Dr. Erma Ramić Kunić i prof dr. Alen Kalajdžija: BZK „Preporod“ Vogošća organizovala Tribinu na temu
SREDNJOVJEKOVNA BOSANSKA PISMENOST KAO TEMELJ IDENTITETA BOSANSKOG JEZIKA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 31. Aug 2023. 20:08:05
Povodom obilježavanja Dana bosanske pismenosti, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Vogošća, u ponedeljak (28.08.2023.) naveče, u Velikoj sali Općine Vogošća, organizovala je tribinu pod nazivom „Srednjovjekovna Bosanska pismenost kao temelj identiteta Bosanskog jezika“. Na Tribini koju je moderirao Prof. dr. Alen Kalajdžija, o važnosti Povelje Kulina Bana i njenom značaju za bosansku pismenost i kulturni identitet Bosne i Hercegovine govorila je doktorica Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i stručnjak za srednjovjekovni period bosanske pismenosti. Između ostalog, istakla je kako trebamo učiti, istraživati i što više promovisati vrijednmosti i značaj našeg jezika.


- Ma koliko se mnogi trudili da ospore naš jezik i naš identitet oni moraju znati da time jačaju naša krila i snaže nas da istrajemo u očuvanju naših vrijednosti, rekla je Erma Ramić-Kunić. Bosanski jezik niko ne može ukinuti ili zabraniti sve dotle dok postoji i jedan govornik koji nešto zna o njemu i govori tim jezikom.

Inače, Bosanska zajednica kulture „Preporod“ donijela je odluku da se 29.avgust, dan kada je napisana Povelja Kulina Bana proglasi Danom bosanske pismenosti i smatra veoma važnim datumom za historiju Bosne i Hercegovine, ali isto tako i za samu historiju Bosanskog jezika.