Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Na vijest o smrti Paddy Ashdowna
PADDY ASHDOWN BOSANSKOHERCEGOVAČKA INSTITUCIJA
Procitaj komentar
Autor: Dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 23. December 2018. 14:12:51

DR. ADAMIR JERKOVIĆ: Paddy Ashdownom je bio uvažavan od svih kojima je ova država ležala na srcu. Zato kasnije kada više nije bio visoki predstavnik njegov krik da je BiH ozbiljno ugrožena shvaćana je ozbiljno posebno.


U januaru 2006., dan uoči Kurban bajrama, potvrdili su mi iz Kancelarije visokog predstavnika da ću se tog dana susresti sa Paddy Ashdownom, s kojim sam sarađivao dok sam obavljao dužnost savjetnika predsjednika Alije Izetbegovića. Ashdownov mandat ulazio je u završnu fazu i visoki predstavnik je polahko pakovao svoje kofere. Započinjao sam pisanje nove knjige o predsjedniku, a kako su Alija Izetbegović i Paddy Ashdown sarađivali duži niz godina, smatrao sam da je nužno da porazgovaram o tom vremenu sa britanskim lordom.
«Čuo sam i znam puno toga dobrog o Vama, g. Jerkoviću. Vi ste požrtvovano radili za predsjednika Aliju Izetbegovića i Vašu zemlju i, naravno, dobro se sjećam međusobne komunikacije... ». Tako je započeo naš veoma srdačan razgovor, koji je umjesto pola sata trajao više od sat vremena.
„I ja pišem, vodim svoj dnevnik uključujući i ove dane provedene u BiH. Sve sam marljivo zabilježio. Svoj dnevnik ostavit ću Univerzitetskoj biblioteci UK i nakon 30 godina ovaj zapis će se dostaviti univeritetima BiH i, naravno, materijal će se moći otvoriti. Siguran sam da će se tada saznati mnogo vrlo zanimljivih detalja o novijoj historiji Bosne i Hercegovine.“
U tom prijatnom ćaskanju Ashdown mi je rekao da su ustavne promjene nužne ukoliko BiH misli naprijed i da je to zapravo najveće iskušenje.
„Napretka ne može biti bude li vlast sama sebi svrha i ukoliko se pri tom zanemare građani. Više od 70% prihoda koje namaknete od građana u BiH se troši za plate činovnika odnosno političara, a svega 30% na vlastite građane. Nijedna zemlja ne može biti uspješna sa takvom raspodjelom. Dakle, to je suština, između ostalog, ustavnih promjena i one nisu same sebi cilj.“
U knjizi sam zapisao da je Ashdown mogao biti zadovoljan urađenim poslom. Ujedinio je entitetske vojske, uveden je PDV, stvorena je bh. obavještajna služba, osnove jedinstvenog policijskog sistema, jedinstveno pravosuđe, a na međunarodnom planu otvoreni su pregovori o stabilizaciji i pridruživanje.
Ashdown mi je kazao da nisu zadovoljni, jer su početkom 2006. na slobodi bili Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. „Posao će biti završen kada „ova dvojica uzročnika patnje“ budu iza brave. Samo nekoliko mjeseci ranije Paddy Ashdown je suspendovao Zakon o pomilovanju na svim razinama do donošenja novoga na državnom nivou zbog pomilovanje Miroslava Prcu, koje je učinio predsjednik Federacije BiH. „Radi se o cijelom lancu u kojem se u međusobnom dogovoru štite pojedinci svih nacija. Sve to se radi u tajnosti, skriveno od javnosti. Ovo pomilovanje nije objavljeno ni u službenim novinama, tako da ovaj slučaj otkriva da su političari iznad zakona.“

U dnevniku, koji će se otvoriti 30 godina poslije, sve o BiH

S obizirom da je r. Predsjednik bio glavna ličnost moje nove knjige „Sjećanja na Aliju Izetbegovića“ upitao sam ga pod kojim okolnostima je imao prvi sastanak sa njim. Odgovorio mi je da se to dogodilo u vrijeme poslije održavanja općih izbora u Velikoj Britaniji 1992. godine.
„Iskreno, ništa nisam znao o Bosni i Hercegovini, niti o bivšoj Jugoslaviji. U toj zemlji je počela agresija iz Srbije i moj glavni savjetnik mi je predložio da odem i vidim šta se dešava tamo. Odmah sam preko Zagreba došao u Sarajevo jednim transportnim avionom. To je bilo u julu 1992. godine. Još sam bio na aerodromu kada mi je stigla poruka od predsjednika Aliju Izetbegovića koji me je zamolio da ga posjetim. Vozili smo se kroz grad do Predsjedništva BiH sigurnom trasom kako bi izbjegli snajperiste. I tada sam prvi put sreo Aliju Izetbegovića. Za vrijeme posjete zgrada je bila izložena snajperskoj vatri i granatama minobacača koje su padale nedaleko od nas. Dobro se sjećam da je jedan od prozora bio raznesen. Ali izgledalo je da Predsjednik sve to prihvaća sa potpunom ravnodušnošću. Bio sam veoma impresioniran i njegovim dostojanstvom i hrabrošću u isto vrijeme. Nastavio sam i poslije da se viđam s njim bar dva puta godišnje. Vjerujem da smo tokom tih susreta postali prijatelji. Alija Izetbegović mi je pomogao da razumijem bošnjačku stranu u ratu i potrebu za međunarodnom intervencijom kako bi se očuvao integritet BiH.

0TIŠAO JE LORD PADDY ASHDOWN: Bio je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH u periodu od 2002 - 2006. Pamtit ćemo ga kao jednog od najaktivnijih međunarodnih zvaničnika u BiH, kao velikog znalca bh ratnih i poratnih prilika, kao pokretača niza reformi, kao principijelnog afirmatora pravednosti u preobražaju i razvoju mladog bh demokratskog društva, kao velikog čuvara Daytonskog mirovnog sporazuma i nadasve velikog prijatelja Bosne i Bosanaca. Hvala Paddy. Počivaj u miru, prijatelju naš! - karikaturista Šukrija Meholjić.


Tokom razgovora Ashdownu sam napomenuo da je on prisustvovao javnom iskazivanju teritorijalnih težnji ka Bosni i Hercegovini. Pojasnio sam da mislim na Tuđmana „koji vam je crtao na salveti kako će on i Milošević podijeliti BiH?
„Susret sa Tuđmanom dogodio se na večeri Guildhallu 16. maja 1995. godine. Sve detalje sa ovog sastanka zapisao sam u svom dnevniku. Bio sam šokiran informacijama koje mi je Tuđman dao o planu, za koji sam poslije otkrio da je to plan iz Karađorđevo između njega i Miloševića o podijeli BiH između Hrvatske i Srbije. Također sam bio šokiran bešćutnim stavom Tuđmana prema patnjama izbjeglica i njihovom stradanju u operaciji „Oluja“. Bio sam jako uznemiren Tuđmanovim lamentiranjem pa sam poslao u britanski ured vanjskih poslova zabilješke o večeri zajedno sa dokumentima. Ali tada nisam rekao ništa javno. Kada je pokrenuta operacija Oluja ja sam promišljeno pustio informaciju o ovom razgovoru u štampu, nadajući se da će to upozoriti međunarodnu zajednicu na stvarne ciljeve ove operacije. Nadao sam se da ću uvjeriti zapadne sile da interveniše, a osobito SAD, kako bi se zaustavila operacija prije nego se ostvare njeni ciljevi.
Tokom razgovora Paddy Ashdown je podsjetio na ulogu Alije Izetbegovića koji je zajedno sa Kirom Gligorovom predložio tzv. „jugoslovensku asimetričnu federaciju“. Nažalost, te snage razuma ostale su na marginama. Pod ovim novim okolnostima Izetbegović je pokušao izvući BiH iz ratnih previranja ali se pokazalo da je to nemoguća misija, s obzirom na dogovor Tuđmana i Miloševića o podijeli BiH i na to da Evropa nije pokazala interes da to spriječi. Kakogod, ja se veoma divim Aliji Izetbegoviću. Bez pomoći sa strane on je preuzeo zadatak da vodi i brani zemlju u ratu koji je prijetio uništenju i time je odbranio bošnjačku etničnost i kulturu od snaga koje su željele u potpunosti da je unište.
Kao što sam rekao na njegovoj dženazi, poštujem Aliju Izetbegovića kao oca njegove nacije, bez koga sumnjam da bi BiH kao država preživjela. Također ni malo ne sumnjam da bi koncept bošnjačkog identiteta bez njega imao užasne posljedice.“
Pitao sam Ashdowna, dalje, kako objašnjava neadekvatno ponašanje Evrope što je omogućilo genocid u Srebrenici?
„Mislim da su postojala dva osnovna faktora u ravnodušnost Evrope prema ratu u BiH. Prvi je čisto neznanje. Evropski lideri nisu shvatali o čemu se stvarno radi. Pogrešno su razumjeli važnost ratova u bivšoj Jugoslaviji. Podcijenili su koje će posljedice imati Evropa u cjelini i posljedice na stabilnost regije. Također nisu shvatili činjenicu da Evropa mora početi braniti svoje granice i svoju regiju. Postojao je i drugi faktor, koji ja zovem „post-vijetnamski“. Svi su predviđali da će bilo koja intervencija, rezultirati reprizom Vijetnama u kojoj će onaj što interveniše biti a) poraženi i b) doživjeti katastrofalne gubitke i u ljudstvu i u političkoj popularnosti. Kada sam pozivao na intervenciju Evrope u BiH, moji kritičari u Domu naroda su stalno govorili da će to rezultirati hiljadama vreća sa truplima koje će se vraćati u Britaniju, i kako ću to objasniti Britancima?“
Podsjetio sam Ashdowna na sastanak sa Alijom Izetbegovićem 6. 10. 2000. godine na kojem sam učestvovao kao savjetnik Predsjednika, i na kojem je britanski lord pomenuo novi Berlinski kongres, naravno ne sa kolonijalnim konotacijama. „Izgledalo je kao da ste u to vrijeme imali jasan stav da se Dayton približava svom kraju?“
„Veoma dobro se sjećam tog sastanka. Meni je jasno da treba doći do novog rješenja na Balkanu i ustavne reforme. To će po mom mišljenju zahtijevati dva elementa. Prvi je potvrda očuvanja država bivše Jugoslavije u sklopu njihovih postojećih granica, sa rješavanjem pitanja Kosova. Jasno je da pitanje Kosova mora biti riješeno i to bi moglo zahtijevati neke izmjene u strukturi Srbije“
Bilo mi je jasno nakon tog razgovora da će doći do promjene na političkoj karti Srbije, odnosno da će Kosovo dobiti nezavisnost. Svedočenje Paddy Ashdowna dogodilo se dvije godine prije proglašnje Kosova nezavisnom Republikom. Ashdown mi je rekao da moraju postojati garancija da kada se jednom uspostave granice zemalja bivše Jugoslavije da one ne mogu ponovo biti mijenjane i da se treba oduprijeti bilo kakvom daljnjem razdvajanju, što jasno govori o britanskom stavu prema aktuelnim nagovještajima korekcije granice između Srbije i Kosova.

Ljudska prava treba zaštiti individualno, a ne kroz pripadnost nekoj etničkoj grupi

Kao drugo, važnije, mora se desiti promjena, koja će imati najveći efekt na BiH, u mentalnim stavovima vođa, a i građana. Dayton je pomogao da se uspostavi mir. Ali je, također, uspostavio sistem gdje su ljudska prava u Bosni i Hercegovini zaštićena po osnovu kolektivnih prava ili prava koja neko ima po osnovu etničke pripadnosti. Ovo je u suprotnosti sa osnovnim evropskim načelom. Ljudska prava po evropskom modelu su zaštićena individualno, a ne kroz pripadnost nekom kolektivu. Ovo će biti jedna od najtežih stvari za BiH sa kojom se treba suočiti – rekao mi je još prije trinaest godina Paddy Ashdown.
I na kraju dolazi ključno pitanje, kako napraviti funkcionalnu državu od BiH. Uvijek sam vjerovao da BiH nikad neće izgledati kao konvencionalna centralizovana evropska država. Vjerovatnije će postojati slaba državna struktura i jaka decentralizacija – da će izgledati više kao Belgija nego Britanija. Ipak, BiH je previše iscjepkana da bi bila efikasna kao država, čak i decentralizovana država.“
Početkom 2006. mi je rekao „da sada moramo unaprijediti efikasnost i smanjiti troškove bosanske države. Ovo će zahtijevati fundamentalnu ustavnu promjenu.
„Kada sam se sreo sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem 2000. vjerovao sam tada da bi neki drugi Berlinski kongres mogao to ostvariti. Ali kako sam bio bliže uključen u probleme BiH počeo sam vjerovati da ovo nije pravi pristup dok se ne uspostave određene osnovne državne institucije.
Smatrao je da ustavna reforma u BiH ne može izvršiti od strane vanjskih sila i da to treba biti učinjeno od strane domaćih snaga. Sada vjerujem da, bar u prvoj fazi, naredni koraci ka efikasnijem ustavu se trebaju napraviti postepeno dogovorom između naroda. Pored ovoga, mislim da će biti važno za Evropsku uniju da postavi okvir u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i priključenju ( SAA procesa ) koji će voditi proces ustavne promjene.
Paddy Ashdownom je bio uvažavan od svih kojima je ova država ležala na srcu. Zato kasnije kada više nije bio visoki predstavnik njegov krik da je BiH ozbiljno ugrožena shvaćana je ozbiljno posebno. Na stranicama Observera u jula 2008. napisat će:
„Republika Srpska je uspostavila paralelne institucije sa državom i radi na odvajanju od BiH i da premijer Republike Srpske Milorad Dodik "sada agresivno poništava desetljeće reformi" i koristi autonomiju koja mu je zajamčena Dejtonskim sporazumom kako bi "ugrozio Bosnu kakva je predviđena u Daytonu“.
Ashdown sugeriše i traži od Evropske unije da podupre težnje središnje vlasti u Sarajevu za članstvom u Uniji te da se „Bruxelles mora oduprijeti pokušajima podrivanja države BiH i mora ustrajati na ustavnim reformama koje bi ovu državu učinile djelotvornijom i koje bi se suprotstavile korupciji“. Nisu zaboravljene njegove riječi da bi „Evropska unija trebalo da poruči Srbiji da će ključni uslov za napredak prema evropskim integracijama "biti podrška državi BiH" i uskraćivanje potpore onima koji nastoje ugroziti tu državu, istaknuo je on.
Postoje različita mišljenja i tumačenja njegove uloge u Bosni i Hercegovini. Nije bio omiljen u Republici Srpskoj, ni kod nekih kadrova u Federacije, dok su ga drugi su hvalili na sav glas, a moje mišljenje o njemu je bilo veoma pozitivno. Paddy Ashdown je bio najbolji visoki predstavnik međunarodne zajednice. Uostalom, najduže provedeno vrijeme na toj poziciji govori ubjedljivo u prilog iznesenoj činjenici.

VRHOstali prilozi:
» MINISTARSTVO KULTURE CRNE GORE PROTIV ANDREJA NIKOLAIDISA
Šemso Agović | 18. August 2022 11:18
» RETORIKA MRŽNJE PROSRPSKE POLITIKE U CRNOJ GORI
Mr. Nusret Balić | 18. August 2022 10:31
» RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINU PRIJETNJA NARODIMA EVROPE
Božidar Proročić | 17. August 2022 09:53
» RAMO ŠUPAK
Said Šteta | 15. August 2022 17:59
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 15. August 2022 08:27
» BRAVO, MOJI DRAGI BOSANCI IZ KALESIJE!
Mr. Milan Jovičić | 13. August 2022 08:33
» O PROIZVODNJI KRIVNJE U KOLEKTIVNOJ SVIJESTI BOŠNJAKA
Dr. Sead Alić | 12. August 2022 08:18
» UKRAJINA ODOLIJEVA RUSKIM UDARIMA I OKUPACIJI
Božidar Proročić | 12. August 2022 07:55
» HRVATI I DAVIDOVA ZVIJEZDA
Dr. Adamir Jerković | 11. August 2022 08:02
» IMPERATIV MORALNE SAVJESTI ZA PALESTINU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. August 2022 07:54
» TRIDESETOGODIŠNJI VJERSKI RAT
Dr. Sead Alić | 10. August 2022 06:39
» IZRAELSKI AMBASADOR GENDLER U SLUŽBI APARTHEIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2022 16:05
» TEMELJNI UGOVOR - TEMELJNA IZDAJA CRNE GORE
Božidar Proročić | 05. August 2022 21:07
» VODSTVO I PROMJENE
Dr. Mesud A. Ramić | 05. August 2022 09:53
» EUROPOCETRIČNI NACIONALSOCIJALIZAM VIKTORA ORBANA
Dr. Sead Alić | 04. August 2022 21:14
» ZA SLOBODU BOSNE I NARODA I REISU-L-ULEMA SE BORIO
Elmedina Muftić | 04. August 2022 19:35
» BOSNA JE PEDESET DRUGA DRŽAVA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2022 14:09
Ostali prilozi istog autora:
» HRVATI I DAVIDOVA ZVIJEZDA
11. August 2022 08:02
» KISSINGER U VREMEPLOVU
02. June 2022 12:57
» U SRBIJI NIŠTA NOVO
27. May 2022 00:22
» ZAUSTAVITI PROPUH PO BIH
12. May 2022 15:41
» EVROPSKA DESNICA U KNOCKDOWNU
28. April 2022 15:58
» LICE I NALIČJE BOSANSKE DRAME
20. December 2021 03:04
» ILI PUKOVNIK ILI POKOJNIK
08. November 2021 15:18
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif