Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo, Zagreb, Banjaluka
REKACIJE U BiH NA VIJEST O HAPŠENJU ZLOČINCA KARADŽIĆA
Objavljeno: 21. July 2008. 20:07:23
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak saopštio je da je "vijest da je Radovan Karadžić uhapšen veoma pozitivna za BiH i za cijeli region".
"Iako su još dva bjegunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi, jasno je da je ovo početak kraja najtragičnijeg poglavlja historije Bosne i Hercegovine", ocijenio je visoki predstavnik. Lajčak je kratko rekao da "današnje hapšenje dokazuje da pravda stigne svakoga".

Hapšenje Radovana Karadžića donijeće olakšanje porodicama žrtava genocida u BiH, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

"Ovo je dobar dan za pravdu. Istovremeno moramo da se posjetimo da sada kada je Karadžić uhapšen, a Milošević mrtav, da je taj projekat živ i da u Bosni živi stotine hiljada ljudi koji su protjerani iz svojih kuća", rekao je on.

"Svima nam je dužnost da izbrišemo posledice tog genocida. Mladić je i dalje na slobodi i moram da priznam da sam pre ovog hapšenja bio veoma skeptičan, ali sad je više nade da će i on biti uhapšen. Drago mi je da su Vlada Srbije i predsednik Tadić našli hrabrost da ovo urade", rekao je Silajdžić.

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija ocenio je da hapšenje Radovana Karadžića dokazuje da "kad država nešto hoće, ona to i može".

"Očigledno je da je država odlučila da se riješi Karadžića. Odlukom te države uhapšen je i Slobodan Milošević. To pokazuje da Srbija ima državu" izjavio je Lagumdžija.

On je rekao da "Karadžića doživljava kao simbol ubijanja različitosti i simbol ubijanja svijeta u 21. veku, koji sve više postaje multietnički".

"Očekujem poslije Karadžićevog hapšenja da se Milorad Dodik odrekne ordena kojeg mu je Karadžić dao", kazao je Lagumdžija i rekao da se nada da će od danas "i oni koji žele ubijati različitosti, početi drugačije da razmišljaju".

On je rekao da je uveren da će Srbija uskoro kao nagradu za hapšenje optuženog za ratne zločine, dobiti novi poticaj za članstvo u EU, "čime i BiH može dobiti šansu da postane kandidat za članstvo u EU zajedno sa Srbijom".

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića i naveo da je "Republika Srpska njegovo djelo".

Tihić je za Televiziju Federacije BiH rekao da će "sam proces koji će se voditi protiv Karadžića dati mnoge odgovore o karakteru rata u BiH, ali i o ulozi Karadžića u tome".

On je izrazio nadu da će suđenje Kradžiću potaknuti preispitivanje opstanka njegovog dela, odnosno Republike Srpske.

Tihić je rekao da je vest o hapšenju Karadžića "veoma važna za Srbiju koja je ovime ispunila obavezu prema Haškom tribunalu, ali i za BiH".

On je naveo i da je bio skeptičan kada se uopšte govorilo o njegovom hapšenju, te da je lično sumnjao da se Karadžić krio u Crnoj Gori i BiH, ali ne i u Srbiji.

Federacija: Odobravanje i slavlje
U Federaciji BiH hapšenje bivšeg predsjednika Republike Srpske naišlo je ne samo na odobravanje, nego je propraćeno i slavljem.

S druge strane, Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke, čiji je Karadžić bivši predsjednik i osnivač, izjavio je da je šokiran hapšenjem i izrazio sumnju u fer suđenje nekadašnjem lideru bosanskih Srba.

"Mi smo šokirani i iznenađeni i smatramo da će uslediti veliki pritisci na RS, na šta već ukazuju prve izjave onih koji se zalažu za ukidanje RS", rekao je Bosić. On je naveo da Haški tribunal nije mjesto gdje se dijeli pravda, nego politička institucija.

"Zbog toga ne mislimo da će u Haškom tribunalu Karadžić imati fer suđenje", rekao je Bosić.

Sarajevski elektronski mediji emituju specijalni program povodom hapšenja prvog predsjednika Genocidne tvorevine “RS” u kome se uglavnom pozdravlja ova vijest i ocjenjuje da je to dobro i za BiH i Srbiju.

Za razliku od sarajevskih televizija, televizije u RS, Alternativna i BN TV su se uključile u program televizije B92, dok RTRS emituje vanredne vijesti na svakih sat vremena.

Sarajevske televizije prikazuju i snimke sa ulica Sarajeva, gdje se nose ratne zastave BiH i pozdravlja hapšenje Karadžića uz klicanje Bosni.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagundžija rekao je da očekuje da se Milorad Dodik, premijer RS, "odrekne ordena koji mu je svojevremeno dao Karadžić".

Iz Udruženja majki Srebrenice poručili su da je "pravda spora, ali dostižna" i da će "projekat Karadžića ovim biti poništen".

Hrvatska: Pozitivan iskorak Srbije

Više hrvatskih političara pozdravilo je vijest o hapšenju haškog bjegunca Radovana Karadžića, ocjenjujući da je riječ o pozitivnom iskoraku Srbije.

Potrparol Vlade Hrvatske Zlatko Mehun izjavio je za zagrebački Jutarnji list da je Vlada zadovoljna Karadžićevim hapšenjem, jer je konačno urodilo plodom višegodišnje nastojanje Haškog tribunala da Karadžića bude priveden pravdi.

On, međutim, nije želio da komentariše kakve bi posljedice to hapšenje moglo da ima na tok suđenja za ratne zločine u Hagu, kao i na političke procese u Srbiji.

Visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice Andrija Hebrang izjavio je da je hapšenje Karadžića dobar znak koji daje optimizam da će i Srbija nadvladati sve ostatke nedavne prošlosti i okrenuti se Evropi.

I članica Predsjedništva opozicione Socijaldemokratske partije Željka Antunović ocenila je da je reč o dobroj vesti.

"Punih 13 godina skrivanja i neuspješne potrage djeluje neuverljivo, ali nije kasno da pravda bude izvršena", izjavila je ona, a prenosi Jutarnji list.

List navodi i izjavu lidera Hrvatske stranke prava Ante Đapića, koji je rekao da je bilo samo pitanje vremena kada će vlast u Srbiji odlučiti da uhapsi Karadžića.

On je ocjenio, kako prenosi list, da će nova vlast u Srbiji sada trgovati Karadžićem u zamenu za ubrzanje evropskih integracija.

Oven: Izvesniji i Mladić
Nekadašnji izaslanik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, lord Dejvid Oven, u telefonskoj izjavi za BBC rekao je sada kada je uhapšen Radovan Karadžić daleko izvjesnije da će biti uhapšen i Ratko Mladić.

On je izjavio da bez suđenja Mladiću i Karadžiću neće biti prave satisfakcije za žrtve. Oven je ocijenio da je hapšenje Karadžića dobra vijest za Haški tribunal.

"Sada je ima više izgleda da će vlada u Srbiji krenuti i na Mladića, koji je daleko teža osoba što se tiče javnog mnjenja u Srbiji, a njega sigurno štiti i vojska", kaže on.

"Ali, pošto je Karadžić uhapšen, logično je da će se sada pozabaviti hapšenjem Mladića. Dok to ne učine, međunarodno priznanje neće biti potpuno", navodi on.

"U svakom slučaju, ovo je dobra odluka nove vlade u Srbiji i mislim da je veoma interesantno da je koalicioni partner u toj vladi Socijalistička partija Slobodana Miloševića", rekao je Oven


  Dossier: Zločinac Radovan Karadžić
» PRAVDA JE ZAKASNILA, ALI NIJE OPOVRGNUTA, U BOSNI
David Scheffer | 26.03.2016 13:25
» NASTAVLJA SE UTAKMICA ZLA
Said Šteta | 26.03.2016 01:07
» KOLEKTIVNA ODGOVORNOST POSTOJI
Vijesti.ba | 25.03.2016 17:08
» PRESUDA NIJE PRAVEDNA, ALI IMA I GORE OD TOGA
Abdullah ef. Hodžić | 25.03.2016 16:42
» HAŠKI TRIBUNAL UVRIJEDIO ŽRTVE GENOCIDA
Elmedina Muftić | 25.03.2016 06:34
» PORUKA BOŠNJACIMA: UPAMTITE DAN PRESUDE KARADŽIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25.03.2016 06:12
» GOSPODIN SMRT
Nedžad Ahatović | 23.03.2016 19:16
» UVODNA RIJEČ BEZ KRVNIKA
| 03.11.2009 12:05
» PENTAGON STOJI IZA DOGOVORA O KARADŽIĆEVOM IMUNITETU
Nidžara Ahmetašević, BIRN | 08.08.2008 18:53
» KRAJ NACIONALISTIČKIH ILUZIJA
B.net | 27.07.2008 06:40
» MONSTRUM S PALA NIJE PREKASNO UHAPŠEN
Šemso Agović | 24.07.2008 09:17
» PRIČA O DRAGANU DABIĆU
Erna Mačkić, BIRN | 24.07.2008 08:56
» SRBIJA POD PRITISKOM ZBOG MLADIĆA
Fena | 23.07.2008 18:33
» DOBRO IZREŽIRANA (TEMPIRANA) AKCIJA
Mr. Haris Alibašić | 23.07.2008 12:58
» KARADŽIĆ IMA MNOGO TOGA DA ODGOVORI, ALI IMA I MNOGO TOGA DA KAŽE
Ambassador Muhamed Sacirbey | 22.07.2008 19:17
» VEKARIĆ: KARADŽIĆ U HAGU ZA VIKEND
Tanjug | 22.07.2008 12:47
» PJESNIK ČIJI SU STIHOVI PALILI GRADOVE
Ahmed Salihbegović | 22.07.2008 12:35
» TRAČAK NADE
Thorsten Denkler | 22.07.2008 08:03
» UHAPŠEN JE BALKANSKI HITLER
Dr. Ahmed Pašić | 22.07.2008 06:25
» UHAPŠENO ĐUBRE - KARAVANA PROLAZI
Željko Milićević | 22.07.2008 05:28
» UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21.07.2008 15:50

Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47