NA LISTAMA ZA IZBORE U LUKSEMBURGU KANDIDATI PORIJEKLOM IZ CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Ernad Rafetov Agović
Objavljeno: 17. Apr 2024. 20:04:43
Blizu smo datumu izbora za Evropski parlament koji će se održati 9. juna, a Veliko vojvodstvo Luksemburga već sada privlači pažnju svojom raznovrsnom političkom ponudom. Za ukupno šest mjesta u Parlamentu će se natjecati nevjerojatnih 13 političkih partija, što svjedoči o živahnoj političkoj sceni ove male, ali utjecajne države.

Ovaj put, među kandidatima koji se nadmeću za pozicije u Parlamentu, nalaze se i pojedinci porijeklom iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što dodatno oslikava multikulturalnost i otvorenost Luksemburga prema različitim nacionalnostima i kulturama.

Na listama za izbore, ističu se sljedeći kandidati:

· Amela Skenderović, predstavnica Demokratske partije, rodom iz Sandžaka - Crna Gora, koja je i nositeljica liste. Profesorica engleskog jezika po zanimanju. Amela je već poznata javnosti po svom političkom angažmanu te je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojila impresivnih 11,472 glasa.

· Alija Suljić, predstavnik Ljevice, koji potječe iz Bosne i Hercegovine. Na prošlim parlamentarnim izborima, Alija je uspio prikupiti podršku od 3,088 glasa, što ga čini značajnom figurom na političkoj sceni Luksemburga.

· Dženana Adrović, predstavnica Komunističke Partije, također porijeklom iz Sandžaka - Crna Gora. Unatoč manjoj podršci na prošlogodišnjim izborima, sa 1,096 glasova, Dženana je odlučna u svojoj političkoj misiji i nada se podršci birača i ovaj put.

Ovi kandidati predstavljaju raznolikost političkih stavova i ideja koje će biti prisutne na izborima, te će njihov angažman dodatno obogatiti političku debatu u Luksemburgu. S obzirom na brojne političke opcije, očekuje se živa rasprava i zanimljiva borba za povjerenje birača u predstojećim izborima za Evropski parlament.

Tekst priredio: Ernad Rafetov AGOVIĆ