Bošnjačke i bosanske organizacije sa sjedištem u New Yorku i New Jerseyu pisali Generalnom sekretaru UN i članicama UN-a
GLASOM ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI SPRIJEČAVATE DA SE OVAKVI ZLOČINI IKAD VIŠE PONOVE BILO KOME U SVIJETU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. May 2024. 20:05:33
Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i višedržavne agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, BHICNY, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), IZPGNY, BICC NJ, ABA, uputili su otvoreno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) António Guterresu i svim ambasadorima država stalnih članica Misija pri UN-u, a u vezi sa rezolucijom UN-a o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. U nastavku pismo u cijelosti.

- Vaša Ekselencijo,
Mi dolje potpisani, neki od nas koji su preživjeli genocid u Srebrenici i svi mi preživjeli agresiju na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, molimo sve članice Ujedinjenih naroda da glasaju za rezoluciju o obilježavanju genocida u Srebrenica, u to vrijeme “sigurnog utočišta UN-a”, da se zauzmete za istinu i pravdu i date svoj glas žrtvama brutalno i sistematski ubijenim u julu 1995. godine. Pozivamo vas da se suprotstavite zaboravu, nekažnjivosti i poricanju i svjedočite čovječanstvu i historiji - proglasite 11. jul - Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Osim odavanja počasti uspomenama na ubijene, ovaj Dan će poslužiti i kao podsjetnik svima nama koji nastojimo da spriječimo da se ovakvi zločini ikad više ponove bilo kome i bilo gdje u svijetu.

Poštovana Ekselencijo,
Mi, građani Bosne i Hercegovine nastanjeni u New Yorku, New Jerseyu i širom SAD-a, preživjeli smo genocid u Srebrenici i masovne ratne zločine kao što su: koncentracioni logori, silovanja, zlostavljanja, progoni, etničko čišćenje, rušenje imovine, uništavanje kulturnog, vjerskog i historijskog naslijeđa, a i dalje se oporavljamo od masovne traume, čak i nakon skoro tri decenije otkako je prestala brutalna agresija na našu domovinu.

„Mir“ koji je nastao nije bio lagahn. Oni koji su se vratili u svoje devastirane domove u entitetu Republika srpska i dalje se nalaze pod stalnim prijetnjama i poniženjima, uskraćivanju osnovnih građanskih prava i, što je najstrašnije, stalnom poricanju genocida u Srebrenici, negiranju koje je upravo kodificirala Skupština tog entiteta. Negiranje se nastavlja uprkos činjenici da su ratni politički i vojni lideri entiteta, Karadžić i Mladić, osuđeni ratni zločinci, osuđeni za genocid i osuđeni od strane najvećih međunarodnih sudova i ICTY-a, koji je osnovao UN.

Ističemo da su ratni zločinci Karadžić i Mladić bili dio velikosrpskog državnog sistema na čelu sa Miloševićem, koji je politički i vojno planirao agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima. Dio njihovog plana bio je i etničko čišćenje svih gradova u kojima je većina Bošnjaka vijekovima živjela uz rijeku Drinu, istočnu BiH (Bijeljina, Zvornik, Foča, Višegrad,...) te duž rijeke Save, Sane, Une i Neretve, u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu BiH (Prijedor, Sanski Most, Ključ, Bihać, Brčko, Banja Luka, Bosanski Novi, Bosanski Brod, nekoliko gradova Posavine; Sarajevo pod njihovom opsadom, okončano okupacijom i genocidom, zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepa u julu 1995.

Poznata je činjenica da je poricanje genocida sistematski orkestrirano i implementirano od strane Vlade Srbije, koja je u kontinuitetu negirala sve relevantne presude u vezi sa genocidom i odlučila da besramno veliča ratne zločine i ratne zločince slaveći ih kao heroje kroz masovne medije i službenim uredbama. Do danas, srpska vlada nastavlja da pruža utočište ratnim zločincima, pojedincima osuđenim ili optuženim za ratne zločine, pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Neoprostivo poricanje genocida se nastavlja i danas, baš ovdje u New Yorku, sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, koji obilazi misije raznih zemalja pri UN-u i sama tijela UN, prijeteći “eskalacijom” i “tenzijama” u regionu ukoliko se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Čelnici Srbije i Republike srpske (manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini), umjesto da ponude javno priznanje genocida i predvode napore da se ova rezolucija donese u cilju unapređenja mira i pomirenja u regionu, ostaju najglasniji i, nažalost, najponosniji, poricatelji genocida, nagovještavajući govorom mržnje i tanko prikrivenim prijetnjama nastavak, pa čak i ponavljanje genocida.

Poštovana Ekselencijo,
Sve one koji budu glasali za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici smatrat ćemo našim iskrenim prijateljima, ali i prijateljima čovječanstva i svega za što se plemenito ime Ujedinjenih nacija zalaže. Ako su u julu 1995. godine tragični neuspjesi u zaštiti UN-ovih “sigurnih utočišta” rezultirali genocidom nad više od osam hiljada Bošnjaka, barem danas, vašim glasanjem za usvajanje rezolucije o obilježavanju genocida u Srebrenici dat ćete vaš glas i dostojanstvo onima kojima je to uskraćeno u samrtnim trenucima. Vašim glasom za rezoluciju, vaša zemlja daje doprinos ozdravljenju naših naroda i naših napaćenih duša i njeguje uspomenu na one koji su stradali u tim mračnim danima jula 1995.

Poštovana Ekselencijo,
Razumijemo oštru realnost moderne politike i razumijemo da vaš glas za rezoluciju možda neće biti odluka koju vaša zemlja može ili će podržati u ovom trenutku. Ako je to slučaj, molimo Vas i Vašu savjest da se barem suzdržite od glasanja, jer svaki glas protiv ove rezolucije historija može protumačiti kao poricanje genocida, kao i negiranje presuda i dokumenata donesenih od strane tijela UN-a i međunarodnih sudova koje su osnovale UN, uključujući ICTY.

Mi, dolje potpisani, molimo i nadamo se da će Vaš glas o rezoluciji da se 11. jul proglasi zvaničnim Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici biti – DA. Da - odavanju počasti sjećanju na poginule, da - promovisanju pomirenja i univerzalnih ljudskih vrijednosti, da - podizanju svijesti o genocidu i sprečavanju da se genocidi dešavaju u budućnosti i sadašnjosti.

Konačno, ako glasate protiv rezolucije, dobro razmislite da li ima smisla da ikada u budućnosti posjetite Memorijalni centar genocida u Srebrenici. To bi bilo previše licemjerno!

Uz dužno poštovanje,
• Mr. Senahid Halilović, preživio genocid i svjedok genocida u Srebrenici
• Dr. Damir Huremović, BHIC - New York, predsjednik
• Mr. Idriz Budimlić, BHIC New York, imam
• Dr Mersim Ziljkić, Bošnjačko-američko nacionalno asocijacija / BANA, predsjednik
• Ago Koljenović, IZ & KC Plav-Gusinje – New York, predsjednik
• Fadil Feratović, Centar bošnjačko-američke zajednice – Elmwood Park, NJ, predsjednik
• Smajle Srdanović, Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill – NY, direktor
• Denis Klapija, Asocijacija Bošnjaka – Albany, NY, predsjednik
• Senad Ahmetović, BHIC New York
• Nevzad Kurtagić, BANA, sekretar
• Senad Kočan, BANA, portparol
• Ago Redžić, biznismen
• Mirsad Šiljković, BANA
• Esad Krcić, Bošnjaci.Net, glavni i odgovorni urednik