TRAŽIMO OD BH ZVANIČNIKA I MZ DA ZAUSTAVE NAMJERE DODIKA, TE DA ZAŠTITE POVRATNIKE U RS-U
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. Oct 2023. 14:10:14
Reakcija Udruženja Žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ na kontinuirano pozivanje na izvorni Dejtonski mirovni sporazum od strane Milorada Dodika:

- Kako već dugi niz godina Milorad Dodik, a za potrebe vlastite promocije, poziva ili zahtjeva ili uslovljava na samo poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma i da on, a ni Rs neće od toga odstupiti, pri tome naravno, korisiti isključivo Dejton ili djelove Dejtonskog sporazuma koji mu odgovaraju.

Anex VII Dejtonskog sporazuma je također dio Dejtona kojeg Dodik nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto.

Upravo je Anex VII uslov za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom BiH koji je također dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naravno Anex VII bi trebao biti osnov svih razgovora, jer on podrazumijeva bezbjedan povratak protjeranih na svoja ognjišta, podrazumijeva i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava.


Međutim, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP Rs-a svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi raznim napadima koje MUP Rs-a nikada i ne istražuje.

Pozivanje na izvorni Dejton bez Anexa VII je krajnje šovinistički i predstavlja nastavak zločina nad bošnjačkim i nrvatskim narodom u entitetu Rs.

Iz gore navedenih razloga tražimo od BH zvaničnika kao i međunarodne zajednice da zaustave namjere Milorada Dodika, te da zaštite povratnike u Rs-u, piše u reakciji koju su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja Žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.