Zagreb je postao glavni grad Federacije, a Bošnjake pokušavaju eliminirati
BEĆIROVIĆ: PRISTUP CHRISTIANA SCHMIDTA JE NACISTIČKI
Autor: Hayat
Objavljeno: 09. Jun 2023. 13:06:23
Direktor Instituta za bliskoistočne studije IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović izjavio je za televiziju Hayat kako su sve izvjesnije sankcije premijeru Republike Kosovo Albinu Kurtiju, zbog njegovih nepopustljivih stavova.

Nakon što je 29. maja došlo do eskalacije protesta na Kosovu u kojima je povrijeđeno blizu 30 vojnika i 50 civila, situacija se ne mijenja.

Srbi i dalje ostaju pri svojim stavovima i ne priznaju nove albanske gradonačelnike u općinama s većinskim srpskim stranovništvom. Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani kazala je da se vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova mogu raspisati, ali da je neophodno da 20 posto upisanih u birački spisak zatraži takvo nešto potpisivanjem peticije.

Bećirović je podsjetio da je Kurti već jednom sankcionisan.

"On je čovjek nepopustljivih stavova i poznavajući njega, neće odstupiti od svojih stavova. Briselski sporazum je potpisan i u većem dijelu se ne implementira, imamo Ohridski sporazum koji nije potpisan i traži se da se implementira. Pitanje je da li je uopšte trebalo biti izbora na sjeveru Kosova ako se znalo da Srbi neće učestvovati na izborima, iako je dan prije Gabriel Escobar, izaslanik SAD-a rekao da će prihvatiti rezultate izbora uprskos tome što je izlazak bio tri posto. Vidimo kako ne postoji konzistentnost međuanrodne politike", ocijenio je sagovornik televizije Hayat.

Prema njegovim riječima, ovdje treba da se grade odnosi na principu saradnje i ravnopravnosti, a ne domiancije jedne nad drugim.

"Republika Hrvatska preko Christiana Schmidta i Njemačke želi da uspostavi dominaciju u BiH i imamo situaciju da je formiranjem Vlade FBiH, Bosna i Hercegovina uspostavila specijalne veze sa Republikom Hrvatskom. Glavni grad Federacije je postao Zagreb. Bošnjaci su postali objekt, a ne subjekt dešavanja", mišljenja je Bećirović.

Dodaje kako Schmidt pokušava opravdati svoju poziciju, te navodi kako je njegov prisutup nacistički pristup.

"Ako pogledate malo bolje, jedan narod nije mogao biti uništen tokom rata u BiH, a sada vidite da se njihov predstavnik u RS-u ništa ne pita. Ne pita se ni predstavnik u Federaciji nažalost. Iz toga jasno proizilazi da je prvo pokušana fizička eliminacija jednog naroda, a sada to ide političkim putem", zaključio je Bećirović, objavio je Hayat.