Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Veliko priznanje predsjednici Udruženja Žena - žrtva rata koja sa svojim članicama širi istinu o agresiji na BiH, genocidu nad Bošnjacima, silovanim curicama, ženama i muškarcima
BAKIRA HASEČIĆ DOBITNICA POČASNOG PRIZNANJA, DOKTOR NAUKA GLASGOW UNIVERZITETA
Autor: Avaz
Objavljeno: 01. July 2018. 01:07:16

Počasni doktorat Bakiri Hasečić će biti dodijeljen tokom ceremonije dodjele diploma u julu 2018. godine. (kliknite na sliku za uvećati)


Bakira Hasečić, aktivistkinja koja zastupa žrtve silovanja tokom rata u Bosni, će dobiti počasno priznanje Glasgow Caledonian Univerziteta zbog izvanrednog doprinosa u borbi za ljudska prava i pravde za žene u Bosni.

Hasečić je 2003. godine osnovala Udruženje žena žrtava rata kako bi prikupila dokaze protiv ratnih zločinaca koji su se krili u Bosni.

Bakira je i sama bila žrtva silovanja kada je njena porodica napadnuta u rodnom gradu Višegradu, a procjenjuje se da je od 1992. do 1995. godine silovano oko 50.000 žena.

Njena organizacija sada pruža pravnu i finansijsku podršku žrtvama silovanja i bori se da odgovorne osobe budu kažnjene.

Prorektorka univerziteta i profesorica Pamela Gilis (Gillies), je prošle sedmice kao član delegacije udruženja ''Remembering Srebrenica Scotland'' posjetila Bosnu.

Genocid u Srebrenici iz 1995. godine, u kojem je ubijeno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka, bio je najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata. Profesorica Gilies je izjavila da je bila velika privilegija i čast upoznati Bakiru Hasečić i pozvati je da primi počasni doktorat.

- Njena snaga i istrajnost je zaista nevjerovatna. Udruženje koje je Bakira osnovala i još uvijek vodi uspjelo je da brojnim žrtvama pruži šansu da se i njihov glas čuje, ali i da osjete da se za njih neko brine i daje im podršku, - izjavila je profesorica Pamela.

- Ovo je tekuća borba i veliki izazov. Nagrada za ovu hrabru ženu je zbog njene borbe da se kazne ratni zločinci zbog koji su, tokom rata, žene bosanskih Muslimana prošle najstrašnije seksualno nasilje, silovanje i sramoćenje, - završila je prorektorka.

Počasni doktorat će Bakiri Hasečić biti dodijeljen tokom ceremonije dodjele diploma u julu 2018. godine.Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora: