BEĆIROVIĆ O SCHMIDTOVOM HVALJENJU KRIŠTO: GOSPOĐA KOJA SUNČA ZUBE
Autor: Hayat
Objavljeno: 02. Nov 2023. 18:11:56
Izvještaj visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti komentarisali smo u našoj emisiji „Dobar dan BiH“ sa Zijadom Bećirovićem, direktorom Instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane.

On je napomenuo kako visoki predstavnik u BiH Christian Scmhidt nije prisustvovao današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a zbog toga što je predsjedavanje preuzela Kina koja ga ne priznaje.

Uvjeren sam da je bolje situaciju predstavio Komšić nego Schmidt. Nije bilo pitanje da li će se produžiti misija EUFORA-a, jer niko ne smije preuzeti odgovornost da naruši mir i stabilnost u BiH. Svaka strana ili akteri na političkoj sceni uzimaju ono što im odgovara iz Dejtona i to je realna opasnost mnogih međunaordnih sporazuma. Kad pročitate izvještaj Schmidta izgleda kao neki putopis, a on kao neki savremeni Evlija Čelebija. Svi drugi su krivi, osim njega. On je zajedno sa američkim ambasadorom formirao ovu vlast, a vlast se mogla formirati i bez HDZ-a i SNSD-a, pa i bez SDA, ali oni su odlučili samo eliminisati SDA. Dodik je još uvijek američki čovjek i njima treba američki čovjek. Njihov sukob je samo predstava za mase – mišljenja je.


BEĆIROVIĆ: U Briselu Krišto porede sa gospođom koja sunča zube i to je njeno najveće dostignuće u javnom prostoru BiH
/Foto: vijeceministara.gov.ba/

Dodaje kako je sadržajniji izvještaj pri Vijeću sigurnosti UN-a imao bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Schmidt hvali Borajnu Krišto, a nju u Briselu porede sa gospođom koja sunča zube i to je njeno najveće dostignuće u javnom prostoru BiH. Schmidt želi Bošnjake kao najbrojniji narod dovesti u situaciju da budu bezvrijedan ili nikakav politički faktor. Komšić je u svom izvještaju predstavio realnu situaciji u BiH. Schmidt se druži sa reisom Kavazovićem, članom Predsjedništva Denisom Bećirovićem, ali samo da se dodvori Bošnjacima, da prevari Bošnjake i da mu oni aplaudiraju na te prevare. Njegova politika nije dobronamjerna prema BiH i prema Bošnjacima. Njemačka je izazvala cijeli haos na Kosovu, a najviše se to pripisuje SAD-u. Međutim SAD nema ni primarnog utjecaja na Kosovu koliko ima Njemačka – pojasnio je.
(M. Sultanović)