Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Doktor David ordinirao pred nosom srpskih vlasti
KONTROVERZNE INFORMACIJE O HAPŠENJU RADOVANA KARADŽIĆA U BEOGRADU
Objavljeno: 22. July 2008. 19:07:10
Beograd (Rojters/Beta/B92/Fonet) – NATO snage su godinama tragale za njim, upadajući u moguća skloništa, helikopterima i blindiranim vozilima pretražujući brojne oblasti, međutim, ispostavilo se da je Radovan Karadžić bio pred nosom srpskih vlasti u jednom beogradskom predgrađu.
Naime, Radovan Karadžić je živio u Beogradu sa lažnim identitetom Dragana ili Davida Dabića, bavio se alternativnom medicinom, držao javna predavanja pa čak i otvorio Internet stranicu.
Na zajedničkoj konferenciji koordinatora Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića rečeno je da je Karadžić radio u jednoj beogradskoj privatnoj ordinaciji. Prema njihovim riječima Karadžić je uhapšen preksinoć u Beogradu prilikom premještanja sa jedne na drugu lokaciju, dok njegov advokat Svetozar Vujačić tvrdi da je Karadžić uhapšen u petak.
Vukčević i Ljajić rekli su da je akcija počela prekjuče popodne, a da su pripreme trajale duže. Ljajić je rekao da je praćena grupa osoba za koje se pretpostavljalo da su bili u mreži Karadžića i da je on tako lociran. Ljajić je demantovao tvrdnje pojedinih medija da je do hapšenja došlo nakon dojave strane obavještajne službe. Karadžić je prema njihovim riječima uhapšen je u okolini Beograda prilikom izmještanja s jedne na drugu lokaciju. Akcioni tim je čekao da se Karadžić premjesti da ne bi bilo žrtava, što je, prema njihovim riječima, bilo uspješno. Oni su potvrdili da se Karadžić uglavnom branio ćutanjem, da mu je uručena optužnica Tribunala i da je istražni sudija utvrdio da su ispunjeni svi uslovi za njegov transfer u Hag. On ima tri dana za žalbu na odluku o transferu u Hagu, o čemu odlučuje vanraspravno vijeće. Ljajić i Vukčević naveli su da ne mogu pružiti više informacija, jer se još radi rekonstrukcija Karadžićevog kretanja, što se, možda, može koristiti u potrazi i za još dvojicom bjegunaca.
Karadžićev advokat je kazao da je velika neistina da je Karadžić uhapšen prekjuče i kazao da je uhapšen u petak u autobusu na relaciji Novi Beograd-Batajnica. Vujačić je rekao da je njegov branjenik imao mjesečnu pretplatnu kartu Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) što su iz te kompanije demantovali. Iz GSP-a je, takođe, saopšteno da oni nemaju saznanja da je Karadžić uhapšen u njihovom vozilu. Vujačić je najavio i podnošenje krivične prijave pošto ni on ni njegov branjenik ne znaju, kako je kazao, ko ga je uhapsio i gdje je bio od petka, kada je u 21.30 uhapšen. Prema njegovim riječima, Karadžiću je prilikom hapšenja oduzet lap top za koji se ne zna gdje je. Prilikom hapšenja, naveo je Vujačić, Karadžiću je stavljen šešir na glavu i prekrivene su mu oči. Odveden je i držan u prostoriji "dva sa tri" tri dana i nije zlostavljan. Vujačić je najavio da će u zakonskom roku uložiti žalbu na rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Haškom tribunalu njegovog branjenika.
"Odnijeću žalbu posljednjeg dana roka, to je u petak. Ne mislim da će žalba biti usvojena, ali poremetiću im koncepciju jer su oni planirali da ga izruče danas ili sutra. To neće moći da se desi prije kraja sljedeće nedjelje", kazao je Vujačić novinarima ispred zgrade Specijalnog suda. Vujačić je naveo da je Karadžić dugo bio u Beogradu pod drugim imenom, radio je u jednoj ordinaciji, a ljudi koji su bili u kontaktu sa njim nijesu imali pojma da je to on. Nije bio u kontaktu sa političarima u Srbiji i RS, nije imao obezbjeđenje i stanovao je sam.
Porodica bivšeg lidera bosanskih Srba zatražila je juče da im se ukine zabrana izlaska iz Bosne i Hercegovine, kako bi mogli da otputuju u Beograd i posjete Karadžića u zatvoru, prije nego što bude prebačen u Hag. Ćerka Radovana Karadžića, Sonja, izjavila je juče da porodica želi da provede bar nekoliko sati sa privedenim Karadžićem, prije nego što bude prebačen u Haški tribunal.
"Mi smo čak predložili da nam se omogući put i pod policijskom pratnjom, samo da ga vidimo na nekoliko sati", izjavila je Asošijeted presu (AP) Sonja Karadžić.
Karadžićevoj porodici je ranije rečeno da će moći da vidi haškog optuženika Radovana Karadžića onda kada bude prebačen u Hag, ali Sonja Karadžić kaže da postoje tri razloga da ga porodica sada vidi.
"Mi godinama nijesmo vidjeli našeg oca, supruga i dedu. Zdravlje moje majke nije baš najbolje, a nemamo ni finansijskih sredstava za put u Holandiju", navela je Sonja Karadžić.
Brat Radovana Karadžića Luka Karadžić izjavio je da je juče sa bratom razgovarao sat vremena u zgradi Specijalnog suda u Beogradu gdje je taj haški optuženik preksinoć saslušan. "Bogu hvala, moj je brat živ i zdrav, dosta je izgubio na kilaži, ali je normalan i razložan. Mogu da kažem da je pun optimizma. On zna koliko je kriv i koliko nije kriv", kazao je Luka Karadžić novinarima poslije posjete bratu.
Prema njegovim riječima, Radovan Karadžić ne priznaje Haški tribunal i ne vjeruje tom sudu, "ali šta, je tu je". On je naveo da nije imao kontakta sa bratom, navodeći bezbjednosne razloge. "Bio je pod drugim imenom i prezimenom, radio je sa nekim ljudima koji nijesu znali ko je, nego su mislili da je taj za koga se predstavlja. Od tog rada je i živio", kazao je on i rekao da njegov brat nije boravio samo u Beogradu nego i u drugim mjestima u Srbiji i u Bosni.
Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je nezahvalno predviđati kada bi Karadžić mogao da se nađe u Hagu, ali kaže da bi to moglo da bude tokom vikenda. Vekarić je novinarima rekao da zavisi kada će odbrana uložiti žalbu na rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje, odnosno na rješenje o utvrđivanju identiteta, kao i od toga kada će zasjedati vanraspravno vijeće, koje će odlučivati po eventualnoj žalbi Karadžića. On ima tri dana za žalbu, a zatim vanraspravno vijeće ima tri dana da donese odluku o žalbi. Vekarić je dodao da je na rješenje sudije rok za žalbu tri dana od prijema, a nakon toga vanraspravno vijeće ima tri dana za odlučivanje po žalbi i na odluku koja se ne može osporavati. Konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Ljubazan, staložen, markantan i boem

Beograd (B92) - Objavljivanje fotografija na kojima je prikazan potpuno neprepoznatljiv Radovan Karadžić - sijede kose, duge sijede brade i brkova, sa naočarima šokiralo je javnost, a naročito ljude koji su bili u kontaktu sa takozvanim dr Draganom Davidom Dabićem. Radovan Karadžić je pod tim pseudonimom držao nekoliko javnih predavanja, kojima je prisustvovalo više stotina ljudi, i radio kao saradnik časopisa “Zdrav život”. Predstavljao se kao istraživač u oblasti psihologije i bioenergije.
Glavni urednik časopisa „Zdrav život“ Goran Kojić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje Dabićev identitet, navodeći da je šokiran činjenicom da je objavljivao tekstove čovjeka koji je optužen za najteže ratne zločine.
"Dolazio je i komunicirao je sa mnom lično i baš je interesantno da ja nijesam uopšte u tom čovjeku... Ni na kraj pameti mi ne bi bilo da je to Radovan Karadžić. Niti smo pričali o politici niti išta slično, znate", kaže Kojić. "Znate, on je čovjek koji je ponudio neki tekst meni koji govori o sličnostima i razlikama između meditacije i tihovanja. Ja sam taj tekst ocijenio kao jako dobar i objavio sam ga u vidu feljtona u našem magazinu", rekao je on. "Taj utisak, da je bio elokventan, da je bio upoznat s našom oblašću, alternativom, da je zračio s jedne strane vedrinom, pozitivnom energijom, ali s druge strane, da je imao jednu dubinu u sebi, koja je karakteristična za psihoterapeute, kako se predstavio. Dakle, on se predstavio kao neuropsihijatar", kaže Kojić. "On je izgledao vrlo neobično, duge sijede kose, koju je vezivao na neki čudan način, na vrh glave. Ja sam ga pitao ’Otkud ti to’, bilo mi je interesantno. On je rekao ’To je nešto moje lično, privatno’. S jedne strane to, s druge strane duga brada, s treće strane neki imidž, onako, kao neki boem", navodi Kojić. Kojić je kazao da ga je prvi put vidio prošle jeseni, a posljednji put prije mjesec dana. Iako je bio oduševljen njegovim znanjem i planirao da ga zadrži kao stručnog saradnika, Kojić kaže da mu ipak nije potpuno vjerovao jer nije mogao da dokaže osnovne tvrdnje o svom identitetu. Pošto dr Dabić nije donio na uvid dokaz da je on zaista doktor i neuropsihijatar, u časopisu je potpisan kao duhovni istraživač. Naime, Karadžić je tvrdio da mu je njegova diploma ostala kod bivše supruge u Americi.
Radovan Karadžić je pod imenom Dragan David Dabić učestvovao na više javnih predavanja, između ostalih i na Trećem festivalu zdravog života, koji je održan krajem maja ove godine na Adi Ciganliji u Beogradu.
Tu je držao predavanje na temu "Kako njegovati sopstvene energije". Sagovornica B92 koja je željela da ostane anonimna kaže da je bila na više predavanja dr Dabića i čak je pila sa njim čaj na Terazijama.
"Nije imao bosanski naglasak, pričao je kao da je iz Beograda. Ja za njega nisam čula, prvi put sam čula kad se javio u Zdrav život krajem prošle godine. Jednom prilikom smo pričali o tome čime se bavio. Rekao je da je bio klinički psihijatar", priča ona. "Imala sam prilike da ga jednom ili dva puta sretnem na Terazijama i pričali smo normalno, prošetali tuda, popili čaj i viđala sam ga par puta tako, znači, normalno se šetao", kaže ona. "Držao je jako dobra predavanja, na predavanjima je uglavnom bilo od 200 do možda 400 ljudi, ona kojima sam ja prisustvovala", kaže ona.
Radovan Karadžić bio je gost i na tribini u kikindskom Domu omladine 28. januara ove godine, kao neuropsihijatar specijalizovan za alternativnu medicinu.
"Dabić je bio veoma neobičan kao pojava, imao je šešir, crnu rolku i brojanicu u ruci koju je neprestano okretao", rekla je direktorka Doma omladine Tatjana Nožica.
Tribina je tog dana prošla vrlo uspješno, a dio tribine zabilježila je i lokalna Televizija VK.
Karadžić je kao doktor David angažovao ove godine Zorana Pavlovića da mu napravi vebsajt putem kojeg je nudio svoje usluge, odnosno pomoć kod seksualnih smetnji, depresije, epilepsije, multiple skleroze i životnih teškoća uopšte.
Preko sajta su se mogle kupiti i male amajlije. Preko ovog sajta sa dr Davidom se jednostavno moglo stupiti u kontakt preko dva broja mobilnog telefona. Pavlović se sa Radovanom Karadžićem susretao nekoliko puta mjesečno u proteklih pet mjeseci ne znajući ko je on zapravo. Pavlović Karadžića opisuje kao izuzetno finog i ljubaznog gospodina. Susretao se sa njim u stanu Radovana Karadžića na Novom Beogradu, kao i u kafićima u centru grada. Kaže da mu ni na kraj pameti nije bilo ko je zapravo njegov saradnik. "On je svojom pojavom privlačio dosta pažnje jer je imao dugu svijetlu kosu i bio je obučen u crno, visok i markantan, gomila ljudi ga je gledala. Ne vjerujem da je to bio on", kazao je Pavlović.


Dačić pripisuje “zasluge“ Koštuničinoj vladi

Beograd (Rojters/B92) – Hapšenje Radovana Karadžića u Srbiji nakon 11 godina bjekstva pokazalo je da je nova srpska vlada postavila pragmatizam ispred ponosa u cilju bržeg napredovanja Srbije ka članstvu u EU, ekonomskog prosperiteta i šanse za bolji život, primjećuje se u analizi britanske agencije Rojters. Vrijeme njegovog hapšenja, ukazuje Rojters, svega dvije nedjelje nakon što je nova prozapadna Vlada preuzela dužnost ukazuje da je odlučujući faktor iza hapšenja bila politička odlučnost.
„Na kraju ovo će biti problem koji su Srbi sami riješili“, kazao je Najdžel Inkster, bivši visoki zvaničnik britanske obavještajne službe MI6, koji sada radi za Međunarodni institut za strateške studije u Londonu. „Na kraju se sve svelo na političku volju“, kazao je on za britansku agenciju.
Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozvao je juče preostalu dvojicu haških bjegunaca da se dobrovoljno predaju. "Država Srbija je učinila krupan korak i ja pozivam preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju, što će biti mnogo bolje, kako za njih, tako i za srpski narod", ocijenio je predsednik srpske vlade. Prema njegovim riječima, poštovanje međunarodnog prava je univerzalni princip, čije će poštovanje omogućiti pomirenje u regionu, a Srbiji osigurati osnovu za bolji život i efikasniju odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na temeljima međunarodnog prava.
Sa druge strane, novi ministar unutrašnjih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić želi da zasluge za hapšenje Karadžića pripiše prethodnoj vladi i tvrdi da njegovo hapšenje nema veze sa ulaskom SPS-a u vlast i da je dio "primopredaje vlasti" i "nasljeđa prethodne vlade". Nijedan pripadnik MUP-a nije učestvovao u otkrivanju niti hapšenju Karadžića, već su to učinile bezbjednosne službe, ponovio je on i dodao da saradnja sa Haškim sudom mora da bude dvosmjerna. "Ne želim da umanjujem značaj i ulogu novog direktora BIA Saše Vukadinovića, ali ne vjerujem da je hapšenje Karadžića posljedica njegovog četvorodnevnog rada na tom mjestu, već mislim da je to dio 'primopredaje dužnosti i nasljeđa predhodne Vlade Srbije", rekao je Dačić.
Dačić je objasnio da će SPS, upravo zbog pogrešne procjene da je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba povezano sa ulaskom socijalista u Vladu Srbije, tražiti da se razmotre okolnosti pod kojima je Karadžić uhapšen.
Među posljednjima se povodom hapšenja Radovana Karadžića oglasio predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica. On je izjavio da se hapšenje Radovana Karadžića prikazuje kao napredak u evropskim integracijama u trenutku kada EU i SAD vrše novi pritisak da se legalizuje nezavisnost Kosova. "U trenutku kada EU i SAD vrše novi snažan pritisak da se legalizuje otimanje Kosova od Srbije, tako što će Euleks preuzeti ovlašćenja UNMIK-a i tako što vrše dodatni pritisak da se poveća broj država koje će priznati nezavisnost Kosova i u trenutku kada Haški tribunal donosi oslobađajuće presude za ratne zločince Nasera Orića i Ramuša Haradinaja, vidimo kako se kao veliki uspjeh i napredak u evropskim integracijama prikazuje hapšenje Radovana Karadžića", izjavio je Koštunica za sutrašnje "Večernje novosti".
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uhapšen u petak, 18. jula, u 21.30 sati, u autobusu na liniji 73. „Njegovo hapšenje je težak dan u istoriji Srbije. On nije ratni zločinac, već je zasluženo postao legenda i mit u srpskom narodu", rekao je Nikolić na vanrednoj konferenciji za novinare.
Prema Nikolićevim riječima, predsjednik Srbije Boris Tadić vuče "veleizdajničke poteze" i radikali će preduzeti sve vidove političke borbe za rušenje njegovog režima.


  Dossier: Zločinac Radovan Karadžić
» PRAVDA JE ZAKASNILA, ALI NIJE OPOVRGNUTA, U BOSNI
David Scheffer | 26.03.2016 13:25
» NASTAVLJA SE UTAKMICA ZLA
Said Šteta | 26.03.2016 01:07
» KOLEKTIVNA ODGOVORNOST POSTOJI
Vijesti.ba | 25.03.2016 17:08
» PRESUDA NIJE PRAVEDNA, ALI IMA I GORE OD TOGA
Abdullah ef. Hodžić | 25.03.2016 16:42
» HAŠKI TRIBUNAL UVRIJEDIO ŽRTVE GENOCIDA
Elmedina Muftić | 25.03.2016 06:34
» PORUKA BOŠNJACIMA: UPAMTITE DAN PRESUDE KARADŽIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25.03.2016 06:12
» GOSPODIN SMRT
Nedžad Ahatović | 23.03.2016 19:16
» UVODNA RIJEČ BEZ KRVNIKA
| 03.11.2009 12:05
» PENTAGON STOJI IZA DOGOVORA O KARADŽIĆEVOM IMUNITETU
Nidžara Ahmetašević, BIRN | 08.08.2008 18:53
» KRAJ NACIONALISTIČKIH ILUZIJA
B.net | 27.07.2008 06:40
» MONSTRUM S PALA NIJE PREKASNO UHAPŠEN
Šemso Agović | 24.07.2008 09:17
» PRIČA O DRAGANU DABIĆU
Erna Mačkić, BIRN | 24.07.2008 08:56
» SRBIJA POD PRITISKOM ZBOG MLADIĆA
Fena | 23.07.2008 18:33
» DOBRO IZREŽIRANA (TEMPIRANA) AKCIJA
Mr. Haris Alibašić | 23.07.2008 12:58
» KARADŽIĆ IMA MNOGO TOGA DA ODGOVORI, ALI IMA I MNOGO TOGA DA KAŽE
Ambassador Muhamed Sacirbey | 22.07.2008 19:17
» VEKARIĆ: KARADŽIĆ U HAGU ZA VIKEND
Tanjug | 22.07.2008 12:47
» PJESNIK ČIJI SU STIHOVI PALILI GRADOVE
Ahmed Salihbegović | 22.07.2008 12:35
» TRAČAK NADE
Thorsten Denkler | 22.07.2008 08:03
» UHAPŠEN JE BALKANSKI HITLER
Dr. Ahmed Pašić | 22.07.2008 06:25
» UHAPŠENO ĐUBRE - KARAVANA PROLAZI
Željko Milićević | 22.07.2008 05:28
» UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21.07.2008 15:50

Ostali prilozi:
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05