NEKA NEKI VOJINA!
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 12. Jun 2023. 15:06:26
Močvarni medijski prostor Bosne i Hercegovine, nikako regiona jer otud najviše i dolaze fekalije u ovu baru, samo naizgled se uzburkao i ne vidim mu izglednu budućnost. To što je izjavio presuđeni i kazneno odsluženi ratni zločinac nad Bošnjacima, “kvisko iz Busovače”, inače rođeni Sarajlija, Dario Kordić, onako “pokurnički” jer zlo se ne umije kajati, rekao da bi ponovio sve isto i da je vrijedilo svake kapi znoja ali i krvi žrtava koje je svojom rukom prolio. To što “četnik sa Jevrejskog groblja” nazdravlja sa čašom govnare u društvu svog mecene, vojvode Šešelja, onaj isti jurišnik koji u Skupštini “šorc” Jugoslavije poručuje da će ubiti sto muslimana za jednog Srbina, meni je samo potvrda da nisam vremenom pokupio virus mržnje kojem se otimam, pa nešto oštrije pišem. Ali još više me veseli da nisam obolio od ribljeg zaborava od kojeg mnogi Bošnjaci ali i Bošnjakinje obole samo da ostanu u zoni komfora, poput jedne zamalo pjesnikinje, koja za sve dokumentovane kurvaluke u i oko nazovi festivala poezije javnosti reče, “To je sad normalno.”

Kako ne bi poklekli abnormalnosti i bili zarobljena skupina plivača u fekalijama bare koja nam se uporno servira kao da je “ilidža” (banjski izvor tople vode,op.a.) u kojoj ćemo nastaviti plivati i kako je sve to za naše dobro, valja prije udaha fekalija udahnuti malo zraka. U toj bari, mi trebamo stalno pokazavati spremnost na kompromis jer će nam savremeni zapad zahaturiti, (prije ovo drugo iz složenice, op.a.). Opet će kazati da smo baš mi kočničari napretka voza kojem su sjebali lokomotivu ali i prugu. Nama su ostavili tri vagona od čega jedan “karadžićevski” i onaj drugi “kordićevski”, pa ko biva eto samo se čeka na Bošnjake da se dogovore i da vozimo do gospoje Europe. Ona će čekati na stanici u Briselu, ali samo da požurimo dok ju nije uhvatio srklet. K’o na klinac, nešto se ovih dana okišalo pa novi, kompromisni, popustljivi, kooperativni, sposobni, dobro nahajcani “trio plus” ni s mjesta. Naprotiv!

Zabavili se kongresima u kojima biraju iste. Oni probuđeni im javljaju da ono na istoku nije rumena gurabija, nego sunce koje označava svanuće a ne orijentalnu poslasticu koje se valja klonuti, te da će i to sunce uteći zapadu a njih ostaviti u bari vlastite zone komfora. Da vladaju!

Razumljivo je da jedni kongresuju jer to je komunističko “natezanje jaja” kako bi se pokazala muškost, ali me čudi da u isti mah kongresuju i ostali, građanski, savremeno seksualno orjentisani, i gle čuda biraju iste. Kongres najavljuje i najbrojnija stranka u Bošnjaka. Bira istog. Isključimo li “Šemsu Bonapartu” o kojem sam svojevremeno pisao afirmativno, više ne, jer je izliz’o kopačke i za lokalni “TOŠK” a kamoli za vrh države, aktuelni “precjednik” nema takmaca. Tako se o sebi zabavilo “političko Sarajevo” kako ga zove “Mile Partner” za kojeg su novopridošli partneri u vlasti muslimani, koji govore bošnjačkim jezikom a koji im ne da u đačke knjižice na “karadžićevsko-mladićevski” zapišanom prostoru. Sve to ugodno sa nešto obješenijom stranom lica samo da liči na ideologa generala u procesu tuđmanizacije, posmatra “gospodar Radobolje” i onako suptilno, empatično, na pitanje o zlostavljanju, mučenju, ubijanju i radnom iscrpljivanju Bošnjaka zarobljenih u logoru “Heliodrom” gdje će mučiteljima sagraditi muzej, koji su Bošnjake dovodili njemu u “Soko Mostar” na prisilni rad, posmatra i veli “Bilo je potrebno.” Mi bi trebali da se naviknemo na tu fašističku hladnokrvnost koja ni nakon trideset godina nije iščezla. Koja nas svakim danom upozorava da je spremna kako to “kvisko iz Busovače” reče, ponovi sve isto.

Za to vrijeme Neka iz Konjica, u pratnji početnika koji je svoju afirmaciju stekao kod “Mileta Partnera” korača dijelom Federacije BiH, tamo gdje putnici preostala dva vagona pišaju ali se puno ne voze, nije njihova “vekovna” ili ti “legitimna” destinacija koju i ne izučavaju u svom obrazovnom sistemu, pardon sustavu. U tom sistemu ili ti sustavu nema Bosne i to je nametnuti kompromis kojeg se prihvata istiha, zarad one zone komfora koju prevodim, nek je guzici dobro.

Neka Neki Vojina!

Skandira njegovo glasačko tijelo, koje već odavno ima potrebu temeljitijeg kupanja svojih organa djelovanja ali i obrasca po kojem se djeluje. Ako je Zoki mislio na ovaj segment političke prljavosti, onda mu evo halalim.

Završit ću posuđenom rečenicom Waltera Benjamina „Ni mrtvi neće biti sigurni pred neprijateljem, ako pobijedi” koju je nedavno u svojoj sjajnoj kolumni napisala hrvatska profesorica filozofije i diplomirana indologinja Vesna Rajnović.

Sve dok Bošnjaka ne brine zatvaranje seoskih škola a u onim preostalim se obrazovanje svelo na cifranje za male i velike mature, na kojima dijete prestaje biti dijete ali ne postaje čovjek, već ga brine hoće li biti nova sezona “Zadruge” medo će mirno silaziti s Vratnika u “političko Sarajevo”.

- Jope naki festival!