IKRAR DOVA POSVEĆENA NANI FATI ORLOVIĆ IZ KONJEVIĆ POLJA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 11. Jun 2023. 12:06:46
Hadž je peta islamska dužnost nakon šehadeta, namaza, posta i zekata.

- Šehadet je životni farz srcem osjećati, umom spoznavati i jezikom izgovarati!

- Namaz je dnevni farz pet puta: sabah, podne, ikindija, akšam i jacija namaz.

- Post je jednomjesečni farz u godini!

- Zekat je godišnji farz izdvojiti od viška svog imetka dva i po posto u korist siromašnih i općeg dobra.

- Hadž je farz jednom u životu onom koji je zdrav i koji je imućan.


قال تعالي: وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا (آل عمران:٩٨).

Svevišnji Allah kaže: „I neka obavi hadž u ime Allaha onaj koji može podnijeti taj put“!

Riječ ikrar znači odluka ili objava namjere onoga koji je odlučio, tj., nanijetio da ide na te godine hadž. Ikrar dova se čini u kući ili u džamiji pojedinačno ili grupno.

Danas je ikrar dova Nani Fati Orlović u Konjević Polju kod njezine kuće.

Stoga sam posvetio ovu ikrar dovu Nani Fati iz poštovanja prema njezinom junaštvu u obrani naše časti u islamu i u Bosni.

IKRAR DOVA POSVEĆENA NANI FATI ORLOVIĆ IZ KONJEVIĆ POLJA

(Nedjelja, zul-l-ka'de, 1444/jun 11, 2023)
Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema (1993-2012)


U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

Hvala Allahi Gospodaru svjetova i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda, sallallhu alejhi ve sellem!

Allah Svevišnji kaže u Kur'an-i azimu šanu:
„I neka obavi hadž u ime Allah onaj koji može podnijeti taj put“! (Al Imran, 97).

O Allahu Milostivi, molimo Te Tvojim Najljepšim Imenima i Tvojim Savršenim svojstvima, i Tvojim Najvećim Imenom kojim, ako Te pozvemo, Ti nam se odazivaš, ako Te zamolimo, Ti nam uslišavaš dovu jer Ti si Milostiv, Ti si Darovatelj svakog dobra, Ti nam daješ nadu u spas, o Gospodaru nebesa i zemlje, molimo Te smiluj nam se Tvojim veličanstvom i svjetlošću lica Tvoga, da nam omogućiš hodočašće Bjetullahu. Podari nam hodočašće do vrela Zemzema, do Sa'ja i Merve, do Mekam-i Ibrahima, do Crnog kamena, do mubarek brda Arafata. Podari nam, Milostivi, da klanjamu u Revdi i da posjetimo mezar Resulullaha! Amin!

O Allahu Svemogući, podari nafaku svim muslimanima svijeta i osnaži im volju da obave hadž i osjete ljepotu Bejtullaha te da se vrate zdravi i sigurni svome domu. O Allahu, Ti si kadar sve učiniti Tvojom voljom i Tvojim kudretom! Amin!

O Allahu Svemogući, olakšaj svim hodočasnicima njihov hadž, a posebno našoj Nani Fati Orlović iz Konjević Polja, koja ide na hadž ne zato da bi je zvali hadžinca, već zato što se njezina čista duša i njezino čisto srce Tebi odaziva: lebbejkellahumme lebbejk!

Gospodaru naš, omogući Nani Fati da ode na hadž zdrava, sretna, zadovoljna i sigurna, i da se vrati svom domu, svojim evladima i svojoj braći i sestrama u Bosni zdrava, sretna, zadovoljna i sigurna u svom Knejević Polju. Amin!

Allahu Milostivi, omogući svima nama hodočašće Kabi, gdje želimo da Ti učinimo sedždu tako da budeš zadovoljan s nama a i Mi s Tobom da budemo zadovoljni i zahvalni Ti na svim blagodatima života.

Molimo Te, Allahu Milostivi, da nam kraj na Ovome svijetu bude onako kako si Ti zadovoljan, oprosti nam grijehe i uvedi nas u vječni Džennet. Amin!