VOGOŠĆA: OBILJEŽEN DAN USTANKA NARODA BIH PROTIV FAŠIZMA 1941 GODINE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 27. Jul 2023. 17:07:17
Polaganjem cvijeća na Spomeniku i spomen kosturnici boraca NOR-a na Džindinom brdu, danas (27.07.2023.) je odata pošta svim poginulim i umrlim borcima iz perioda Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godine. Na taj način su, predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a, obilježili 27. juli - Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma, te ukazali na važnost očuvanja tradicije NOR-a za sadašnje i buduće generacije.


Prigodan referat o 82. godišnjici ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma 1941.godine, u ime organizatora ove manifestacije, pročitala je Erna Menzilović. Pored nje o značaju ove godišnjice, govorili su Mirsad Čatić, predsjednk Saveza udruženja antifašista boraca NOR-a Kantona Sarajevo i Zijad Kadrić, rukovodilac Službe za boračko invalidsku i socijalnu zaštitu općine Vogošća. Refik Softić, predsjednik UABNOR-a Vogošća, pročitao je prigodan refrerat vezan za obilježavanje 75. godišnjice formiranja SUBNOR-a.


Mirsad Ćatić

Istakli su kako sve ove godine unazad, od 1941. godine do danas, bosanskohercegovačle patriote vode borbu protiv fašizma i rade na tome da u svoje redove okupe što više antifašista kako bi se zlu fašizma konačno stalo u kraj.

- Zbog toga smo i danas ovdje, da pokažemo sebi i svijetu da smo živi, da dišemo, da imamo ponos i da ne zaboravljamo sve teške i tužne trenutke, iz vremena iza, nakon kojih moramo biti jači jer samo tako, u zajedništvu, možemo biti sretniji i uspješniji, istakao je, između ostalog, Mirsad Čatić.


Refik Softić

Prigodan kulturno zabavni program izveli su članovi vogošćanskog Mješovitog ansambla „Nota“ u čijem sastavu su bili Emin Trebinjac, Erna Menzilović, Halida Habibović, Amila Grbo, Davud Dučić i Amar Ferhatović. Program je, vrlo znalački, moderirao Samir Mujdžić.


Erna MenzilovićRefik Softić

Zijad Kadrić