ODBRANA UKRAJINE PRIORITET U BORBI PROTIV RUSKOG FAŠIZMA
Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 21. Jul 2023. 21:07:40
Borbe u odbrani Ukrajine od stalnih napada ruskih snaga bezbjednosti pokazuje nam svu surovost rata koju sprovodi ozloglašeni i posljednji ratni diktator Vladimir Putin. Okupacija Ukrajine je poraz za savremeno čovječanstvo koje svaki dan gleda sve strahote koje se dešavaju u ovom ratu. Rusi pale, ubijaju, siluju, plačkaju, kolju, terorišu, otimaju, proganjaju uništavaju sva kulturna i privredna dobra sprovode svoju politiku koja čini jedan strašan Genocid. Ruski napadi na Odesu, Kijiv, Harkiv i druge gradove jasno nam pokazuje da ratna mašinerija Rusije, ne bira sredstva kojima pokušava uništiti ovu staru slovensku državu.

No da Putninu ne ide sve po planu govore nam sljedeće činjenice. Dikatatoru Vladimiru Putinu očigledno nedostaje dovoljan broj vojnika za rat u Ukrajini, za koji priprema još 100.000 boraca. Kijiv ocenjuje da Putin planira napad u oblasti oko Kupjanska na sjevernom frontu Ukrajine. Kupjansk je oslobođen u iznenadnoj ukrajinskoj kontraofanzivi u oblasti Harkiva u septembru prošle godine. Prema nedavno usvojenom zakonu u Rusiji, rezervisti sa najvišim činom mogu da budu pozvani na službu do 70. godine, umjesto dosadašnjih 65 godina. Muškarci koji su takođe odslužili obavezni rok mogu ponovo u vojsku do 55. godine, a ne do 45. godine, kao što je to bio slučaj ranije. Od početka rata u Ukrajini, prema nedavnom izvještaju, u Ukrajini je ubijeno najmanje 47.000 vojnika, ali su mnogi dezertirali, piše Daily Mail.Rusija je u utorak napala ukrajinske luke, dan nakon što je istupila iz sporazuma koji je Kijivu omogućavao izvoz žitarica preko Crnog mora.

PODRŠKA EVROPE UKRAJINI ZNAČAJNA KARIKA U BORBI PROTIV FAŠIZMA: Evropski parlament je odobrio planove za povećanje proizvodnje municije i ubrzanje isporuke municije u Ukrajinu. Prema tekstu koji je usaglašen sa Savjetom prošle nedelje, cilj Zakona o podršci municiji (ASAP) je da se ubrza isporuka municije i projektila Ukrajini i pomogne državama članicama da obnove svoje arsenale. Uvođenjem ciljanih mjera, uključujući finansiranje od 500 miliona evra, zakon će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta EU kako bi se riješio trenutni nedostatak odbrambenih proizvoda, posebno artiljerijske municije, projektila i njihovih komponenti. Poslanici su takođe obećali da će obezbijediti da zemlje EU snabdijevaju Ukrajinu municijom koja se finansira u okviru ovog zakona i da ona ne podleže ograničenjima izvoza, navodi se u saopštenju parlamenta. Šef pregovaračkog tima Parlamenta Kristijan Bušoi (EPP, Rumunija) rekao je da je glasanje korak naprijed za evropsku bezbjednost i odbranu i njihovu stalnu podršku Ukrajini pred ruskom agresijom.

,,Postigli smo rezultate u najhitnijem dijelu zakona: obezbjeđivanju većeg snabdijevanja Ukrajinom municijom. Tako pokazujemo evropsku solidarnost i jačamo našu kolektivnu bezbjednost ”, istakao je Kristijan Bušoi kako piše Dnevnik.hr.

Zakon o podršci municiji (ASAP) je odgovor na zahtjev Ukrajine upućen EU za isporuku artiljerijske municije od 155 mm i na sporazum Savjeta od 20. marta 2023. o predlogu trodelnog pristupa nabavci municije. Države članice se pozivaju da hitno prebace municiju iz sopstvenih zaliha u Ukrajinu (prvi deo). Zemlje EU dogovorile zajedničku nabavku milion komada municije (drugi dio). Cilj trećeg dijela pristupa je povećanje proizvodnih kapaciteta u evropskoj odbrambenoj industriji. Ovo bi trebalo da se postigne kroz ASAP, koji direktno odgovara na poziv Savjeta da hitno isporuči municiju i na zahtjev, rakete Ukrajini i da pomogne državama članicama u obnavljanju zaliha kako piše Dnevnik.hr

RUSKA POLITIKA ZLOČINA I TERORA KAO JEDINI CILJ BORBE: Od početka rata u Ukrajini, Rusi su sistematski ubijali, mučili i otimali Ukrajince, što bi moglo značiti umiješanost visokih zvaničnika u ratne zločine koji se svakog dana dešavaju na okupiranim teritorijama. Sve je više dokaza da je ruska invazija na Ukrajinu bila praćena sistematskim ratnim zločinima počinjenim u svakom regionu đe su bile raspoređene ruske snage. Dokazi iz područja koja su oslobođena ukazuju na namjerne, neselektivne i nesrazmjerne napade na civilno stanovništvo, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno udaljenje ili infiltraciju ukrajinskih državljana – uključujući đecu – u Rusiju, te pogubljenja i seksualno nasilje i masovne grobnice samo su dio krvave matrice koju je lično Putin odobrio i sve seže do najvećeg komandnog i ličnog lanca diktatorovog puta. Teška krivična djela kao što su ubistvo, silovanje ili masovni progoni u međunarodnom pravu poznati su kao „zločini protiv čovječnosti“ a iz zločina često prerasta u genocid. U nekim djelovima Ukrajine koje su ranije okupirale ruske trupe pronađena su masovne grobnice, uključujući i neke u kojima su nađena tijela civila na kojima se vide tragovi mučenja. Genocid je definisan u međunarodnom pravu kao namjerno, potpuno ili djelimično uništavanje nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa. Kao takav, genocid je poseban ratni zločin koji je gori od nezakonitog ubijanja civila. Ukrajincima u budućnosti neće biti teško dokazati sve ovo. Ukrajinski tužioci za ratne zločine rade sa mobilnim pravosudnim timovima uz podršku međunarodnih pravnih stručnjaka i forenzičkih timova. Više od 74.500 ovakvih zločina prijavljeno je u Ukrajini od ruske invazije, prema kancelariji glavnog tužioca u Kijivu. Iza svega ovoga krije se perfidna politika da se Ukrajina uništi i kao država izbriše sa mape Evrope. Svaki okupator jednom mora otići i doživjeti poraz. Ruski fašizam i imperijalizam prijeti čitavoj Evropi onog dana kada Putin ode sa vlasti i kada okonča svoju vladavinu ostaće tragovi zločina, genocida i konstruisanog u kravom Kremlju.

SLAVA SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA PALIM ZA SLOBODU UKRAJINE; SLAVA UKRAJINI