Belmin Karamehmedović, generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT)
DOVEDENI SMO DO ZIDA, U PITANJU SU DANI...
Autor: BHRT.ba
Objavljeno: 11. Jan 2024. 14:01:08
INTERVJU “JEDAN” POGLEDAJTE VEČERAS OD 20 SATI NA PROGRAMU BHT1: “Došli smo do zida. Mi od prvog januara nemamo nikakvo finansiranje, jer nema takse na računima Elektroprivrede BiH od prvog januara. Dakle, evo već je jedanaesti dan gdje de facto nemamo gotovo nikakvog prihoda na računu”, govori u intervjuu “Jedan” generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Belmin Karamehmedović.

Karamehmedović ističe da kada bi s Elektroprivredom BiH bio potpisan dosadašnji model prikupljanja i raspodjela RTV takse, za tri mjeseca bi se opet pojavio problem nelikvidnosti BHRT-a, s još drastičnijim posljedicama. Zbog toga je, kaže Karamehmedović, BHRT predložio aneks dosadašnjem ugovoru s Elektroprivredom BiH, koji se odnosi na način prikupljanja RTV takse u entitetu Federacija BiH.

“Jedina promjena je da, ako su sredstva već šest godina uplaćivana na račun Federalne radiotelevizije, sada se uplaćuju na račun BHRT-a, i mi preuzimamo na sebe odgovornost da ta sredstva raspoređujemo unutar sistema onako kako je to zakon propisao. Dakle, to je jedina promjena. Ali, očigledno da onima koji su do sad radili tako kako su radili, to ne odgovara. I onda vidimo ovih dana uporni medijski reket gdje se ne govori o meritumu stvari, nego se izmišljaju razne teorije zavjere. Odluka je u rukama politike”, generalni direktor BHRT-a.

Pozajmica kao (privremeni) spas?

Karamehmedović tvrdi da je gašenje BHRT-a izvjesnije nego ikad, ukoliko vlast hitno ne poduzme korake i ne pomogne u rješavanju problema oko prikupljanja i raspodjele RTV takse u Federaciji BiH. Do postizanja takvog dogovora, menadžment BHRT-a razmatra mogućnost pozajmice novca.

„Stvar je dovedena do zida, morat će se ili preskočiti taj zid, ili za vrlo kratko vrijeme, ja mislim da govorimo o danima, ne i o sedmicama. Ne čak više ni o kraju ovog mjeseca, osim ako se ne pojavi neka interventna pomoć, u smislu neke pozajmice, ili da ne kažem neko čudo da se desi”

Čekate li pozajmicu?

"Pa mi ćemo pokušati na taj način to da riješimo, ako to bude moguće. Dakle, da sa te verbalne podrške i lupanja po ramenu priđemo na nešto konkretno. Pa, ako uspijemo riješiti problem, onda ćemo vratiti pare, čim to bude moguće."

O složenoj situaciji u BHRT-u, prema informacijama kojima raspolaže direktor Karamehmedović, sutra će biti održan sastanak na najvišem nivou u dijelu Federacije u kojem je “Trojka“ na vlasti.

„Mi ćemo biti konstruktivni na tom sastanku, ali ne možemo ići ispod ovoga što smo već postavili iz razloga koje smo objasnili. Ja se iskreno nadam da će biti i razumijevanja i pameti i mudrosti, ali i hrabrosti da nađemo rješenje za oba emitera, jer situacija u kojoj smo bili prethodnih godina gdje je samo nekima dobro, a nekima nije, naprosto više nije održiva“, kategoričan je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

BHRT tehnički opslužuje RTVFBiH

Dug RTRS-a prema BHRT-u povećan je na 80 miliona KM, dok je dug RTV Federacije BiH na nivou od 20 miliona, tvrdi Karamehmedović. Napominje, da i pored toga, BHRT redovno pruža tehničke usluge Radioteleviziji Federacije BiH.

"Svi zaboravljaju da mi još uvijek do uspostavljanja Korporacije radimo za dva televizijska, dva radijska kanala, jer dajemo tehničku podršku i podršku emitovanju programa i svim ostalim uslugama unutar zgrade RTV doma i Radioteleviziji Federacije BiH. Sigurno je, i ne treba bježati od toga, da na nekim pozicijama vjerovatno ima viška ljudi, ali isto tako je sigurno da na nekim pozicijama ima i debelog manjka. Pogotovo na pozicijama koje su ključne za jednu ovakvu kompaniju kao što je Javni servis”, kaže Karamehmedović.

Karamehmedović: Nisam u ličnom sukobu sa Šabićem, pitam gdje je 20 miliona

Da situacija između dva emitera ključa (BHRT i RTVFBiH) dokazuju javne međusobne optužbe. U dijelu javnosti to je protumačeno kao lični sukob generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i direktora Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine Džemala Šabića.

„Pa ja to s indignacijom odbijam, barem što se mene tiče. Dakle, mi smo o ovim problemima govorili vrlo često prethodnih godina. Nismo nikad to potencirali na tom nivou, govorim u ime BHRT-a, niti sam ja to ikad tražio. A, oni koji bolje prate situaciju u javnim servisima znaju da sam ja nekoliko puta bio glavna zvijezda centralnog dnevnika Radiotelevizije Federacije BiH. Nedavno sam bio u prvoj minuti tog dnevnika, pa opet i neki dan. To se radi zato što očigledno nema kontraargumenata za ovo o čemu mi pričamo. Moje pitanje je jasno, da li je jedan član (Upravnog odbora RTVFBiH op.a.) Goran Samardžić legalan i da li je direktor RTVFBiH Džemal Šabić legalan nakon 2013. godine kada im je istekao mandat? Drugo pitanje je šta je sa 20 miliona maraka koje su nezakonito zadržane na njihovim računom. Nemam odgovor na to pitanje, a kad nemate odgovor na to pitanje onda gurnete na lični teren“, objašnjava Belmin Karamehmedović.

Kaže kako ga ovih dana optužuju i za veleizdaju, ali on „ne želi da se spušta na taj nivo i priče gdje je ko bio tokom rata“.

„Borim se za instituciju koja se zove Radio televizija Bosne i Hercegovine. U ovu zgradu sam ušao prvi put 1988. godine, na radio Sarajevo 202. Nikakva politika ne stoji iza mene. Rastao sam zajedno s ovim svim ljudima i s ovom zgradom bukvalno od novinara početnika pa evo do ove pozicije", govori, između ostalog, u intervjuu „Jedan“ generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović.