AMEL OLEVIĆ GOVORI ZA MEDIJE NA ENGLESKOM JEZIKU O ANTIISLAMSKIM PROPOVJEDNICIMA MRŽNJE U ŠVEDSKOJ
Autor: B.net
Objavljeno: 10. Sep 2023. 04:09:29
Engleska Press TV je objavila, da policija u Švedskoj nastavlja da pruža zaštitu antiislamskim propovjednicima mržnje, dok je Časni Kur'an još jednom oskrnavljen, ovaj put u gradu Malmeu.

Švedska je posljednjih mjeseci postala žarište antiislamskih nereda zbog skrnavljenja Kur’ana časnog, što je dovelo do pojačanih tenzija između Švedske i muslimanskog svijeta.

Za medije na engleskom jeziku govori Amel Olević, jedan od aktivista i uticajnih pojedinaca u švedskom društvu i borac za ljudska prava muslimana i drugih etničkih zajednica u Švedskoj.

- Tako je bolno gledati kako vanjski svijet reaguje na postupke "naših" neodgovornih političara i rukovanje spaljivanjem Kur'ana.
Danas je Švedska jedina zemlja u kojoj je spaljivanje Kur'ana dozvoljeno i izvršeno. To je dovelo do toga da Švedska, nakon što je bila na top listi po mnogim stvarima, sada počinje drastično padati.
Biće potrebno vremena i velike žrtve da se povrati ugled koji je Švedska uživala ne tako davno.
Mediji iz Engleske, Bliskog istoka i drugih putuju čak ovamo da vide šta se zaista dešava ovdje, kaže Olević.

Olević je nekoliko godina radio u Kistafolkhögskolanu kao profesor SFI i arapskog jezika. Radio je i kao mentor za maternji jezik u osnovnoj školi. Također, vodio je štampariju u Stokholmu, Atryckeri.
Rođen je u Plavu (Sandžak), govori: bosanski, švedski, arapski i engleski.

Angažiran je i politički, član je odbora Partiet Nyans (Partije Nijansa), koja okuplja niz uticajnih muslimanskih intelektualaca porijeklom iz više država širom svijeta. Ističemo ista stranka okuplja i znatan broj uglednih Bošnjakinja i Bošnjaka, među kojima je i Olević, koji kroz političko djelovanje žele se nametnuti švedskom društvu, učinti ga još boljim za živom muslimana i drugih vjerskih i etničkih populacija.

Kliknite OVDJE i pogledajte kratak interview.