MEDŽLIS MOSTAR: ISLAMSKA ZAJEDNICA DOSLJEDNO SE PRIDRŽAVA ZAKONA OVE DRŽAVE
Autor: MINA
Objavljeno: 27. Apr 2024. 13:04:01
MOSTAR, 26. APRIL 2024. (MINA) - Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar danas je saopćio kako se Islamska zajednica u Mostaru cijelo vrijeme dosljedno pridržavala zakona ove države kada je u pitanju procedura pribavljanja potrebnih odobrenja i dozvola za građenje, kako u vezi u agresiji porušenih džamija, tako i do ispod temelja porušenih koristonosnih vakufskih objekata i onih novoizgrađenih.

Saopćenje za javnost uslijedilo nakon što je gradonačelnik Mostara Mario Kordić na adresu Medžlisa Mostar elektronskim putem uputio nešto što podsjeća na zvanični dokument, a ne sadržava ni broj protokola ni datum ni pečat, pri čemu je takvo „pismo“ istovremeno dostavljeno i jednom lokalnom portalu.

U njemu se od Medžlisa traže odgovori o postojanju dozvola za izgradnju vjerskih objekata, konkretno, džamije u Gornjem Zaliku.

„Valja napomenuti da su sve porušene i minirane džamije u dijelu grada koji je nekada bio pod kontrolom tzv. 'Hrvatske republike Herceg-Bosne', kao i drugim dijelovima Hercegovine, bile obnavljane na temelju izdatih odobrenja od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a da niti u jednom slučaju te lokalne vlasti nisu izdale potrebna odobrenja iz njima i nama dobro znanih razloga“, podsjetili su iz Medžlisa.

Kada je riječ o džamiji u Gornjem Zaliku u Mostaru, pojasnili su, javnost treba znati da je Medžlis Mostar u septembru 2014. godine, prije skoro deceniju, uputio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, te dobio Urbanističko-tehničke uslove, te čvrsta uvjeravanja tadašnjeg gradonačelnika Mostara da će ovo pitanje biti pozitivno riješeno.

„Nažalost, njegov nasljednik, iznenada, ničim izazvan, traži od nas izjašnjenje, kao da mi izdajemo dozvole, a ne njegova nadležna služba za urbanizam, u kojoj nije prvi put da nekim čudom 'nestaju' predmeti Islamske zajednice iz arhive, poput predmeta Derviš-paše Bajezidagića medrese u Podhumu i drugih. Koliko nam je poznato, još uvijek nije utvrđeno, ni kako je 'nestao' predmet Hrvatskog narodnog kazališta kada je postupajući građevinski inspektor tražio službeno da mu se dostavi“, navodi se u saopćenju.

Medžlis ovom prilikom konstatira i činjenicu da se mostarska javnost već duži niz godina pita na koji način je pribavljeno odobrenje za gradnju velikog križa na Humu, pa velikog tornja franjevačke crkve, za kojeg fra Ivo Marković kaže da se stidi kao kršćanin svaki puta kad dolazi u Mostar, te kojim putem, zašto i u kojem višemilionskom iznosu iz budžetskih sredstava Grad Mostar obeštećuje porodice Živković i Atijas da bi se nastavila graditi na tuđem zemljištu nova katedrala u sred Mostara.

Dodatno, javnost su podsjetili da su opetovano predlagali da centar Mostara, njegova Centralna zona u okviru koje je i Lakišića harem bude mjesto integracije, susreta i dijaloga, a ne isključivosti i razgraničenja, kako bi se sačuvao multietnički karakter ovoga grada.

„Ono što je najintrigantnije u gradonačelnikovu 'dokumentu', a što Islamsku zajednicu i mostarsku javnost u ovom trenutku najviše interesuje, jeste prešućivanje i potpuno ignoriranje legalnog i legitimnog zahtjeva za izgradnju Interkulturnog centra 'Mevlana' na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, koji mostarski gradonačelnik i ne spominje“, kaže se u saopćenju.

Medžlis Mostar podsjeća gradonačelnika Kordića da je trebao u predviđenom zakonskom roku izdati potrebne dozvole, posebno imajući u vidu njegova ranija obećanja i činjenicu da postoje mehanizmi putem komisije za davanje stručne ocjene, kao što je to učinjeno i u brojnim drugim predmetima.
„Još jednom apelujemo na gradske vlasti, gradonačelnika i Gradsko vijeće, da konačno daju potrebno odobrenje za građenje, jer su svi i pravni i moralni argumenti na našoj strani, o čemu će se uostalom očitovati sud u Strazburu i Ustavni Sud Bosne i Hercegovine. Apsurdno je u 21. stoljeću da jedan grad vrši sistemsku opstrukciju i diskriminaciju Islamske zajednice, a da se pritom diči njenim nasljeđem pred svijetom i prezentira ga kao zajedničko kulturno-historijsko dobro i baštinu“, poručili su iz Medžlisa Mostar.