Odgovor hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu
MI NE IZJEDNAČAVAMO, MI IZNOSIMO SUDSKI UTVRĐENE ČINJENICE HAŠKOG TRIBUNALA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. May 2024. 12:05:02
Udruženje Žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, na izjavu ministra Gordana Grlića Radman u Stocu, uputili su odgovor na zahtjev Ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske. Odgovor je poslat i Vladi Republike Hrvatske.

- Poštovani Ministre,
Dana 26.05.2024. godine u Stocu, Bosna i Hercegovina, reagovali ste na održanu promociju knjige: ”Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini” i naveli da knjiga promoviše narativ koji iskrivljuje činjenice i historijsku istinu.

Izdavači knjige su: Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, a knjiga je zasnovana na sudski utvrđenim činjenicama, odnosno presudama Haškog tribunala, istog onog suda koji je Antu Gotovinu, generala HV (Hrvatske vojske), oslobodio odgovornosti za ratni zločin.

Istog suda koji je presudio Veselina Šljivančanina, Milana Martića, te istog suda koji je presudio Karadžića, Mladića i mnoge druge za počinjeni genocid u Srebrenici na osnovu tih presuda je i donešena Rezolucija u Generalnoj skupštini UN, čiji je Republika Hrvatska sponzor (nadamo se da ste pročitali tekst Rezolucije).

U prilogu dopisa Vam dostavljamo knjigu “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini” i molimo Vas da, ukoliko nađete bilo šta što nisu sudski utvrđena činjenica da nam na to ukažete, ili da nam uputitite javno izvinjenje i javno podržite naslijeđe MKSJ/MRMKS.

Obavještavamo Vas da knjigu planiramo promovirati i u Srbiji i Hrvatskoj i bit ćete pozvani na promociju.

Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice, - piše u odgovoru.