ISTINA O GRADU NA UTOKU SANE U UNU SAGLEDANA KROZ RAZGLEDNICE
Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 27. May 2024. 13:05:04
OVA KNJIGA O BOSANSKOM NOVOM: S malo riječi, ali lijepih i odabranih, i puno fotografija, Novljanin Faruk Islamović, sa stalnom adresom u Zagrebu, izdao knjigu s naslovom: „Izlet u Bosanski Novi“

Čudesan spoj fotografija, najviše u obliku razglednica i lijepo odabranih riječi, kroz čitav jedan vijek, vodi nas autor Faruk Islamović (53) u novoizdanoj knjizi s nazivom: „Izlet u Bosanski Novi“. Listajući i čitajući ovu knjigu, siguran sam da će postati trajno dobro većine Novljana, barem onih što im je zavičaj srcu prirastao. Meni osobno okrepljenje je i odmor, s duhovnom svjetlošću. Autor svoju prvu knjigu posvećuje, kako stoji na četvrtoj stranici, „starim Novljanima“, a posve je izvjesno da ona potiče sve generacije na razmišljanje, posebice mlade. No, iz ovog mog zaključka Faruk nije u protivnosti s onim što je kazao da je njegovo djelo posvetio „starim Novljanima“. Ovaj diplomirani inženjer strojarstva i brodogradnje, zaljubljenik u planinarenje i turističke izlete, u mnogim časopisima objavljuje putopisne tekstove, a raritet mu je prikupljanje razglednica i mapa Bosanskog Novog. Već ih ima preko 300, a mnoge su ugledale svjetlo dana u Farukovoj prvoj izdanoj knjizi. Kroz razglednice i fotografije Bosanskog Novog s početka 20. stoljeća oslikava se identitet grada, dočarava život i ljepota, geografski položaj na spoju čak četiriju riječnih dolina. Kao prepoznatljivosti krajiškog ljepotana su i željeznička stanica, mostovi preko Une i Sane, čuveni Kej zaljubljenih, Gradska vijećnica, stari Hotel što je mijenjao ime: Novi, Amerika, Park..., Vidorijska i Gradska džamija, Mlinovi na Uni, kuća Saliha Muftića, čuvena Kula...

Autor ne preskače u knjizi ni devedesete godine prošlog vijeka kada su ispisane najtužnije stranice bosanskonovske historije, kada su ljudi ubijani, protjerivani, kada se sve s pridjevom bosanski i bošnjački brisalo, tako i ime grada Bosanski Novi.

Iako je knjiga svojevrstan vremeplov za oživljavanje potisnutog i zaboravljenog, ipak vas ona vodi u visine penjanja da bi ste mogli sagledati dubinsku suštinu njenog značenja.

Čestitke autoru Faruku Islamoviću, rođenom Novljaninu (u tom gradu završio osnovnu i srednju školu), a vama preporuka da obavezno nabavite ovu knjigu punu lijepih slikovnih priča o Bosanskom Novom.