AMERIČKI SENATOR SANDERS PODRŽAO PROPALESTINSKE STUDENTE: NA PRAVOJ STE STRANI HISTORIJE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 04. May 2024. 14:05:15
Američki senator Bernie Sanders izrazio je u petak podršku studentima koji protestuju protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, javlja Anadolu.

"Godine 1962. organizovali smo proteste kako bismo okončali rasističku politiku na Univerzitetu u Chicagu. Godinu kasnije sam uhapšen dok sam protestovao zbog segregacijskih škola. Ali, bili smo u pravu. Ponosan sam što vidim studente koji protestuju protiv rata u Gazi. Ostanite mirni i fokusirani. Na pravoj ste strani historije", napisao je Sanders na X-u.

Ranije je rekao da su se studenti, uključujući i njega, pridružili demonstracijama prije 60 godina tražeći okončanje rata u Vijetnamu.

"Ovo bi mogao biti Bidenov Vijetnam", kazao je 82-godišnji senator, tvrdeći da predsjednik Joe Biden stavlja sebe u slabu poziciju, politički i moralno, svojom podrškom Izraelu.

Više od 2.000 ljudi, uključujući studente, uhapšeno je tokom propalestinskih demonstracija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Traže da univerziteti osude izraelske napade na Gazu gdje je ubijeno više od 34.000 Palestinaca.

Demonstracije širom SAD-a dobile su zamah prošlog mjeseca nakon što je Univerzitet Columbia zatražio od njujorške policije da nasilno izbaci studente koji su postavili kamp u kampusu.

Više od 100 ljudi je uhapšeno.

Studenti i u drugim zemljama, uključujući Kanadu, Australiju, Francusku i Egipat, također su organizovali demonstracije na univerzitetima u znak solidarnosti s Palestinom.