U ZVORNIKU UHAPŠENO SEDAM OSOBA ZBOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 15. Dec 2023. 14:12:11
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Zvornika sedam osoba, osumnjičenih da su počinili krivično djelo genocid, u vezi sa strijeljanjem i ubistvima na lokalitetu Orahovac.

Prema saopćenju SIPA-e, ove osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile krivična djela po individualnoj i komandnoj odgovornosti, kao i da su pomagali u genocidu.

Uhapšeni će, navode iz ove državne agencije, nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, iz kojeg su za Detektor kazali kako je riječ o nekadašnjim zapovjednicima i pripadnicima Zvorničke brigade VRS-a.

“Osumnjičeni se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica”, dodali su iz Državnog tužilaštva.

Ranijim presudama je utvrđeno da su prije ubistava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole “Grbavci” u ovom mjestu.

Zajedno sa Haškim tribunalom, Sud BiH i pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na pet doživotnih kazni i 781 godinu zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi jedan postupak za genocid u Srebrenici, ali je u stanju mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog Mileta Kosorića, nekadašnjeg komandanta Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Početkom decembra, Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za genocid protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijanina, nekadašnjih komandanata i pripadnika VRS-a, za ubistva 65 osoba u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice, o čemu je Detektor ranije izvještavao. (Enes Hodžić, detektor.ba)