KASIDA I VIDEO SPOT POSVEĆEN ČUVENOM PLAVSKOM MUFTIJI MULLA JAHJI JAHU MUSIĆU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. Aug 2023. 01:08:11
Na Youtube kanalu premijerno je pušten video spot kaside koja je posvećena čuvenom plavskom muftiji mulla Jahji Jahu Musiću (1832 – 1909), koji je jedna od najznačajnih historijskih ličnosti plavsko-gusinjskog podneblja, naravno i Sandžaka, Kosova, Albanije i šire.Muftija Musić dao je veliko doprinos u obrazovanju i islamskom odgoju muslimana, Bošnjaka i Albanaca.
Idejni je nosilac pokreta suprostavljanja invaziji crnogorske vojske na Plav i Gusinje, koju je početkom decembra 1879., poslao knjaz Nikola, s namjerom porobljavanja slobodarskog naroda, kao i Plava i Gusinja. Pored muftije mulla Jahje Musića u čuvenoj Bici na Nokšiću, istakli su se Jakup Ferović, Husein-beg Redžepagić, Čelj Šaban iz Rugove i brojni drugi bošnjački i albanski sinovi plavsko-gusinjskog kraja i Rugove (Kosovo), koji su do nogu potukli mnogobrojniju i do zuba naružanu crnogorsku vojsku koju je predvodio Marko Miljanov.

Tekst za kasidu je napisao sandžački izvođač ilahija, kasida i balada Hamza Škrijelj, koji je ujedno izvođač iste. Muziku i aranžman uradio je čuveni kantautor Eldin Huseinbegović, dok je video spot snimljen u aranžmanu “Sandžak Media”.


Na video spotu, pored ostalih učesnika, glavnu ulogu ima Erol Musić, koji se pojavljuje u liku mulla Jahje, a ujedno je jedan od potomaka mulla Jaha Musića.

Video spot je snimljen u Plavu, Carskoj džamiji, te čuvenim plavskim obroncima gdje je muftija mulla Jaho na imanju i u porodičnom čardaku primao musafire, putnike namjernike i sve one kojima je trebala pomoć, savjet, ali i pomirbe među ljudima, po čemu je bio poznat.

Kako saznajemo Erol Musić je zaslužan za realizaciju ovog projekta da se očuva sjećanje na lik i djelo čuvenog plavskog muftije Mulla Jahje Jaha Musića.