Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AKADEMIK DR. ČEKIĆ: PRESUDA JE POLITIČKA, CILJ JOJ JE OSLOBODITI SRBIJU ODGOVORNOSTI
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 21. March 2019. 13:03:20


Ugledni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, akademik dr. Smail Čekić, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je današnju presudu prvom predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću kojom je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Prema akademiku Čekiću, ova presuda je u suprotnosti sa "brojnim valjanim, validnim, pouzdanim i relevantnim dokumentima", prenosi Radiosarajevo.ba.

"To znači da ne odgovara istini i nažalost obiluje falsifikatima", započinje akademik Čekić.

"Brojne su činjenice koje to potvrđuju. Od kojih ću ovom prilikom navesti samo pitanje nastanka, odnosno pojave namjere za genocid nad Bošnjacima u istočnoj Bosni. Tačnije u i oko sigurne zone UN-a u Srebrenici, a u kojoj stoji da je namjera nastala, da se pojavila 1995. godine... To apsolutno nije tačno! Genocidna namjera za istrjebljenje, uništenje Bošnjaka postojala još prije 1992. godine. I u skladu sa tom genocidnom namjerom su Savezna Republika Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora od 1992. do 1995. godine u kontinuitetu, zajedno sa svojim kolaboracionistima iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, sa srpskim paradržavnim tvorevinama, u svim okupiranim gradovima, u svim gradovima u opsadi i u svim civilnim zonama UN, izvršili genocid nad Bošnjacima, a ne samo i jedino jula mjeseca 1995. godine", kazao je akademik Čekić.

Prema njegovim riječima, ovo je politička odluka!

"Kao što je to i presuda Međunarodnog suda pravde, što sam ja prije 10 i više godina naučno dokazao, kada govorim o toj presudi, da je riječ o političkom, a ne pravnom dokumentu. Što znači da je ovo politička odluka koja ima za ključnu cilj da Srbiju oslobodi bilo kakve odgovornosti za osvajački rat protiv Republike BiH i izvršeni genocid nad Bošnjacima", istakao je on, te dodao:

"U interesu nacionalističke, državne ideologije i politike i prakse fašističkog i genocidnog karaktera, Karadžić je žrtvovan, iako se ovom konstatacijom ne može umanjiti, a pogotovo se ne može isključiti njegova odgovornost za izvršeni genocid u Republici...Ostali prilozi:
» I DALJE IMAMO NAPADE NA VJERSKE OBJEKTE, KAO I POJEDINCE I GRUPE
Anadolu Agency (AA) | 27. September 2021 14:03
» AKADEMIK PROF. DR. ŠEFKIJA ČEKIĆ PRESELIO NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 25. September 2021 01:59
Ostali prilozi istog autora: