Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZABRANJEN ULAZ NA KOSOVO SRBIJANSKIM ZVANIČNICIMA VULINU, VUKOSAVLJEVIĆU, ĐURIĆU I SELAKOVIĆU
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 26. March 2018. 16:03:45


Dvojici srbijanskih ministara Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, kao i direktoru Kancelarije za Kosovo i generalnom sekretaru Predsjedništva Srbije Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću danas je zabranjen ulaz na Kosovo na administrativnom prijelazu Jarinje.
Istovremeno su na taj prijelaz, ali i na sjever Kosova upućene jake policijske snage.

Sva četiri visoka srbijanska državna funkcionera, u pokušaju da uđu na Kosovo, danas su bila zaustavljena na Jarinju. Zamjenik komandanta kosovske policije Besim Hoti potvrdio je da je ulazak zabranjen trojici funkcionera iz Srbije, među kojima je i Marko Đurić koji je zajedno sa Selakovićem trebalo danas da učestvuje na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, a koji je trebao biti organizovan u Prištini.

"Taj zadak su dobile interventne jedinice za region Sjever, koje sprovode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srbijanskih zvaničnika na teritoriju Kosova", rekao je Hoti.Mada je Hoti to demantovao, portal Kossev je objavio da se na Jarinju nalaze pripadnici specijalne kosovske jedinice Rosu, kao i da ih predvodi njihov šef Arbneš Ajvazi. Koha ditore javlja da se blizu 200 pripadnika jedinice Rosu nalazi u sjevernom dijelu Mitrovice.

Kako su objavili i drugi mediji, primjetno je prisustvo jakih snaga kosovske policije, naoružanih dugim cijevima s fantomkama i nekoliko blindiranih vozila. Oni na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolišu saobraćaj i putnike.

"Mnogo je policajaca, dvije policijske smjene su na putu, dostupna su i dodatna vozila graničnoj policiji Kosova, dok ovu operaciju predvodi potpukovnik Mentor Šabani", javili su prištinski mediji pozivajući se na neimenovani izvor.

Danas je u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici trebalo da bude održan skup političkih predstavnika Srba na Kosovu, ali je on prolongiran zbog napete situacije na sjeveru Kosova.

Skup je simbolično bio zakazan za 12 sati i 44 minuta. U sali Mitrovičkog dvora su okupljeni gosti, uključujući predstavnike Srpske liste, kao i novinari, a ispred ima i građana.

Bez obzira na zabranu prištinskih vlasti, predsjednik Aleksandar Vučić najavio je dolazak Marka Đurića i Nikole Selakovića.Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora: