ODRŽANO 26. FINALNO TAKMIČENJE POLAZNIKA MEKTEPSKE POUKE
Autor: MINA
Objavljeno: 26. May 2024. 20:05:33
SARAJEVO, 26. MAJ 2024. (MINA) - Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas je održano 26. finalno takmičenje polaznika mektepske pouke.

Na takmičenju je učestvovalo 37 polaznika mektepske pouke, a ono što je posebno važno naglasiti jeste da su godine, prvi put, na takmičenju učešće uzeli i takmičari izvan Bosne i Hercegovine - iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje - II nivo osvojili su: Ermin Palić, Emina Pivalić i Amila Ibrahimović.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje - III nivo osvojili su: Dženita Esmić, Lamija Lelak, i Adna Kamiš.

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet - II nivo osvojili su: Harun Drkić, Ahmed Hodžić i Isa Osmić.
Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet - III nivo osvojili su: Abdulah Sinanović, Zejneb Balić i Merjem Hodžić.


U ekipnom poretku po muftijstvima, prvo mjesto pripalo je Muftijstvu zeničkom, drugo mjesto Muftijstvu travničkom i treće mjesto Muftijstvu tuzlanskom.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je zatvorio takmičenje, čestitao takmičarima, kao i muallimama i muallimima koji su pripremali polaznike za takmičenje.

„Svima vama pripadaju zahvale i pohvale. Našim takmičarima poručujem da organizujemo takmičenja da im budemo podrška. Oni uvijek trebaju težiti da budu na vrhu. Danas vam svi mi iz Islamske zajednice, vaši roditelji, dajemo poruku da je moguće uspjeti“, kazao je hafiz Malkić.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove dr. Enes-ef. Svraka naglasio je kako je današnje takmičenje bilo završni čin onoga što je urađeno u toku mektepske godine.


„Ovo je danas bio najznačajniji događaj na području Islamske zajednice, koji je okupio najbolje i najposvećenije polaznike mektepske pouke. Danas smo svjedočili trudu, znanju, posvećenosti, polaznika i njihovih muallima, koji su radili tokom cijele godine, i ranije, kako bi došli na ovu prestižnu završnicu. Ovi takmičari su prošli lokalne i regionalne nivoe takmičenja, dakle, oni su pobjednici mektepskog takmičenja na nižim nivoima, i zajedno sa svojim muallimima zalužuju našu pažnju i poštovanje“, kazao je dr. Svraka.

Takmičari su izrazili zadovoljstvo prijemom i organizacijom takmičenja te su poručili da će se još više truditi kako bi i sljedeće godine bili finalisti na 27. takmičenju polaznika mektepske pouke.
„Zahvaljujem se svima na podršci, ali i čestitam svim učesnicima na takmičenju“, kazao je Ermin Palić.


Među takmičarima je bio i dječak Ahmed Hodžić, koji iako slijep, uči Kur'an čitajući Brajevo pismo i predstavljao je Njemačku na ovom takmičenju. U konačnici, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Kiraet II.

„Dolazim iz Njemačke. Zadovoljan sam organizacijom i osvojenim mjestom. Svakako da će mi je ovo veliki poticaj“, izjavio je on.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon ikindija-namaza bit će upriličen program u povodu završetka mektepske pouke, te dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja i njihovim muallimima.