Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Zvanični Beograd pokreće novu agresiju na Bosnu i Hercegovinu
SRBIJANSKO RUKOVODSTVO NA ČELU SA VUČIĆEM I NIKOLIĆEM I RUSIMA UGROŽAVAJU MIR U BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. August 2016. 16:08:57


Nakon što je u Sarajevu raspravljalo Vijeće za implementaciju mira (PIC), na nivou ambasadora zemalja članica, te nakon objave zajedničke izjave ambasadora PIC-a u vezi sa Odlukom o referendumu o Danu RS (uz izdvojeno mišljenje Rusije), u kojoj su ukazali da je “Ustavom BiH nedvojbeno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH”. Zatim da “predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije…” Vijeće za implementaciju mira su jasno uputili poziv zvaničnicima u manjem bh. entitetu: “Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum”!

Upravni odbor PIC-a je također naglasio “da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir, i da je ključan za njegovu provedbu.” Također, Upravni odbor PIC-a je pozvao sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama, koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu. Upravni odbor PIC-a je osudio korištenje secesionističke retorike, i još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na otcjepljenje! Upravni odbor PIC-a jasno ukazuje da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH!

Javnost je očekivala napuštanje satanka PIC-a od strane ruskog ambasadora Petra Ivancova, što je krajnje nediplomatski postupak. Ruski ambasador sve godine podriva državni integriteta i suverinitet Bosne i Hercegovine i sa velikosrpskim nacionalistima, nasljednicima genocidne bande, igra na kartu podjelu naše zemlje. Građani BiH koji su ratnih godina preživjeli genocidnu kataklizmu, kao i uopće javnost, očekivali su jasne poruke Upravnog odbora PIC-a, ali ne ovakve krajnje mlitave, koje velikonacionalističkim krugiovima u BiH i okruženju otvaraju razne špekulacije i manipulacije.Ali i na odluke Upravni odbor PIC-a kakve jesu, podigli su se velikonacionalistički duhovi u Srbiji, tako da se već za sutra u Beogradu u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije najavljena sastančenja predsjednika Srbije vojvode Tomislava Nikolića i premijera potvojvode Aleksandara Vučića sa Karadžićevim nasljednicima predsjednikom i premijerom Genocidne tvorevine Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem. Ovom sastavu, bar za oko javnosti nedostaju još ključni ratni huškači iz SPC-a - patrijarh Irinej i SANU.

U svakom slučaju, prijethodna srpska policijaska vježba na Drini, te jučeranje napuštanje sastanka Upravnog odbora PIC-a od strane ruskog ambasadora Ivancova, zatim hitno zakazivanje sastančenja u Beogradu, jasno ukazuje da Srbija na čelu sa Nikolićem i Vučićem, uz pomoć Rusije, stoje iza rukovodstva u genocidnoj tvorevini, svi oni skupa destabliziraju mir u BiH i u cijelom regionu.

Jasno, ovo je otvoreno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, zveckanje oružjem i novim genocidom nad Bošnjacima. Najzad i poslanica Mica Marković iz Dodikovog SNSD je na zasjedanju istakla: "Bošnjaci se i trebaju prepasti te vježbe koja je pokazala snagu Srbije i RS-a". Što u biti nije bila samo namjera vježbe srpske policije koji su ratnih 90-tih počinili genocid, i da se preživjele žrtve genocida samo uplaše, već nastojanje novog rata, srpsko-ruske agresije, istrebljenja i genocid nad Bošnjacima.

Ima li to da nekome nije jasno!

Nadamo se da Vučić i Nikolić nakon sastanka u Beogradu neće guslati o Srbiji koja oštri kame da su za mir!

Ipak, narode, oprez!Ostali prilozi:
» POUKA I PORUKA ZA SVAKOGA INSANA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2021 14:02
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2021 22:29
» BOŠNJACI, DRŽAVNI MINISTRI, POD OPTUŽBOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. July 2021 18:18
» KO ĆE SASTAVITI RAŠTIMANI BOŠNJAČKI KORPUS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2021 17:45
» SASVIM JE JASNO DA JE OSMICA PATRIOTA, BORAC, ŽRTVA UROTE…
Muhamed Mahmutović | 15. July 2021 17:44
» SRBOLOGIJA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. July 2021 03:29
» NEGIRANJE GENOCIDA SE NIKADA NE SMIJE PRIHVATITI
Anadolu Agency (AA) | 03. July 2021 15:04
» MILANOVIĆU, BRINI SE O HRVATSKOJ(!) OSTAVI BOSNU I NAS U BOSNI NA MIRU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2021 14:43
» ZAŠTO JE NUŽNO REGIONALNO UREĐENJE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Tarik Kurbegović | 26. June 2021 16:44
» KO DRUGOM JAMU KOPA, SÂM U NJU PADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. June 2021 12:43
Ostali prilozi istog autora: