Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Na press konferenciji u Tuzli najavljena 19. kolektivna dženaza ubijenim civilima Zvornika
ZA SMRT 1976 BOŠNJAČKIH CIVILA U ZVORNIKU BH. PRAVOSUĐE IZREKLO DO SADA SAMO 27 GODINA ZATVORA!!!
Procitaj komentar
Autor: BMG
Objavljeno: 29. May 2017. 15:05:47


U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, u četvrtak 1. juna 2017. godine bit će klanjana 19. kolektivna dženaza i obavljen ukop devet civila ubijenih u masovnim zločinima počinjenim na području općine Zvornik 1992. godine. Kako je saopćeno na press konferenciji, održanoj u Tuzli povodom ovoga događaja, u tim zločinima je ubijeno najmanje 1976 civila. U srebreničkom Genocidu ubijeno je 394 civila sa područja Zvornika. Još uvijek se traga za 400 nestalih civila iz perioda 1992-1995. Pored stradanja Zvorničana, tokom pada Cerske i Kamenice 1993. godine i pada Srebrenice 1995. godine, kada je počinjen Genocid širih razmjera na području Srednjega Podrinja, najveći zločini počinjeni su na području općine Zvornik, gdje su izvršene najstrašnije egzekucije, strijeljanja, zasjede, pojedinačna ubistva u „čišćenju terena“. Zvornička općina je tako postala prostor sa najviše masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, istakao je da je na području ovog Medžlisa tokom mjeseca maja 2107. godine 25. godišnjica zločina počinjenih u Zvorniku obilježena u svim mjestima stradanja:

-Na prigodan i dostojanstven način obilježili smo masovne zločine počinjene na području zvorničke općine. Posjetili smo mjesta stradanja, sjetili se naših šehida, proučili Ja-sine, a u našim džamijama tewhide i mevlude. Ove godine smo, shvatajući važnost kolektivnog sjećanja, održali i okrugli sto u Zvorniku pod nazivom „Zločini nad Bošnjacima Zvornika 1992. godine“, uz učešće eminentnih stručnjaka iz ove oblasti. Želimo da se istina o tim zločinima istražuje i dokumentuje, a da organi vlasti te informacije i dokumente adekvatno upotrebljavaju, - kazao je glavni imam Mustajbašić.

Prema njegovim riječima obilježavanje 25. godišnjice zločina bit će nastavljeno u zvorničkim selima i tokom juna i jula, kada će biti klanjan tewhid u Klisi, upriličeno obilježavanje godišnjice zatvaranja logora u Liplju, kada će biti održan malonogometni turnir u ovome mjestu. U okviru programa obilježavanja 25. godišnjice masovnih zločina 8. jula 2017. godine bit će upriličeno otvorenje novosagrađene džamije u Skočiću.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica nestalih, zarobljenih i ubijenih općine Zvornik saopćio je novinarima da postoje ozbiljni problemi u komunikaciji na relaciji porodice žrtava – Institu za traženje nestalih. Istakao je da Institut nije u posljednjih nekoliko godina uspio odgovoriti zahtjevima porodica i udruženja, što se reflektovalo na manji broj nađenih tijela za kojima se traga i smanjen broj identifikacija.

Najavljujući kolektivnu dženazu Hakija Smajlović, sekretar Udruženja porodica nestalih, zarobljenih i ubijenih, istakao je da su porodice nezadovoljne odnosom tužilaštava i sudskih instanci prema zločincima i zločinima počinjenim u Zvorniku.

-Sramno je da je za smrt 2.000 civila Zvornika bosanskohercegovačko pravosuđe do sada presudilo samo 27 godina zatvora. Sramna je činjenica da je čak i Beogradski Sud za ratne zločine, presudivši 56,5 godina, presudio više od naših sudova. Mi očekujemo i zahtijevamo hapšenja i procesuiranja zločina, - kazao je Smajlović, najavivši da će 1. juna 2017. godine u Šehidskom mezarju Gornja Kalesija biti ukopano devet tijela identificiranih žrtava:

-U četvrtak 1. juna bit će ukopani: Asim (Avdo) Buljubašić, rođen 1940. u Zvorniku; Ibrahim (Abdulah) Mehinagić, rođen 1952. u Zvorniku; Šaha (Huso) Ajanović, dj. Huseinović, rođena 1928. u Đulićima, sa posljednjim prebivalištem u mjestu Glumina; Murto (Muzafir) Hajdarević, rođen 1956. u Gušterima; Meho (Ešef) Mustafić, rođen 1954. u Drinjači; Hasiba (Kadrija) Arifović, dj. Manjić, rođena 1930. u Kamenici, sa zadnjim prebivalištem u Memićima; Jasmin (Hasib) Smajić, rođen 1976. godine u Gornjoj Kamenici; Hanifa (Salko) Hodžić dj. Hasanović, rođena 1921. godine u Šetićima, posljednje prebivalište Grbavci i Fatima (Mustafa) Hodžić dj. Omerović, rođena 1916. godine u Šetićima, posljednje prebivalište Grbavci. Identifikacija Fatime Hodžić zakazana je za sutra 30. maja, - naveo je Smajlović.
On je u svom izlaganju kazao da će istoga dana biti zamijenjeni bašluci naknadno identifikovanim NN osobama: Meho (Ramo) Ahmetović, rođen 1949. godine u Novom Selu – (Grobnica Ramin Grob 1/133); Jahić (Jusuf) Hajrudin rođen 1935. godine u Zvorniku (Grobnica Crni Vrh 335B) i Muharem (Halid) Kapidžić, rođen 1944. godine u Diviču (Grobnica Crni Vrh 648B ZCVRH 01-612 GBP T).
U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika, javlja BMG Bosanska medijska grupa.

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
» NATJEČAJ "MOJA PRVA KNJIGA"
15. July 2021 14:49
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif