Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Skandal u Melburnu
PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH DRAGAN ČOVIĆ POSJETIO ZLOGLASNO USTAŠKO LJEGLO U AUSTRALIJI
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 08. November 2017. 01:11:43


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović iskoristio je službenu posjetu Australiji za obilazak zloglasnog sjedišta ustaške emigracije u toj zemlji.

Iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH saopćeno je da je Čović prije dva dana prisustvovao misi u crkvi Svetog Leopolda Mandića u Melburnu, koja djeluje u sklopu Hrvatskog katoličkog centra (HKC) u tom gradu. Takođe je objavljeno da se lider HDZ BiH tom prilikom sastao sa čelnicima HKC i, kako je rečeno, upoznao s njihovim radom, piše Blic.

Međutim, iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nijednom riječju ne navodi se to da Hrvatski katolički centar u Melburnu već duže od pola vijeka važi za okupljalište i rasadnik najradikalnijih hrvatskih ekstremista, kao i logističku bazu ustaške emigracije koja je iz tog centra organizovala brojne terorističke akcije na prostoru bivše Jugoslavije.

Gorljivi pobornici NDH

Nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti SFRJ i Srbije Božidar Spasić, koji je 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka bio direktno angažovan na operativnim poslovima u vezi s djelovanjem ustaške emigracije u Australiji, za “EuroBlic” objašnjava da je HKC u Melburnu od samog osnivanja bio sjedište najradikalnijih hrvatskih nacionalista i gorljivih pobornika ustaške NDH.

- Taj centar je 1961. godine osnovao katolički sveštenik Josip Kasić, koji je prije odlaska u Australiju odležao višegodišnju robiju zbog neprijateljskog djelovanja protiv ustavnog poretka SFRJ. U tom centru je, između ostalog, bila osmišljena i pokrenuta teroristička akcija “Feniks”, odnosno upad tzv. bugojanske grupe na planinu Raduša 1972. godine. Vođe te terorističke akcije, braća Ambrozije i Adolf Andrić, bili su aktivni članovi Hrvatskog katoličkog centra u Melburnu – podsjeća Spasić.

BiH kao hrvatska pokrajina

O tome koga je predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio u Melburnu i “upoznao se s njihovim radom” može se, između ostalog, zaključiti i preslušavanjem brojnih audio-snimaka objavljenih na You Tubeu gdje pokojni osnivač HKC, velečasni Josip Kasić, javno veliča ustašku NDH. U jednom od svojih predavanja Kasić tako govori da se Hrvatska “graniči sa Italijom, Mađarskom, Srbijom, Makedonijom i Albanijom”.

- Hrvatska se nalazi od Trsta do Beograda, od Jadranskog mora do Drine, zajedno sa Sandžak pokrajinom, te od Mure, Drave, grada Subotice do Budve – govorio je Kasić, precizno crtajući granice Pavelićeve nacističke tvorevine i prisvajajući i dijelove Srbije i Crne Gore toj fantomskoj državi.

Bosnu i Hercegovinu, čiji se predsjedavajući Predsedništva prekjuče ushićeno pohvalio posjetom njegovim duhovnim naslijednicima, navedeni katolički sveštenik pominjao je isključivo kao “hrvatsku pokrajinu”.

Politički poeni

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajilica ocjenjuje da Čovićeva posjeta ustaškoj emigraciji u Australiji predstavlja nezapamćeni skandal.

- Čovićeva ubjeđenja su njegov problem, ali on nema pravo da funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zloupotrebljava za prikupljanje političkih poena u nejekstremnijem dijelu svog biračkog tela – kaže Mihajilica.

Čović želi pažnju iz devedesetih

- Ključna poruka koju sam pokušao da pošaljem u svim razgovorima s našim ljudima na Novom Zelandu i Australiji je da nam od njih ne treba pomoć materijalne prirode, već pažnja kakva je, naprimjer, postojala devedesetih godina prema Hrvatskoj, ali u smislu vezivanja za nas. Jednostavno, da imamo lobi u svijetu koji će pratiti interese Bosne i Hercegovine, a i hrvatskog naroda u BiH – izjavio je Čović za Fenu, rezimirajući rezultate višednevne posjete Novom Zelandu i Australiji, koja završava sutra.

Kada je u pitanju hrvatska dijaspora, Čović ističe da je u tim razgovorima inzistirao na nacionalnom zajedništvu oko svih tema koje treba riješiti kako bi hrvatski narod “do kraja bio jednakopravan u BiH”.

- Toliko je velika podrška i posebno je impresivno koliko je ovdje naših ljudi koji razumiju odnose i situaciju u BiH i kojima je stalo da svakodnevno komuniciraju s nama i da se držimo zajedno. I njima je važno da i kroz Hrvatski narodni sabor pošaljemo poruku svima koji brinu o BiH da nije lako podijeliti hrvatski narod i na toj podjeli ga eliminisati iz političkog život BiH. Svi su razumjeli da su za nas suviše važni naredni izbori, novi Izborni zakon i potreba da nakon toga mijenjamo i organizaciju države koja će kroz evropski put osigurati našu jednakopravnost s druga dva naroda – naglašava Čović.

Pavelićev dom

Hrvatski kulturni centar u Melburnu održava prisne odnose sa Hrvatskim domom u tom gradu, koji je do prije nekoliko godina nosio ime ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a u čijem holu se i danas nalazi njegova velika bista s isklesanim likom.

Tek nakon brojnih intervencija i prigovora srpskih doseljeničkih udruženja prema australijskim vlastima, Hrvatski dom u Melburnu iz svog naziva uklonio je ime zloglasnog ustaškog vođe.Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: