BEĆIROVIĆ: OD POČETKA GODINE VIDIMO PREDAJU FBIH U RUKE ČOVIĆA, TROJKA SE IZA TOGA NE SKRIVA
Autor: Hayat
Objavljeno: 04. Jan 2024. 14:01:33
BiH je u Novu godinu ušla pod Dodikovom prijetnjom, iako znamo da Dodik prijeti već duže vrijeme i da se ništa po tom pitanju ne dešava.

O regionalnim odnosima u 2023. godini, te očekivanjima od 2024. godine, govorio je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

Ne smije se zanemariti kada se govori o ljudima koji vrše najviše funkcije. Ključna greška je napravljena dodjelom mandata Borjani Krišto. To je posljedica cijelog procesa obmana. Vidjeli smo da blef nije uspio proći ni kod EU. Svaki građanin BiH volio bi da započnu pregovori, ali oni ne bi bili rezultat rada postojeće koalicije. To bi bilo poklonjeno kao i kandidatski status. Niko se ozbiljno ne bavi tim pitanjem, – rekao je Bećirović.

Dotakao se i toga šta možemo očekivati od marta 2024. godine. Naime, spominje se otvaranje pregovora, a hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da će pružiti podršku.


Plenković ne podržava BiH. Njegov cilj je da ispuni određene interese. Dodiku je cilj da izvrši secesiju jer smatra da tako može sebe spasiti i da bi ispao najveći Srbin. Od početka godine vidimo tihe, legalne predaje Federacije u ruke Dragana Čovića i HDZ-a. Trojka se viša iza toga ne skriva. Njima je samo važno da su na vlasti. Čim radite protiv BiH, vi radite protiv njenih građana. Cilj ovih ljudi je da žive normalno u BiH, – istakao je Bećirović.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je nakon sastanka sa koalicionim partnerima u manjem bh. entitetu najavio novi izborni zakon koji se tiče provođenja izbora u RS-u, mimo CIK-a.

Cilj je da se pokaže da su BiH i njene institucije nefunkcionalne jer on nema kontolu nad CIK-om. Mora biti zahvalan CIK-u. Organi gonjanja u BiH selektivno gone. To nije pravda u pravom značenju. Dodik će nastaviti s tim. On traži međunarodne sponzore za svoju politiku secesionizma. Poslije proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana, ne postoji volja velikih sila za nastanak novih država. U zadnjih 100 godina nije mogla nastati nova država bez volje velikih sila. Volje velikih sila nema za nastanak novih država, – naglasio je Bećirović.