Udruženje „Bosni u amanet“ snimilo video spot na pjesmu
TRAVNIK - KIMET ČARŠIJA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 25. Jun 2023. 14:06:48
U nisku pjesama koje posvećuju gradovima Bosne i Hercegovine agilno sarajevsko Udruženje „Bosni u amanet“ uvrstilo je još jednu. Po riječima Safije Haskić, osnivača ovog udruženja radi se o pjesmi „Travnik - Kimet čaršija“ za koju je melodiju i tekst napisao Ismet Polovina kojem je, kao koautor aranžmana, pomogao Hamza Stroil.


- Pjesmu, zajedno sa mnom, pjevaju Mirsad Jarović i Naida Efendić. Na više lokacija širom Travnika, pjesmu je, u okviru svoje produkcije „Blues“, Ismet Polovina „obukao“ u dopadljivo video ruho. Kao statist u spotu su, između ostalih, uzeli učešće Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, Sabit Bahtić, profesor doktor Muamer Kalić, magistrica Nadžija Bukvić, moja sestra Medina...


Udruženje „Bosni u amanet“ od svog osnivanja radi na provođenju projekta u okviru kojeg će svaki grad u našoj zemlji dobiti svoju pjesmu u kojoj će se, na dopadljiv način, govoriti o njegovoj istoriji i kulturi, znamenitim ličnostima ili nekoj zanimljivoj ljubavnoj priči. Slijedi ekranizovanje pjesme o Sarajevu te pjesme „Lejla Fehimbegova“ koju pjeva Hamid Ragipović Besko, a za koju sam ja pisala tekst. Besko je snimio još jednu pjesmu koja se trebala naći u repertoaru rahmetli Arifa Alajbegovića te će ona tako, na neki način, sačuvati uspomenu na ovog sevdaliju. Uskoro snimmo i pjesme o Vakufu, Zenici, Visokom... Svaki od 111 bosanskohercegovačkih gradova će ovako, na neki način, dobiti svoje himne. Pripremamo i film o radu našeg udruženja kojim želimo mladima ostaviti trag o onom šta smo do sada radili te im na pravi način pokazati kako se čuva tradicija, istorija i kultura gradova u kojima žive.