SVEČANO OTKRIVENA PLOČA S NOVIM NAZIVOM BULEVAR IVICE OSIMA
Autor: Fena
Objavljeno: 16. May 2023. 18:05:26
Ploča s nazivom Bulevar Ivice Osima danas je svečano otkrivena kod stadiona „Grbavica“.

Ploču s imenom jednog od najvećih bh. nogometaša i nogometnih stučnjaka, popularnog „Štrausa sa Grbavice“, otkrili su načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, predsjednik FK Željezničar Edis Kovačević i novinar Muhamed Bikić.

Načelnik Tanović ističe da je otkrivanje ploče simbolično zakazano na Dan Općine Novo Sarajevo, kada se obilježava i „Pofalička bitka“, sudbonosna bitka za odbranu Sarajeva i BiH.

- Mnogo je truda i inicijativa bilo potrebno kako bismo danas otkrili ovu ploču. Ovo je najmanje što u ovom trenutku možemo da uradimo za Ivicu Osima i jako smo sretni i ponosni zbog toga, – rekao je Tanović.

Kovačević napominje da je ovo bitan događaj za FK Željezničar koji se želi odužiti liku i djelu svoje najveće legende.

- Ovo je veliki dan za FK Željeničar, dobili smo konačno Bulevar Ivice Osima. Nema veće simbolike od ovoga, Željezničar će se dodatnim aktivnostima i projektima oduižti liku i djelu Ivice Osima. Nećemo stati na ovome, – izavio je Kovačević.Skupština Kantona Sarajevo prije mjesec dana je donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima, a inicijativu je zvanično podnio FK Željezničar 17. maja 2022. godine, 17 dana nakon što je u Osim preminuo u austrijskom Grazu.

Novinar Muhamed Bikić napominje da je ideja pokrenuta prije sedam godina.

- Ivica Osim je ovdje rođen, odrastao, današnjim bulevarom je išao na treninge Želje, zaigrao za taj klub, a poslije ga vodio u Evropi. Nema boljeg mjesta u gradu da se nazove bulevar Ivice Osima, – rekao je Bikić.

Legenda FK Željezničar i bh. nogometa Ivica Osim preminuo je u Grazu 1. maja 2022.

Foto: Fena