Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
VLADA CRNE GORE DA SI IZVINI BOŠNJACIMA I ALBANCIMA ZBOG UVREDA, DISKRIMINACIJE I ŠOVINIZMA I JAVNO DA SPALE RJEČNIK CRNOGORSKOG JEZIKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. June 2016. 13:06:47
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.AidaIdaAida (2016-07-03 05:39:01)
IZ CANU NAJAVLJUJU JAVNI POZIV SVIM ZAINTERESOVANIMA DA RAZGOVARAJU NA OVU TEMU I DAJU SUGESTIJE ZA RJEŠENJE PROBLEMA KAO I BRISANJE UVREDLJIVIH RIJEČI IZ OVOGA RJEČNIKA.


KANCELARIJE SAVJETA EVROPE I EVROPSKE UNIJE, TE AMBASADA SAD-A U PODGORICI

DAME I GOSPODO,

Rusija je pravno nesređena postkomunistička diktatura u kojoj diktator vlada cijelim sistemom.Kao u svakoj zemlji i u njoj ima onih koji žele da pošteno rade i da razvijaju svoju zemlju i oni su okupljeni oko poštene opozicije.Nažalost oslabljeni kad im je ubijen pravi lider Nemcov i prava novinarka Politkovskaja. Drugi dio čine poslušni i uplašeni koji ćute na sve što se dešava a takvih ima svuda a treći dio su oni koji sarađuju sa diktatorom i služe mu za novac.Ima i onih koji u sebi imaju zlo i vole kad diktator napada nejake i u zemlji i po svijetu i hvale ga i čine popularnim. Ta popularnost se širi među sličnima u svijetu željnim zla i to im je hrana i oni se okupljaju oko onih koji uzimaju novac za to a njima daju mrvice ali njih hrani mržnja.Oni su počinili zločine u agresijama i učestvovali u svakoj.Tako da oni koji ih okupljaju imaju mnogo novca koji bratski uzimaju od ruskog naroda koji želi razvoj svoje zemlje i pošten rad i pokazuju silu koja neke plaši a neke zavodi hraneći ih mržnjom a diktatoru pomažu da opstane i za razliku od ruske opozicije oni su lažna opozicija koja uzima novac od građana a ne radi ništa za njih i uzima od ruskih građana kao i sličnih građana Srbije.Od kojih su uzeli novac i stanove.Znači onih naprednih snaga koje žele razvoj svojih država ovakvi uzimaju za mržnju kojom hrane sujetne i zavidne.Njih im nije žao što ih pljačkaju jer ih smatraju slabima jer umjesto pljačke i ubijanja oni biraju rad,zakon i ljubav. Tako da kod nas Milo vlada dok narod glasa takve a kad se okupi prava opozicija i narod nju glasa,Milo će pasti i odgovarati Državi. Do tada će vladati a oni uzimati pare i varati narod i hraniti ga sopstvenom mržnjom i zabludama a poštene pritiskati da napuste zemlju i svoju kreativnost i znanje ulažu u razvoj druge države.

AidaIdaAida (2016-06-24 22:46:40)
KANCELARIJE SAVJETA EVROPE I EVROPSKE UNIJE, TE AMBASADA SAD-A U PODGORICI

DAME I GOSPODO,

Rječnik je objavljen i izazvao burnu reakciju onih koji se smatraju uvrijeđenima. Narod još uvijek ne zna što je to uvredljivo samo da je poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj svoju uvrijeđenost demonstirao recikliranjem toga rječnika u Skupštini. U CANU postoji i struja SANU kojoj su se ranije suprostavljali stvaranjem druge akademije koja je ugašena a njeni ostaci pripojeni CANU.I sad oni koji su autentični predstavnici nekadašnje akademije koja je nestala su ili protiv ovoga rječnika ili ga brane a u dugom nizu kritičara je i prof.dr Adnan Čirgić koji je dekan Fakulteta crnogorskog jezika na Cetinju a prema kojemu Amfilohije raspiruje posebnu mržnju među sledbenicima kroz nove riječi čirgilica,čirgizam isl. Takva mržnja je britansku poslanicu odvela u smrt prije nekoliko dana. Samo zato što je mislila da je za njenu zemlju bolje da je u EU. Na zdravlje dr Čirgiću i da mu se nikad ne desi ništa slično što se desilo uvaženoj britanskoj heroini i patriotkinji ali i brojnim žrtvama genocida izazvanim govorom mržnje sa uticajnih adresa sa puno zaslijepljenih sledbenika. Oni koji brane Rječnik samo žele da taka vrječnik postoji i spremni su korigovati greške. Ministar kulture Goranović se doduše stidljivo izjasnio da treba riješiti ovaj problem, posebno ako je u pitanju vrijeđanje manjina. U svakom slučaju ovo je najbolji marketinški trik do sad. Svako će kupiti ovaj rječnik samo da vidi što je to toliko razljutilo Đeljošaja i natjeralo ga da za inat ode u Albaniju i traži pomoć albanskog predsjednika. Koji opet ništa nije mogao uraditi jer afera Rječnik i dalje opstaje. Ovo je predizborna kampanja. Mogli bi naći nekog donatora da otkupi cijeli tiraž Rječnika i da se od toga novca štampa novi i ispravljeni. Bošnjački i albanski predstavnici u CANU ćute jer se slažu sa Rječnikom.Zato što ne znaju što je tu uvredljivo. Ili zato što su postavljeni tu da se slažu sa svim što se tu radi. Vlada će se izviniti ako se nađe neko ko će otkupiti sve te knjige. Možda bi trebalo da se nađe neko takav i da otvori posebni muzej posvećen tom rječniku i u njemu postavi cjelokupni tiraž. Tako će CANU moći da štampa ispravljeni Rječnik a donator koji otvori takav muzej da od ulaznica naplati ulog. U tom muzeju bi se održavali susreti akademika svijeta koji bi razgovarali o brojnim problemima.