o nekima ovisne grane privrede će se ugasiti ili postati još ovisnije, moćni i jaki će najvjerojatnije postati još jači a tanki i siromašni još tanji i siromašniji. Tako da možemo samo očekivati da i iz ove Corona - nesreće kao i iz ostalih nesrećnih svjetskih epizoda mnogi izvuku sebi materijalnu i svaku ostalu korist i prednost te još više ukrote dosad ukroćene i potčine sebi još ne potčinjene.
Korona-virus je samo jedana od mnogih stvari koje izmaknu čovjekovoj kontroli. Baš i upravo onda kada postane samouvjeren da vlada situcijom, prostorom ili materijom – tada mu se nekako na kraju sve osvetnički vrati kao bumerang.Ostali prilozi:
» GENERAL POSLIJE BITKE
Željko Milićević | 16. May 2021 16:36
» JESMO MALI, ALI SMO FAŠISTI
Šemso Agović | 15. May 2021 15:52
» OTVORENI ODGOVOR NA OTVORENO PISMO RABBINU DR. RON KRONISHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2021 14:49
» ŠTA JE NAMA RODNA GRUDA?
Rusmir Šerifović | 12. May 2021 20:59
» MOSTOVI STRAVE I UŽASA
Sulejman Aličković | 10. May 2021 14:55
» MIJATOVIĆU, ZAR BAKIR NIJE BIO U PRAVU KAD JE UKAZAO NA OPASNOST OD GENOCIDAŠA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2021 18:05
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
Dr. sc. Amir Ismić | 08. May 2021 17:14
» „PUZEĆI ŠERIJAT“ – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 16:32
» HRANI PSA DA TE UGRIZE
Muhamed Mahmutović | 07. May 2021 19:03
» APSURDI
Aziz Hurem | 07. May 2021 19:00
» STID ME TUĐE SRAMOTE
Sead Zubanović | 05. May 2021 19:10
» POGLED NA PROPAST REVIZIJE NA TUŽBU BIH PROTIV SRBIJE
Haris Hojkurić | 03. May 2021 15:52
» TALAČKA KRIZA U SARAJEVU: RAMBU JE DOHAKAO RUSKI RULET
Avdo Huseinović | 02. May 2021 22:41
» MA JEL’ TI TO HOĆEŠ DRŽAVU, BOŠNJO?
Željko Milićević | 30. April 2021 15:38
» IMA LI KO GORI OD BAKIRA?
Said Šteta | 30. April 2021 14:53
Ostali prilozi istog autora:
» APSURDI
07. May 2021 19:00
» RAMAZANSKA PRIČA
12. April 2021 15:13
» NOMEN EST OMEN
21. March 2021 23:41
» IMA LI U BOSNI JOŠ ZDRAVE JAPIJE?
12. February 2021 22:14
» ZA ČIJI HATUR?
24. January 2021 02:57
» MOKROGORSKI POKRET
19. January 2021 20:22
» AUTODESTRUKCIJA
25. December 2020 02:04
» NIJE SE RODIO KO JE SVIJETU UGODIO
18. December 2020 13:12
» ČETNIČKI MIRAZ
09. December 2020 16:44
» ZA KOGA GLASATI I KOGA IZABRATI
12. November 2020 01:32
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
13. July 2020 03:40
» NAŠA POSTOJANOST
21. June 2020 15:31
» JA, I OPET JA
11. June 2020 15:47