Sarajevski sevdalija Mesud Kreštalica promoviše album sa novim pjesmama pisanim u duhu sevdaha
NEKAD MAJKA MUJU KLELA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. Jul 2023. 20:07:49
U četvrtak, 3.avgusta ove godine, u hotelu „Hooliwood“ na Ilidži sa početkom u 18 sati, održat će se promocija albuma „Nekad majka Muju klela“, sarajevskog sevdalije Mesuda Kreštalice. Na albumu je deset novih pjesmama pisamih u duduhu naše tradiciuonalne pjesme sevdalinke i deset bonus pjesama-evergrina iz bogate bosanskohercegovačke riznice muzičkog izvornog stvaralaštva.

Promociju albuma prati i promocija istoimene knjige, čiji je autor potpisnik ovih redova, u kojoj se, na vrlo dopadljiv način, govori o profesoru Mesudu Kreštalici, sa posebnim osvrtom na njegov estradni rad kao pjevača i autora. U knjizi su, između ostalog, naznačeni tekstovi i notni zapisi snimljenih pjesama.

U programu, kao promotori, učestvuju: Prof. dr. sci. Esad Bajtal, Magistar komunikologije Enver Šadinlija, Enisa Hajdarević Šojko, muzički producent „BH Radija 1“, Vokalni solista Ljubica Berak i Orkestar sastavljen od vrhunskih muzičara.

Mesud Kreštalica

Pored prezentacije snimljenih pjesama bit će to prilika da ovu promociju, svojim nastupom, uveličaju i Mesudove kolege iz Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“ i drugigh, sličnih, udruženja u kojima je on, na koncertima i Festivalima narodne muzike širom Bosne i Hercegovine, ali i van njenih granica, promovisao našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku.

-Mnogi se danas kunu u našu tradiciuonalnu pjesmu sevdalinku, kaže Mesud Kreštalica. Međuti, kada snimaju svoje audio i video projekte onda od naše tradiciuje na njima nema ništa. Ovaj album, i knjiga koja ga prati, nadahnuti su onim što me kroz čitav život prati-našim izvornim muzičkim stvaralaštvom. Pored everrgrina naše narodne muzike snimio sam i određeni broj novih pjesama pisanih u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Tekstovi pjesama i njihovi notni zapisi bit će svojevrsni udžbenik za one koji se, u vremenu pred nama, budu odlučili da se bave našom tradicionalnom muzikom i promovišu je širom Svijeta. I sam sam autor nekoliko melodija. Vjerujem da će neke od njih vremenom poprimiti status narodnih pjesama. Naslovna pjesma mog albuma govori o drugoj strani majčine brige. Naime, u narodnoj pjesmi „Mujo kuje konja po mjesecu“ ona se brine što on hoda noću, plašeći se da mu šta ne bude, dok u pjesmi „Nekad majka Muju klela“, svojevrsnom nastavku ove narodne melodije, majka se brine što on nikuda ne izlazi iz kuće. Plaši se da nije bolestan.


Omot albuma "NEKAD MAJKA MUJU KLELA" Mesuda Krestalice sa novim pjesmama pisanim u duhu sevdaha i bonus pjesmama Evergrini narodne muzike