U BANJOJ LUCI ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGA ESADA KOPIĆA OSMANOVIĆA
Autor: Preporod.info
Objavljeno: 14. Aug 2023. 13:08:53
Na platou Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, u okviru manifestacije "Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju", održana je promocija knjiga "Sevdalijsko petoknjižje" i "Ilahije i kaside" autora Esada Kopića Osmanovića.

Na početku promocije prisutne je poselamio moderator mr. Admir-ef. Blitović i poželio im dobrodošlicu, te je nakon toga rekao da je sevdalinka po prirodi usmena umjetnost, i da sve što je do danas sačuvano od sevdalinke, da je očuvano usmenim putem, školovanjem generacija interpretatora koji su iz jednog vremena u drugo prenosili sevdah, čije su se osnovne melodijske i tekstualne karakteristike, sve do XX stoljeća, mijenjale.

Potom se prisutnima obratio autor Esad Kopić Osmanović koji je između ostalog govorio o razlozima i poticajima pisanja ovih knjiga, stavljajući poseban akcenat na "Sevdalijsko petoknjižje".

On je istaknuo da mu je jedan od ciljeva bio očuvanje bosanskog jezika i ljepote kroz sevdalinku, te da se ona kao kulturno naslijeđe prenese na mlađe generacije i na taj način sačuva od zaborava.

Zatim je riječ uzeo dr. Alen Kalajdžija koji je na početku svog obraćanja rekao da ima preko hiljadu pjesama u pet knjiga pod nazivom "Sevdalijsko petoknjižje" i "Ilahije i kaside", te da će zasigurno pedeset Esadovih pjesama vremenom postati antologijske.


Potom je govorio o porijeklu sevdalinke, da se 1574. godine prvi put spominje sevdalinka, da je ona predstavljala kulturnu matricu za razumijevanje muzike na našem području, te da su Bošnjaci adaptirali sevdalinku kroz potrebe svoje kulture, jezika i identiteta.

Također je naglasio da su kroz sevdalinku zabilježene mnogobrojne ljudske sudbine, te da je Esad kroz svoje djelo uspio revitalizirati ono što je sevdalinka nekada bila. Na kraju svog izlaganja ukazao je na važnost epike i Avde Međedovića, te je podcrtao značaj očuvanja jezika i da mladi ne samo da trebaju znati svoj jezik, nego ga trebaju zapravo voljeti.

Nakon promocije nastavljeno je druženje. (A.B./Preporod.info)