LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. Feb 2024. 14:02:09
Mi smo svoju nezavisnost, nažalost, skupo platili, poručio je Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, na svečanoj akademiji i sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ povodom Dana nezavisnosti BiH, pod naslovom: "Bosna je bosanska", javlja Anadolu.

Lendo je kazao da će se ovih dana različitim aktivnostima sjetiti teških, slavnih dana, šta se dešavalo prije i nakon odluke o samostalnosti Bosne i Hercegovine.

"U svijetu su mnoge zemlje svoju nezavisnost stekle na različite načine, uz manje žrtve, što to nije slučaj sa našom domovinom - državom Bosnom i Hercegovinom. Mi smo svoju nezavisnost, nažalost, skupo platili. Bosna i Hercegovina nije imala tu sreću, kao ostale republike bivše Jugoslavije da na neki način svoju samostalnost stekne na jedan ljudskiji, civilizovaniji, evropski način", pojasnio je Lendo.

Poručio je da je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

"Na taj datum, više od dva miliona građana Bosne i Hercegovine, a ne naroda, odlučno i dostojanstveno glasalo je za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine. Građani, a ne narodi svojim glasanjem kazali su da žele nezavisnu, internacionalno priznatu, građansku državu Bosnu i Hercegovinu. Referendumsko pitanje odražava volju i viziju politike na kojoj je građena ideja nezavisne, suverene i internacionalno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Međutim, ono je i temelj politike evropske Bosne i Hercegovine, građanske države u kojoj su svi građani i narodi jednaki pred zakonom i u kojoj glas svakog građanina vrijedi jednako", podsjetio je Lendo.

Dodao je da je referendum o Bosni i Hercegovini proveden u skladu sa domaćim i međunarodnim pravilima na zakonit i transparentan način uz međunarodni monitoring.


"Demokratskom odlukom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ona je obnovila svoju punu nezavisnost i suverenitet nakon tuđih uprava i djelovanja u okviru različitih državnih zajednica. Bosna i Hercegovina nije troetnička država niti država 'tri konstitutivna naroda'. Bosna i Hercegovine je međunarodno priznata kao država svih njenih građana i svih njenih naroda. Subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi građani BIH čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava", istakao je Lendo.

Naglasio je da državnopravni kontinuitet Bosne i Hercegovine koji traje više od hiljadu godina i čija je temeljna politička ideja građanske države revitalizirana obnovom državnosti i internacionalnim priznanjem, nikada nije pravila prepreku niti je na drugi način onemogućavala etničke zajednica da žive u miru sa svojom kulturom, običajima i da iskazuje svoju političku volju.

"Niti izvršenom agresijom niti udruženim zločinačkim poduhvatom niti planiranim i izvršenim genocidom nad Bošnjacima nisu uspjeli da unište multietnički karakter i građanski temelj države Bosne i Hercegovine. Sud u Hagu presudio je te anticivilizacijske politike, ali njihovi sljedbenici u Bosni i Hercegovini i okruženju pokušavaju da ih realiziraju. Na štetu države Bosne i Hercegovine i njenih građana. Zato je plemeniti cilj građanske države kao temelja referendumskog pitanja tako važan i zato ga mi moramo očuvati za generacije koje dolaze. Bit će raznih devijantnih tumačenja koja će pokušati da referendumsko pitanja i sve što mu je prethodilo okrenu protiv ideje građanske države i protiv svih građana Bosne i Hercegovine. Na referendumu su glasali građani, a ne narodi. Glasali su za državu svih građana, a ne za pojedinačne narode ili državnu zajednicu tri naroda", rekao je Lendo.

Poručio je da su građani Bosne i Hercegovine lojalni državi svoje opredjeljenje iskazano na referendumu branili oružanom silom i vlastitim životima.

"I to će braniti i u miru svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima. Počev od provođenja svih presuda Evropskog suda za ljudska prava kao temelja budućeg izbornog sistema i same države oslobođene okova diskriminacije. Države u kojoj niko neće biti građanin drugog reda, države u kojoj će svi imati jednaka aktivna i pasivna biračka prava", pojasnio je Lendo.

Naglasio je da je politički cilj vlasti u Bosni i Hercegovine da država postane punopravna članica Evropske unije i NATO saveza.

"Uslovi koji su nam postavljeni za punopravno članstvo, isti su oni uslovi na koje su građani Bosne i Hercegovine pristali podržavši referendumsko pitanje. To još jednom potvrđuje ispravnost i vjerodostojnost politika iza referenduma i iza referendumskog pitanja", dodao je Lendo.