Salem-ef. Dedović, mostarski muftija odgovorio na optužbe da nije kritikovao "SDA"
ZABRINUT SAM ZA BOŠNJAKE U HERCEGOVINI I ZA NJIHOVO POLITIČKO PREDSTAVLJANJE
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 15. Jun 2023. 19:06:57
Muftija mostarski Salem-ef. Dedović nedavno je komentarisao trakavicu oko formiranja Vlade Hercegovačko - neretvanskog kontona.

Reagovao je i prvi čovjek SDP-a HNK Ismet Lulić upitavši zašto muftija ranije nikad nije komentarisao sve ono što se vezalo uz Vladu u kojoj je i SDA. Muftija je danas za N1 pojasnio ovu situaciju.

“Nakon što su najnovijim izbornim pravilima svedeni da u Domu naroda Parlamenta FBiH budu predstavljeni s jednim delegatom naprema četiri iz reda Hrvata, sada im se nameće i vlada koju trebaju podržati samo tri od deset Bošnjaka u Klubu Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona”, rekao je nedavno muftija Dedović, te rekao kako Bošnjaci u Hercegovini ne mogu biti moneta za potkusurivanje.

Na ovu konstataciju je reagovao i Ismet Lulić iz SDP-a HNK, upitavši zašto muftija ranije nikad nije komentarisao sve ono što se vezalo uz bivšu vladu u kojoj je i SDA.

“Pozicija muftije u Mostaru nije obična pozicija i od davnih vremena je to kompleksna i bremenita pozicija. Muftije u mostaru nisu samo brinuli za vjerski i odgojni proces, već vrlo često zbog kompleksnih politčkih i društvenih prilika izlazili na političku scenu. Muftija kao zabrinut za Bošnjake u Hercegovini i zabrinut za njihovo političko predstavljanje, ja ne zauzimam političku stranu. Žao mi je što u prethodnom komentaru na moj istup, nije spomenuto da sam u dva navrata kritikovao političke prvake Bošnjaka u Hercegovini i to vrlo direktno i vrlo javno. No, nažalost, neuviđajni su naši političari. Odgovara im samo ono što je u njihovom interesu”, kaže Dedović.

Kritikovao ih je kada je Vlada FBiH prebacila dva miliona KM za projekte, Hrvatsko narodno kazalište i Groblje mira.

“Nismo mogli da ne skrenemo pažnju jer se time zaokružuje jedna hegemona politika jednih na uštrub drugih. I to je bilo adresirano i na SDA i toga su se trebali sjetiti. On (Ismet Lulić) želi da stvori jeftine politčke poene na uštrb vlasti. Ne ulazim često na javnu scenu. Ne smatram da moja riječ utječe toliko na javno mnijenje. Ja sam dužan da ukažem na štetne pojave”, jasan je Dedović.

Sporno mu je i to što se, kako kaže, hoće rukama jedne političke opcije i korpusa, opcije koja za cilj ima delegitimiranje Bošnjaka u Hercegovini i to nam ne daje povjerenje u njih da je ovo u redu.

“Da ta opcija koja želi koalirati sa HDZ-om želi da se Vlada HNK formira sa tri bošnkačke ruke i da se kaže da je to u našem interesu. Ja želim da se traži čvrst prodržavotvorni paket koji će stati na crtu HNS-ovom hegemonistočkom djelovanju”.

Dodaje da se u ovom slučaju vidi i da je to tendecija ove opcije kroz HNS – težnja da se stvori dominacija koja će Bošnjacima ograničavati legitimna politička prava.

“Ukoliko to ostvare i sad imaju priliku, to više nikada niko neće vratiti i zato upozoravam. Niko u ovoj zemlji ne treba imati hegemoniju. Bošnjaci to nemaju u planu. U Hercegovini žele biti svoji na svome i da im se ne poništavaju slobode. Nažalost, imamo je u RS-u i dijelovima gdje je predznak ove političke pozicije sa H”, kaže.

Dodao je kako se svaka kriza u FBiH prelama preko Mostara i to pokazuje i ova situacija oko formiranja Vlade HNK. Pozvao je sve političare na odgovornost u interesu građana.

Dodao je da je jako teško relakirati odnose kada imate u eteru jednu takvu poruku kao ratnog zločinca Darija Kordića koji je rekao kako bi sve opet ponovio.

“Vidjeli ste reakcije iz Mostara i HRS-a gdje sam danas čuo kako Kordić nije to mislio. I danas imate ljude koji žele s njima Vladu. Za razliku od političara, ja sam na terenu i među ljudima, ali ono što ne daje nadu je sa političkog vrha koji u eter šalju neoptimistične poruke. U Mostaru još uvijek nemamo Odbor za međureligijsku saradnju i tu je otpor katoličke crkve, ali je po nama vrijeme davno bilo da se formira.”

“Muftijstvo mostarsko najoštrije je osudilo nasilni upad u džamiju na Žabljaku koji se desio 5. juna 2023. godine, kada je neovlaštena grupa građana, po nalogu nalogodavca Faruka Jakića iz Danske, obila džamijska vrata i nastavila s nelegalnim radovima na džamiji koja se nalazi na peticiji za proglašenje zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine”, ovako je pisalo u saopćenju objavljenom iz mostarskog muftijstva.

“On nema nikakv dokument da je ovlašten da izvodi te radove, da ima verifikovan građanski odbor. Ušli su sa priučenim majstorima na žaštićeni spomenik i to je napad na sistem i udar na zakone ove države. MIZ Ljubuški se slaže s nama. Nećemo trpiti udare na državnu imovinu i ovdje ćemo ići na to da se krivično odgovara”, zaključio je mostarski muftija Salem-ef. Dedović. (www.slobodna-bosna.ba)